Home Άρθρα Έκτακτο συμβούλιο για την Επίταξη χωρίς ουσία και χωρίς επικαιροποίηση “να είχαμε...

Έκτακτο συμβούλιο για την Επίταξη χωρίς ουσία και χωρίς επικαιροποίηση “να είχαμε να λέγαμε”

2496
0

Σήμερα το απόγευμα ενημερωθήκαμε οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μυτιλήνης ότι εκτάκτως θα συνεδριάσει το συμβούλιο με μοναδικό θέμα συζήτησης την απόφαση της Κυβέρνησης να επιτάξει την περιοχή Καράβα κοντά στο Μανταμάδο για να δημιουργήσει εκεί νέο κλειστό κέντρο κράτησης-διαμονής προσφύγων/μεταναστών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Πραγματοποιήθηκε συζήτηση, τοποθετήσεις, ερωτήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων όμως το ψήφισμα που έφερε η δημοτική αρχή ήταν το ίδιο που έχει ουσιαστικά ψηφιστεί δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν που αναφέρεται στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, στον έλεγχο των ΜΚΟ, στο να μη δημιουργηθεί νέα δομή στη Λέσβο, με τη μόνη διαφορά ότι έβαζε μέσα το θέμα αν πρέπει ο Δήμαρχος, κ. Στρατής Κύτελης, να μεταβεί στην Αθήνα την Πέμπτη και να συμμετάσχει στη σχετική σύσκεψη στο υπουργείο. Δεν υπήρχε δηλαδή κάτι που να επικαιροποιεί την απόφαση-ψήφισμα με γνώμονα τις τελευταίες εξελίξεις με την επίταξη ερήμην του Λεσβιακού λαού που είναι κατά της δημιουργίας οποιασδήποτε μορφής νέου ΚΥΤ προσφύγων/μεταναστών.

Δυο δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής, η κ. Εριφύλη Γιαννάκα και ο Παναγιώτης Βάλεσης έθεσαν στη διάθεση του Δήμαρχου την παραίτηση τους διαχωρίζοντας ουσιαστικά τη θέση τους δηλώνοντας παράληλα την απογοήτευση ους για την απόφαση της επίταξης, ενώ το ίδιο τόνισε και η δημοτική σύμβουλος της Παράταξης “Με Πυξίδα Τον Πολίτη”, κα Βασιλική Ανδρεαδλέλλη χαρακτηρίζοντας ως έσχατο μέσο πίεσης. Τη θέση του διαχώρισε και ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος τους οργάνου, κος Παναγιώτης Ανδριώτης ο οποίος ψήφισε λευκό ενώ η παράταξη του “Αλλάζουμε Τον Τόπο Μας” ψήφισε θετικά.

Αυτό που μας μπέρδεψε ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου, κ. Δημοσθένη Χατζηγιάννη, ο οποίος από τη μια είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης (σ.σ. για νέα δομή στη Καράβα) είναι ένα φως στο τούνελ, αλλά από την άλλη ζήτησε μέσω του ψηφίσματος το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει ξανά θέση κατά της δημιουργίας νέας δομής κράτησης προσφύγων/μεταναστών στη Λέσβο. Ουσιαστικά η τοποθέτηση του Προέδρου απηχεί στις θέσεις της των περισσότερων στελεχών της Δημοτικής Αρχής.

Οι Παρατάξεις “Με Πυξίδα Τον Πολίτη”, “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Επανεκκίνηση” ζήτησαν στην απόφαση που θα μπει σε ψηφοφορία να μπει και μια παράγραφος που θα καταδικάζει την ενέργεια της Κυβέρνηση που επίταξε την περιοχή Καράβα για τη δημιουργία κέντρου κράτησης-διαμονής με πράξη νομοθετικού περιεχομένου κόντρα στη βούληση του Λεσβιακού λαού, κάτι που ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, κ. Χατζηγιάννης, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν το δέχτηκαν, με αποτέλεσμα οι παρατάξεις πλην της “Επανεκκίνησης” να αποχωρήσουν από τη ψηφοφορία θεωρώντας ότι είναι ψήφισμα χωρίς επικαιροποίηση και δεν λαμβάνει υπόψιν τα νέα δεδομένα που μας έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων η Κυβέρνηση με την απόφαση της και δεν έχει ουσία και νόημα να ψηφιστεί κάτι που έχει ήδη ψηφιστεί και μάλιστα η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κα Νίκη Τσιρηγώτη κατήγγειλε στο Λεσβιακό λαό τη δημοτική αρχή ότι εμπαίζει το συμβούλιο. Το ψήφισμα τελικά συγκέντρωσε 18 θετικές ψήφους από τη τη Δημοτική Αρχή και μερίδα της αντιπολίτευσης.

Δημήτρης Μαλλιαρός
Δημοτικός Σύμβουλος με την Παράταξη “Με Πυξίδα Τον Πολίτη”

*Φωτογραφία αρχείου

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here