Home Ενημερώσεις Αδιέξοδο – Χωρίς αντίκρισμα οι υπουργικές υποσχέσεις για το Μιχαλέλλειο

Αδιέξοδο – Χωρίς αντίκρισμα οι υπουργικές υποσχέσεις για το Μιχαλέλλειο

544
0

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοκράτης. Δεν κατατίθεται η τροπολογία, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του ιδρύματος και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και διλήμματα στη Δημοτική Αρχή.

Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις για την υπόθεση του Μιχαλέλλειου γηροκομείου. Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα παραμείνει σε καθεστώς ανασφάλειας, χωρίς προϋπολογισμό και χωρίς υπόσταση στην ουσία, για πολύ καιρό ακόμη.

Από την αρχή του χρόνου, μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού του 2017 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μπήκε επιτακτικά πλέον στο τραπέζι η ανάγκη εναρμόνισης με τη νομοθεσία που διέπει τα Κληροδοτήματα. Ωστόσο, το μεγάλο αγκάθι στην περίπτωση του Μιχαλέλλειου είναι ότι δεν μπορεί να ενταχθεί εύκολα υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Δήμου, δεδομένου ότι δεν είναι ένα απλό Κληροδότημα, αλλά ένα ίδρυμα που διαθέτει εργαζόμενους. Η ύπαρξη των εργαζομένων, περιπλέκει αρκετά το ήδη μπερδεμένο κουβάρι και έτσι από την πρώτη στιγμή που μπήκε το Μιχαλέλλειο ως πρόβλημα στο τραπέζι της Δημοτικής Αρχής, εκείνη αναζήτησε και διεκδίκησε πολιτική λύση.

Η πολιτική λύση, σύμφωνα με το δήμαρχο και τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών, αλλά και τον γεωγραφικό αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, αποτελούσε μονόδρομο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το ίδρυμα, οι 13 εργαζόμενοι, οι 45 γέροντες και οι δεκάδες προμηθευτές του γηροκομείου, θα έμπαιναν σε περιπέτειες.

Ακολούθησαν μέσα στον Ιανουάριο επισκέψεις στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και συναντήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος και με τροπολογία στη Βουλή να διευθετηθεί το ζήτημα. Η ουσία της τροπολογίας αυτής, η οποία συντάχθηκε από τους νομικούς του δήμου και τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μ. Αρμενάκα, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και τις Διευθύνσεις Κληροδοτημάτων, είναι ότι το Ίδρυμα θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή. Συγκεκριμένα, θα διοικείται από το εκάστοτε Τοπικό Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου, ενώ το προσωπικό θα παραμείνει ως έχει, με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει. Επιπλέον, η διαχείριση θα γίνεται αποκλειστικά από το Τοπικό Συμβούλιο και ο έλεγχος νομιμότητας των διαφόρων αποφάσεων, προϋπολογισμών, ισολογισμών κ.λπ. απευθείας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και το αρμόδιο γραφείο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης, ο οποίος ενημερώθηκε για το πρόβλημα από την πρώτη στιγμή, ανέλαβε την κατάθεση της τροπολογίας, η οποία αν όλα εξελισσόταν ομαλά, θα έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί.
Αν και την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξε αισιοδοξία ότι το θέμα τελειώνει και ότι είναι ζήτημα λίγων ημερών, εντέλει ο βουλευτής Γ. Πάλλης, ενημέρωσε την Δημοτική Αρχή ότι παρουσιάστηκε πρόβλημα με την τροπολογία και ότι δεν γίνεται να κατατεθεί.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του ιδρύματος και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και διλήμματα στη Δημοτική Αρχή, η οποία βλέπει πλέον αδιέξοδο.

ΝΑΥΑΓΙΟ
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Τσουπής, αναφερόμενος στο θέμα, δεν κρύβει την απογοήτευσή του για το ναυάγιο της πολιτικής λύσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εδώ και ένα μήνα που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του, ασχολείται νυχθημερόν με την επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος: «Σήμερα είχαν 8ωρη σχεδόν σύσκεψη για το Μιχαλέλλειο με την συμμετοχή του γεωγραφικού αντιδημάρχου, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, της Νομικής μας Συμβούλου και της Οικονομικής Υπηρεσίας με παράλληλη τηλεφωνική επικοινωνία με τις αρμόδιες υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου Οικονομικών. Προσπαθούμε απεγνωσμένα να βρούμε λύση στο ζήτημα των εργαζομένων του ιδρύματος και κυρίως κάποιον να απαντήσει, το Υπουργείο, η Κυβέρνηση ή όποιος άλλος, για το ποιο είναι το καθεστώς εργασίας των ανθρώπων αυτών. Είναι ιδιωτικού ή Δημοσίου Δικαίου. Ο Δήμος δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προσλάβει εργαζόμενους με τις συγκεκριμένες ειδικότητες και να τους εντάξει στο προσωπικό του, αφού δεν προβλέπονται οι ειδικότητες αυτές στον Οργανισμό του. Ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο να καταθέσει σχετικό ερώτημα και να έχουμε το συντομότερο δυνατόν απάντηση για το πώς θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο καθεστώς του Δήμου Λέσβου. Υπό τις παρούσες συνθήκες, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Ο Δήμος Λέσβου και οι αντιδήμαρχοι δεν μπορούν, ούτε έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε ενέργειες και πράξεις που αντιβαίνουν στη νομοθεσία.

Η καλύτερη λύση είναι η πολιτική λύση. Οι κυβερνητικοί παράγοντες υποσχέθηκαν στο δήμαρχο και στους αντιδημάρχους που τους είχαν επισκεφτεί τον Ιανουάριο, ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί με τροπολογία το συντομότερο δυνατόν. Τούτο θα τακτοποιούσε τα ζητήματα, τόσο στο Μιχαλέλλειο, όσο και στο Δήμο Λέσβου και δεν θα κινδύνευε τώρα η λειτουργία του ιδρύματος. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο οφείλουν να επανεξετάσουν το θέμα. Σε διαφορετική περίπτωση, ας μας δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση, για το τι θα κάνουμε με τους εργαζόμενους του Μιχαλέλλειου, ώστε να τους εντάξουμε στο Δήμο Λέσβου, χωρίς να παρανομήσουμε. Ας μας πουν ποιο είναι το καθεστώς εργασίας τους (ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου), για να κάνουμε κι εμείς τις ανάλογες ενέργειες.

Θλίβομαι πραγματικά και νοιάζομαι για την τύχη τόσο των 45 γερόντων, όσο και των 13 εργαζομένων. Όλοι τους είναι υπό καθεστώς ομηρίας εδώ και μήνες. Θλίβομαι, ακόμη και για τις συνέπειες που έχει όλη αυτή η ιστορία στην τοπική κοινωνία του Πλωμαρίου. Το τοπίο έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολλά χρόνια. Κατά την άποψή μου, έπρεπε να έχει τακτοποιηθεί από το 2011 που ξεκίνησαν οι Καλλικρατικοί Δήμοι, για να μην πω νωρίτερα, από την περίοδο των Καποδιστριακών Δήμων. Τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε και καλούμαστε να λύσουμε ένα γόρδιο δεσμό, για τον οποίον δεν ευθυνόμαστε».

Ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση, που αν και τους υποσχέθηκε πολιτική λύση, τελικά δεν τήρησε την υπόσχεσή της, ήταν και ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας:
«Είμαι πολύ απογοητευμένος από την έκβαση που έχει η υπόθεση με το Μιχαλέλλειο. Πλησιάζει Πάσχα και οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν απλήρωτοι για πολύ ακόμη. Είναι καθαρά πολιτικό θέμα και ως τέτοιο η κυβέρνηση οφείλει να το αντιμετωπίσει. Ζητάμε να επανεξεταστεί η υπόθεση και να προχωρήσει η τροπολογία, την οποία ανέλαβε να καταθέσει στη Βουλή ο Γ. Πάλλης. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο περιμένοντας να τηρηθούν οι υποσχέσεις που μας έδωσαν στα Υπουργεία. Τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν χωρίς αντίκρισμα. Η δυσλειτουργία του Μιχαλέλλειου έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, αφού πολλές οικογένειες, προμηθευτές και εργαζόμενοι, περιμένουν να πάρουν χρήματα αυτές τις ημέρες για τις υπηρεσίες τους».

Μ. Χατζηγεωργίου www.dimokratis.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here