Home Ενημερώσεις Η Εκκλησία απαγόρευσε σε κηδεία την ανάρτηση κειμένου για τις δωρεές αντί...

Η Εκκλησία απαγόρευσε σε κηδεία την ανάρτηση κειμένου για τις δωρεές αντί στεφάνων στον Μιχαλέλλειο Οίκο Ευγηρίας

2969
1

Ένα περιστατικό που προκαλεί πολλά ερωτηματικά στη μικρή κοινωνία του Πλωμαρίου συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Αρχικά να αναφέρομε ότι συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνιας στις κηδείες οι συγγενείς των εκλιπόντων να ενημερώνουν το κοινό ότι μπορεί αν το επιθυμεί αντί στεφάνων, να προσφέρει χρήματα σε φιλανθρωπικούς συλλόγους, οργανώσεις ιδρύματα κλπ.

Στο Πλωμάρι λοιπόν πριν από λίγες ημέρες, με διαφορά περίπου δυο μηνών έγιναν δυο κηδείες δυο συμπολιτών μας(μιας γυναίκας και ενός άντρα), που ζήσανε μαζί και είχαν φτιάξει οικογένεια. Οι συγγενείς τους θέλησαν να ενημερώσουν ότι αντί στεφάνων θα μπορούσαν οι πολίτες αν το επιθυμούν, να δώσουν κάποια δωρεά στον Μιχαλέλλειο Οίκο Ευγηρίας που εδώ και μήνες είναι στον αέρα λόγω μη έγκρισης του προϋπολογισμού και με κίνδυνο την οριστική κατάργηση του λόγω νομοθεσίας που προέκυψε με τον Καλλικράτη και της αναλγησίας της πολιτείας, με συνέπεια την ταλαιπωρία των τροφίμων και των εργαζομένων.

Στην πρώτη κηδεία επετράπη στους συγγενείς να βάλουν ένα καδράκι με την ανακοίνωση αυτή έξω από από τον περιβάλλον χώρο του ναού, διότι εντός δεν τους επετράπη. Στη δεύτερη κηδεία όμως συνέβη κάτι που χρίζει απαντήσεων… Διαβάστε το παρακάτω κείμενο και μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Θα θέλαμε όμως να λάβουμε και την όποια απάντηση-θέση για το θέμα από τον πρωτοσύγκελο ή από όποιον άλλον είναι υπεύθυνος για αυτά τα θέματα.

Ήδη οι συγγενείς έστειλαν και E-mail στην Μητρόπολη την ίδια ημέρα με την δεύτερη κηδεία, το οποίο μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω. Προς το παρόν δεν έχουν λάβει κάποια απάντηση.

Η σχετική ανάρτηση των συγγενών στο facebook:

Εχτές 7 Ιουλίου τις πρωινές ώρες έφυγε από την ζωή ο αγαπημένος μας πατέρας. Μέσα σε δυο μήνες και επτά ημέρες χάσαμε και τους δυο γονείς μας. Στη κηδεία της μητέρας μας έξω από τον περίβολο της εκκλησιάς στον δρόμο (διότι δεν μας επιτρέψαν εντός του Ναού) είχαμε βάλει ένα κάδρο με μια ανακοίνωση που λέγαμε αντί στεφάνου όποιος ήθελε να διαθέσει κάτι για τους τρόφιμους του γηροκομείου ξέροντας ότι το διάστημα αυτό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι τεράστια, χωρίς βέβαια να αποτρέψουμε τον κόσμο να διαθέσει ότι ήθελε για την εκκλησιά. Υπήρξαν άτομα που διέθεσαν κάτι και για το γηροκομείο και την εκκλησιά.

Για να μην σας κουράζω από τα λεφτά που μαζεύτηκαν έγιναν δυο γεύματα, αγοράστηκαν κάποια παραφάρμακα που τόσο ανάγκη έχει το γηροκομείο όλο αυτό το διάστημα. Για όλα αυτά υπάρχουν αποδείξεις γιατί το ποσό το διαχειριστήκαμε εμείς. Επίσης όλα τα ονόματα αναρτήθηκαν στον κεντρικό πίνακα που αναγράφονται τα γεύματα εις μνήμη της μανούλας μας. Στην κηδεία του μπαμπά μου θελήσαμε να κάνουμε το ίδιο.

Αντιμετωπίσαμε την άρνηση του επιτρόπου της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη, επειδή μας είπε ότι τη προηγούμενη φορά τον κάλεσε ο πρωτοσύγκελος στην Μυτιλήνη εκείνον και τον πεθερό του και τους απαγόρευσε να επιτρέπουν τέτοιες ενέργειες τόσο στο προαύλιο όσο και έξω από τον δρόμο, λέγοντας μας ότι βγάζουμε μόδες. Επίσης ο επίτροπος μας είπε αν δεν μας αρέσει να βρούμε δικό μας παπά να τελέσει την κηδεία.

Σαν να μην έφτανε όλο αυτό τηλεφώνησε και στο πρωτόπαπα ο οποίος μίλησε σε εμένα στο τηλέφωνο και μου απαγόρευσε να βάλω το καδράκι με την ανακοίνωση που είχα ετοιμάσει όχι μόνο μέσα στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου αλλά ακόμα και έξω σε οποιοδήποτε χώρο. Μου είπε ότι αν δεν υπακούσω θα καλέσει την αστυνομία.

Δεν ήθελα να δώσω συνέχεια γιατί ούτε η κατάσταση στην οποία βρισκόμουν ούτε και ο χώρος μου το επέτρεπε. Ήθελα όμως να ξέρω από πότε οι άνθρωποι που υπηρετούν την εκκλησία μας απαγορεύουν να διαθέτουμε αντί στεφάνου για κάποιο άλλο σκοπό που ωφελεί κάποιους συνανθρώπους μας. Με την ίδια λογική μήπως θα απαγορεύσουν τα λουλούδια και τα στεφάνια; Ξέρω πολύ καλά ότι σε άλλα μέρη που γίνονται κηδείες μαζεύουν διάφορα ποσά για το χαμόγελο του παιδιού για ορφανοτροφεία για την κιβωτό και για άλλα ιδρύματα εκεί δεν απαγορεύεται; Τέλος πάντων ας έχουν οι γονείς μας καλό παράδεισο και ο Θεός ας κρίνει τα έργα και τα λόγια όλων μας.

Σοφια και Πελαγια Γαιτανη.

Και το E-mail που εστάλη στη Μητρόπολη Μυτιλήνης:

Θα ήθελα να πληροφορηθώ αν η Μητρόπολη Μυτιλήνης απαγορεύει σε συγγενείς νεκρού να εκφράσουν την επιθυμία τους να μαζευτεί και να διατεθεί ένα χρηματικό ποσό στη μνήμη του συγγενή τους σε κάποιο ίδρυμα, κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας.

Η συλλογή των δωρεών γίνεται έξω από το προαύλιο χώρο της Εκκλησίας. Σήμερα κηδέψαμε τον πατέρα μας Γαϊτανή Γεώργιο και ο επίτροπος της ενορίας του Αγίου Ιωάννου Πλωμαρίου μαζί με το αρχιερατικό ιερέα Πλωμαρίου μας το απαγόρευσαν και μας απείλησαν ότι θα φέρουν την αστυνομία. Επιθυμία της οικογένειας ήταν τα χρήματα να διατεθούν για αγορά τροφίμων στο ΜΙΧΑΛΕΛΕΙΟ ΟΙΚΟ ΕΥΓΗΡΙΑΣ.

Τα παιδιά του εκλιπόντος Σοφία και Πελαγία Γαϊτανή

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Κριμα για την εκκλησια αυτες οι πρακτικες την στιγμη που καποιος θελει αν μη τι αλλο να κανει μια φιλανθρωπικη κινιση δεν ξερω αν υπαρχει τετοιος νομος απο την στιγμη που παρομοιες κινισεις γινονται και σε αλλες εκκλησιες στην Ελλαδα και οχι μονο εδω .
    Απο τοτε μιλαμε για ΜΟΔΑ φιλανθρωπιας προς στους συνανθρωπους μας?
    Λυπαμαι που η Εκκλησια επαψε να πρεσβευει τον κυριο κανονα της την αγαπη και την ευσπλαχια .
    Μηπως καποιοι πρεσβευουν αλλα συμφεροντα?
    Αρκετα προβληματα εχουν δημιουργισει σε ολους μας πρεπει να λογοδοτισουν δημοσια για τις πραξεις τους αυτες .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here