Home Άρθρα “Έφυγε” ο Μιχάλης Τσιπίδης

“Έφυγε” ο Μιχάλης Τσιπίδης

1739
0

Γράφει ο Ξενοφών Μαυραγάνης. ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΠΙΔΗΣ. Πέθανε και κηδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Δευτέρας, σε ηλικία 76 ετών ο Μιχάλης Τσιπίδης, γνωστός στο πανελλήνιο φιλοτελιστής, συλλέκτης, αλλά και λάτρης της Λέσβου και ιδιαίτερα της Μελίντας, στην οποία περνούσε όλα τα καλοκαίρια του εδώ και 40 χρόνια. Μάλιστα έμεινε στη γραφική αυτή γωνιά του Πλωμαριού, από τον Ιούνιο ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, παρά το βεβαρημένο της υγείας του.

Ο Τσιπίδης, που υπήρξε γενικός γραμματέας της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές του ελληνικού γραμματοσήμου και είναι ο συντάκτης του λεπτομερέστερου, μέχρι σήμερα, καταλόγου του.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα επισημασμένα γραμματόσημα της πρώτης ελληνικής διοίκησης της Λέσβου μετά την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Και με το θέμα αυτό κατάρτισε συλλογές γραμματοσήμων.

Την τελευταία δεκαετία, χάρισε στην ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, μια σειρά τουρκικών γραμματοσήμων με τις επισημάνσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ, ΠΕΤΡΑ, ΜΟΛΥΒΟΣ όπως επίσης και το μοναδικό έγγραφο στο οποίο υπάρχει η αυθεντική υπογραφή του Βενιαμίν και συγκεκριμένα ένα ομόλογο, της εποχής που ο Βενιαμίν ήταν Αρμοστής Αιγαίου.

Έχει αρθρογραφήσει σχετικά με το λεσβιακό γραμματόσημο στο Δελτίο της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, στο Λεσβιακό Ημερολόγιο και στο επετειακό λεύκωμα ΛΕΣΒΟΣ 1912-2012, ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, που εξέδωσε το 2011 η ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ.

Πέρα απ’ αυτό υπήρξε ιδρυτής μαζί με την σύζυγό του Πηνελόπη Μαυραγάνη της Κοινοτικής βιβλιοθήκης Παλαιοχωρίου «Γυμνασιάρχης Στρατής Μαυραγάνης»

Ο Μιχάλης Τσιπίδης, με τον παλιό χαρακτηριστικό τύπο του Παλαιοχωρίου Γιάννη Καματερό

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here