Home Δήμος Μυτιλήνης Συνάντηση στη Πλαγιά για Κοινοτικά προβλήματα, Πύλη Εισόδου, Λιμενικά Έργα & Παράκαμψη...

Συνάντηση στη Πλαγιά για Κοινοτικά προβλήματα, Πύλη Εισόδου, Λιμενικά Έργα & Παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου

2798
0

Ενημερωτική συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα, πραγματοποιήθηκε στην Πλαγιά την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, με θέμα τα Κοινοτικά προβλήματα της περιοχής, τα λιμενικά έργα και την πορεία της δημιουργίας Πύλης Εισόδου στο Πλωμάρι, αλλά και τη στασιμότητα που παρατηρείται στο έργο “Δρόμος-Παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου”.

Παρόντες Ο Πρόεδρος, κ. Παναγιώτης Τυρανής, ο Τοπικός Σύμβουλος, κ. Πέτρος Γεραγωτέλλης, ο τέως Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Κυριάκος Πετρέλης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, κ. Γιάννης Μπουρνούς, η Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Με Πυξίδα Τον Πολίτη”, κα Εριφύλη Χιωτέλλη και ο Δημοτικής Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Μαλλιαρός.

Αρκετά είναι τα θέματα-προβλήματα της περιοχής της Πλαγιά που χρειάζονται άμεσες λύσεις, τα οποία επισήμαναν οι συμμετέχοντες.

Προβλήματα Υδροδότησης

Πάγιο και νούμερο ένα πρόβλημα παραμένει η υδροδότηση, ένα πρόβλημα που κατά καιρούς ταλαιπωρεί τους κατοίκους. Αναφέρθηκε στη συνάντηση η ύπαρξη μιας μελέτης της ΔΕΥΑΛ, την οποία δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για να αξιοποιηθεί από το Δήμο. Στο χωριό παλαιότερα υπήρχαν ενεργές τρεις δεξαμενές, αλλά τώρα αξιοποιείται μόνο μια διότι η μια είναι κατεστραμμένη και η άλλη είναι δεσμευμένη για την πυρασφάλεια. Όπως τόνισε ο κ. Πετρέλλης κάποιες πηγές χρειάζονται καλλιέργεια για να είναι λειτουργικές και ανέφερε ότι η πρώην Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάννα Καλογήρου, είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 280 χιλιάδων ευρώ για να γίνει έργο για την υδροδότηση, αλλά τελικά δεν προχώρησε και έγιναν άλλα έργα με τα χρήματα αυτά.

Αγροτική Οδοποιία

Οι σύμβουλοι και οι πολίτες δεν έμειναν ευχαριστημένοι φέτος από την αγροτική οδοποιία, η Πλαγιά έχει μεγάλο δίκτυο αγροτικών δρόμων, ένα θέμα που πρέπει να προσεχθεί στο μέλλον από τη Δημοτική Αρχή.

Προβλήματα από τον σεισμό και ανάγκη επισκευής άλλων κτιρίων

Προβλήματα ακόμα από τον σεισμό του 2017 αντιμετωπίζουν το σχολείο και η εκκλησία του χωριού. Το κτίριο του παλιού Παρθεναγωγείου μετέπειτα λέσχης προσκόπων το οποίο χρειάζεται επισκευές και συντηρήσεις για να αξιοποιηθεί για παράδειγμα ως ξενώνας ή για άλλη χρήση. Από την Κοινότητα είχε προταθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα η αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού συνεταιρισμού. Κάτι το οποίο σε πρώτη φάση δεν εισακούστηκε από τη Δημοτική Αρχή.

Λιμενικά Έργα και Πύλη Εισόδου στο Πλωμάρι – 2.5 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του Λιμενικού Ταμείου

Άριστος γνώστης των θεμάτων της διαδικασίας Δημιουργίας Πύλης Εισόδου, αλλά και των υπολοίπων σημαντικών λιμενικών έργων, είναι ο Πρώην Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Κυριάκος Πετρέλης, ο οποίος αρχικά με στοιχεία πιστοποίησε ότι το Λιμενικό Ταμείο είχε μέχρι το τέλος της θητείας του 2.5 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, βάζοντας τέλος σε όσα ειπώθηκαν σχετικά με το ότι το ταμείο έχει μηδέν ευρώ. Στη συνέχεια έδωσε πλήρη ενημέρωση στους Γιάννη Μπουρνού, Εριφύλη Χιωτέλλη και Δημήτρη Μαλλιαρό και τέλος εξήρε τη συμβολή των Γιώργου Πάλλη και Βασίλη Τεντόμα με τους οποίους είχε άριστη συνεργασία για τα θέματα της Πύλης. Ο Βουλευτής Λέσβου, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε για τις απαντήσεις που έλαβε μετά από ερώτηση στη Βουλή, από τα Υπουργεία για την Πύλη και δεσμεύτηκε να συνεχίσει την προώθηση της δημιουργίας που αποτελεί πάγιο αίτημα της περιοχής του Πλωμαρίου για την τουριστική ανάπτυξη. Με τη σειρά τους δεσμεύτηκαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, για την προώθηση της δημιουργίας Πύλης και των λιμενικών έργων μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Λιμενικό Ταμείο.

Έργο: “Δρόμος Παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου”, θέση “Κόκαλα”, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση

Ο κ. Πετρέλης τέλος ενημέρωσε ότι σχετικά με το έργο «Βελτίωση τμημάτων επαρχιακής οδού Παπάδου- Πλωμαρίου/ Τμήμα Α’- Παράκαμψη Αγίου Ισιδώρου», κόστους 2.900.000 ευρώ, που ως γνωστόν η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Δούρου, είχε κάνει τη δωρεά του σημαντικού χρηματικού αυτού ποσού στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά από αίτημα της τότε Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κα Καλογήρου και με αυτά τα χρήματα θα γινόταν η υλοποίηση του, αν δεν γίνουν κάποιες απαραίτητες ενέργειες εντός του 2020 για το το έργο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υπάρχει κίνδυνος να μην απορροφηθούν τα χρήματα και να επιστρέψουν στην Περιφέρεια Αττικής και τελικώς να μην πραγματοποιηθεί.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here