Home Δήμος Μυτιλήνης Το παράδοξο με το Αθανασιάδειον – Ποια ακίνητα βγαίνουν σε δημοπρασία –...

Το παράδοξο με το Αθανασιάδειον – Ποια ακίνητα βγαίνουν σε δημοπρασία – Τι γίνεται με τη Πυροσβεστική

2934
0
Πλωμάρι

Συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 ως θέμα ημερήσιας διάταξης, η δημοπράτηση των δημοτικών ακινήτων στο Πλωμάρι, αλλά και η παραχώρηση ακινήτου στη Πυροσβεστική.

Το παράδοξο που προκύπτει αφορά το Καφενείο Αθανασιάδειον.

Τα ακίνητα που θα βγουν σε δημοπράτηση σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Κοινότητας, είναι το Αθανασιάδειον, το πρώην κιλικίο του Θεολόγου Πατερέλλη και μια μικρή αποθήκη στο ισόγειο του πρώην δημαρχείου. Το ακίνητο που στεγαζόταν η Alpha Bank αποφασίστηκε να δοθεί για τη μεταστέγαση της Πυροσβεστικής για τις ανάγκες που υπάρχουν, ο υφιστάμενος χώρος έχει θέματα λόγω της ύπαρξης των δεξαμενών πετρελαίου στο πίσω μέρος του κτιρίου, αλλά και τη μη ύπαρξη κατάλληλου και επαρκούς χώρου για συγκεκριμένες ανάγκες του προσωπικού. Για την παραχώρηση του κτιρίου για τη μεταστέγαση της Πυροσβεστικής, συμφώνησαν όλοι οι Τοπικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Βέβαια προκύπτους κάποια ερωτήματα για το που θα παρκάρουν τα οχήματα, αλλά και τι θα γίνει με τις δεξαμενές πετρελαίου όταν έρθει η ώρα να βγει προς δημοπράτηση το υφιστάμενο ακίνητο που στεγάζεται τώρα η πυροσβεστική όταν αδειάσει.

Όμως, όσον αφορά το ακίνητο που στεγαζόταν η Alpha Bank, πρόκειται για μια καθαρή αποτυχία της Δημοτικής Αρχής που το άφησε αναξιοποίητο εδώ και ένα χρόνο μετά την φυγή του υποκαταστήματος της τράπεζας, φυσικά για το σκέλος της φυγής μερίδιο ευθύνης έχει και η Προηγούμενη Δημοτικής Αρχή, αλλά και η ίδια η τράπεζα και το κράτος με τη πολιτική μείωσης των υποκαταστημάτων των τραπεζών. Αξίζει να τονίσουμε ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Δήμαρχος κ. Κύτελης είχε αναφέρει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι υπάρχει ζεστό ενδιαφέρον από άλλη μεγάλη τράπεζα για το ακίνητο, κάτι το οποίο τελικά δεν προέκυψε μέχρι σήμερα, για αυτό το θέμα είχε κάνει φιλότιμη προσπάθεια ο Εμπορικός Σύλλογος Πλωμαρίου και του αξίζουν συγχαρητήρια.

Για το Αθανασιάδειον πάρθηκε η απόφαση να βγει σε Δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 650€ συν έξοδα χαρτόσημου. Και εδώ είναι το παράδοξο διότι ο προηγούμενος μισθωτής είχε ζητήσει μείωση για να παραμείνει. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα κατά πάσα πιθανότητα η τιμή ενοικίου που θα προέκυπτε με τη μείωση θα ήταν περίπου στα 930€. Μιλάμε για περίπου 300€ διαφορά! Βέβαια είναι άγνωστο τι ενδιαφέρον θα υπάρξει και σε ποια τιμή θα κλείσει η δημοπρασία. Χάθηκε όμως μια σίγουρη περίπτωση. Το αίτημα του προηγούμενου επιχειρηματία όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει, είχε απορριφτεί από το τμήμα περιουσίας του Δήμου. Θεωρούμε όμως ότι είναι μια άδικη εξέλιξη διότι ο επιχειρηματίας ήταν συνεπέστατος εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Και καλό είναι οι Δήμοι να βρίσκουν λύσεις και να στηρίζουν τις επιχειρήσεις και ακόμα περισσότερο τους συνεπείς επιχειρηματίες.

Όσον αφορά το Καφενείο Κουτζαμάνη, η ενημέρωση που είχε λάβει από το τμήμα περιουσίας ο η Τοπική Κοινότητα, αναφέρει ότι η νομική υπηρεσία του Δήμου έκανε αποδεκτή την αίτηση παράτασης του μισθωτή και άρα δεν μπήκε ως θέμα συζήτησης στα ακίνητα που θα δημοπρατηθούν. Βέβαια για αυτό δεν μπήκε στον κόπο κάποιος από το Δημοτικό Συμβούλιο ή την Τοπική Κοινότητα να ενημερώσει για την εξέλιξη αυτή, παρά τις δυο ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί από τον Δημοτικό Σύμβουλο της Παράταξης “Με Πυξίδα Τον Πολίτη”, κ. Δημήτρη Μαλλιαρό. Ο κ. Ξανθούλης για το ποσοστό ευθύνης που του αναλογεί, ζήτησε συγνώμη για την καθυστέρηση ενημέρωσης. Εδώ βέβαια θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι όροι της παράτασης, όπως τόνισε και η Τοπική Σύμβουλος, κα Λίτσα Βάμβουρα.

Βέβαια είναι άγνωστο πότε θα βγουν τα ακίνητα τελικά σε δημοπρασία, διότι ήδη κάποια έμειναν ένα χρόνο αναξιοποίητα παρά την ομόφωνη γνωμοδοτική απόφαση της Τοπικής Κοινότητας Πλωμαρίου. Η μοναδική υπάλληλος στο τμήμα περιουσίας του Δήμου Μυτιλήνης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Ξανθούλης, υποσχέθηκε ότι από εδώ και στο εξής θα ασχοληθεί με τη διεκπεραίωση των θεμάτων της δημοπράτησης των ακινήτων του Πλωμαρίου.

Αυτά προς ενημέρωση των πολιτών και όχι για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here