Home Δήμος Μυτιλήνης Ερημώνει η αγορά του Πλωμαρίου – Τι γίνεται με τα Δημοτικά Ακίνητα...

Ερημώνει η αγορά του Πλωμαρίου – Τι γίνεται με τα Δημοτικά Ακίνητα που δεν αξιοποιούνται

2668
0

Δυστυχώς, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σέρνεται αυτή η ιστορία με τα Δημοτικά Ακίνητα τα οποία δεν βγαίνουν σε δημοπρασία για να αξιοποιηθούν. Την πρώτη περίοδο η ανεπίσημη απάντηση σε πολίτες που ενδιαφέρονταν να επενδύσουν ήταν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι για να τρέξουν τις διαδικασίες.

Αναφερόμαστε στα τρία ακίνητα για τα οποία η Τοπική Κοινότητα Πλωμαρίου πήρε ομόφωνη γνωμοδοτική απόφαση και ζητάει από το Δήμο Μυτιλήνης να βγουν σε δημοπρασία, πιο συγκριμένα πρόκειται για το πρώην υποκατάστημα Alpha Bank, το πρώην κυλικείο Θεολόγου Πατερέλλη και το Καφενείο Κουτζαμάνη(Κατατέθηκε τελικά αίτημα παράτασης και εκκρεμεί η εξέταση του), τώρα έρχεται να προστεθεί και το Καφενείο Αθανασιάδειον το οποίο έκλεισε και φυσικά είναι άγνωστο τι θα γίνει και πόσο καιρό θα πάρει η διαδικασία για να βγει και αυτό σε δημοπρασία.

Είχε κατατεθεί πριν από αρκετούς μήνες σχετική ερώτηση για την καθυστέρηση δημοπράτησης των ακινήτων από τον Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Δημήτρη Μαλλιαρό στην οποία όμως δεν απάντησε κάποιος αρμόδιος από το Δήμο εντός του διαστήματος που είναι υποχρεωμένος, κατατέθηκε άλλη μια που αυτή τη φορά συμπεριλάμβανει και το Καφενείο Αθανασιάδειον. Τονίζεται επίσης από τον κ. Μαλλιαρό το ότι πρέπει να ανοίξει ο φάκελος του θέματος των κληροδοτημάτων που δόθηκαν ως κληρονομιά από μεγάλους ευεργέτες με σκοπό την αξιοποίηση τους για ανάγκες σχολείων όπως για παράδειγμα το Αθανασιάδειον που έχει την επιγραφή “Υπέρ Σχολών Πλωμαρίου Ιδρυταί”. Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, κ. Παναγιώτης Κατσαβέλλης απάντησε, αλλά στην ουσία δεν αναφέρει κάτι καινούργιο, όμως για τα τρία ακίνητα διευκρινίζει ότι υπεύθυνη είναι η Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου της οποίας Εντεταλμένος Σύμβουλος είναι ο Δημήτρης Βαρβαγιάννης, οπότε θα πρέπει να δει το θέμα και να απαντήσει-ενημερώσει. Δεν προσδιορίζεται το πότε θα γίνουν οι δημοπρασίες και φυσικά μετά την νέα παρατεταμένη περίοδο κρίσης που έφερε ο κορονοϊός σίγουρα το ενδιαφέρον θα είναι μειωμένο ως ανύπαρκτο σε σχέση με πριν και ήδη ο δήμος έχει απολέσει έσοδα.

Το κείμενο της ερώτησης του Δημήτρη Μαλλιαρού:

Ερώτηση προς τους κ.κ. Κατσαβέλλη και Βαρβαγιάννη

Καλησπέρα σας. Στο Πλωμάρι υπάρχουν πολλά κληροδοτήματα και δημοτικά ακίνητα τα οποία δόθηκαν ως περιουσία στον τέως Δήμο Πλωμαρίου από τους ευεργέτες όπως ο Αθανασιάδης, ο Καμπάς και ο Μιχαλέλλης. Υπάρχει το καφενείο Αθανασιάδειον, το οποίο έχει την επιγραφή “Υπέρ Σχολών Πλωμαρίου Ιδρυταί” δηλαδή τα έσοδα από τα ενοίκια θα αξιοποιούνται για να ενισχύουν τα σχολεία του Πλωμαρίου για τις όποιες ανάγκες υπάρχουν. Αυτό το κεφάλαιο πρέπει σύντομα να ανοίξει και να ενημερωθούμε για το τι χρήματα πήγαν για τις ανάγκες των σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου από το 2010 που με τον Καλλικράτη καταργήθηκαν οι Δήμοι, αλλά και πριν.

Το ερώτημα ποιο είναι τώρα; Ο ιδιοκτήτης του Καφενείου Αθανασιάδειον μετά από 20 χρόνια ανακοίνωσε ότι κλείνει την επιχείρηση του και μεταφέρεται αλλού. Θέτω λοιπόν το ερώτημα στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Κατσαβέλλη και στον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πλωμαρίου, κ. Βαρβαγιάννη, διότι έχω τις πληροφορίες ότι κατατέθηκε αίτημα μείωσης του ενοικίου του καφενείου στο Τμήμα Περιουσίας του Δήμου Μυτιλήνης, το οποίο απορρίφτηκε. Έχει το δικαίωμα το τμήμα αυτό να παίρνει τέτοιου είδους αποφάσεις χωρίς το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο; Αν αναλογιστούμε τη μακρά κρίση που περνάει η χώρα, αλλά και τα επιπλέον προβλήματα που έφεραν τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊού, για ποιο λόγο απορρίφτηκε το αίτημα τη στιγμή που στις συνεδριάσεις μας έχουμε ψηφίσει θετικά για παρόμοιες περιπτώσεις για αιτήματα μείωσης ενοικίων; Πιστεύω ότι δεν είναι εποχή να αδειάζει ένα δημοτικό ακίνητο και να μένει για άγνωστο διάστημα ξενοίκιαστο, και μάλιστα σας έχω ρωτήσει δυο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο για άλλα τρία ακίνητα του Πλωμαρίου(Πρώην Alpha Bank, Πρώην Κιλικίο Θεολόγου Πατερέλλη και Καφενείο Κουτζαμάνη) δυο από τα οποία είναι ξενοίκιαστα σχεδόν ένα χρόνο και το τρίτο ζητήθηκε από την Τοπική Κοινότητα όπως και για τα άλλα να βγει σε δημοπρασία κάτι το οποίος έχει καθυστερήσει υπερβολικά και δεν έχω πάρει απάντηση, αποτέλεσμα είναι ο Δήμος να χάνει έσοδα. Σας θέτω προ των ευθυνών σας και απαιτώ να απαντάτε τις ερωτήσεις που καταθέτω εντός του χρονικού ορίου που ορίζει ο κανονισμός. Και το τονίζω αυτό και στον Πρόεδρο, κ. Χατζηγιάννη ο οποίος επικαλείται πολλές φορές τους κανονισμούς.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση είμαι στη διάθεση σας.

Σας ευχαριστώ.

Δημήτρης Μαλλιαρός
Δημοτικός Σύμβουλος με την Παράταξης “Με Πυξίδα Τον Πολίτη”

Η απάντηση του κ. Κατσαβέλλη αναφέρει τα εξής:

Κύριε Μαλλιαρέ,

Αναφορικά με τη μείωση του ενοικίου του Αθανασιάδειου καφενείου, σας γνωρίζουμε ότι δόθηκε αρνητική απάντηση από τη Δ/νση Οικονομικών διότι υπάρχει δέσμευση από το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Σε σχέση με τα τρία δημοτικά ακίνητα και κληροδοτήματα που αναφέρετε σας ενημερώνω ότι υφίστανται με τη μορφή κληροδοτημάτων, η διαχείριση των οποίων γίνεται μέχρι σήμερα (αφού ακόμα δεν έχουν παραληφθεί) από τη ΔΕ Πλωμαρίου.

Σε ότι αφορά το σύνολο των ακινήτων που θα πρέπει να εκμισθωθούν από το Δήμο μας, σας γνωρίζω ότι τη φετινή χρονιά έληξε μεγάλος αριθμός συμβολαίων οπότε έπρεπε όλα αυτά να επαναδημοπρατηθούν, όπως για παράδειγμα, αρκετά από τα γραφεία στα οποία στεγάζεται η κεντρική υπηρεσία του Δήμου στη Μυτιλήνη. Η έλλειψη προσωπικού -αφού στο Τμήμα Περιουσίας απασχολείται ένας μόνο υπάλληλος, ο οποίος ανήκει μάλιστα και σε ευπαθή ομάδα- καθιστούν τη διαδικασία των δημοπρατήσεων και στη συνέχεια των εκμισθώσεων ακόμα πιο δυσχερή.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Παναγιώτης Κατσαβέλλης

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here