Home Θέσεις Προτάσεις για την Χειμερινή Ανάπτυξη του Πλωμαρίου.

Προτάσεις για την Χειμερινή Ανάπτυξη του Πλωμαρίου.

864
11

Από το Facebook Group «Αναπτηξιακά Θέματα Για Την Περιοχή Πλωμαρίου»
Οι προσωπικές προτάσεις που ενδεχομένως να αλλάξουν την κατάσταση το χειμώνα στο Πλωμάρι κα να του δώσουν ζωή είναι:
1) Χειμερινός τουρισμός αξιοποιώντας τις ομορφιές της Λεσβιακής γης το χειμώνα, τις πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχή του Πλωμαρίου και τη γραφικότητα των χωριών του Πλωμαρίου αρκεί να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την υποδοχή των τουριστών στην Πλωμαρίτικη ύπαιθρο.
2) Αγροτουρισμός σε οικισμούς όπως η Κουρνέλλα και η Μελίντα αποκαθιστώντας τις υφιστάμενες κατοικίες με νέα χρήση καταλύματα για τους τουρίστες.

3) Αποκαθιστώντας το Ελαιοτριβείο του Σεδούντα και δημιουργώντας ένα σύγχρονο ξενώνα στην καρδιά του ποταμού Σεδούντα με την χαρακτηριστική φυσική ομορφιά που χαρακτηρίζει την περιοχή.
4) Δημιουργώντας σχέσεις με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και δίνοντας κίνητρα να μεταφερθούν φοιτητές από τη Μυτιλήνη είτε για ακαδημαϊκούς λόγους είτε για λόγους αναψυχής.
Υπάρχουν και ακόμη δύο σκέψεις που ενδεχομένως να θεωρηθούν τολμηρές αλλά όχι αδύνατες:
5) Δημιουργώντας ένα παράρτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Πλωμάρι που να ασχολείται με τα θέματα της ελιάς και της γεωργίας γενικότερα ή ένα τμήμα που να ασχολείται με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη βιομηχανική κληρονομιά
6) Δημιουργώντας συντεχνίες σαπουνιού, τυποποίησης λαδιού, ούζου και τοπικών γεωργικών προϊόντων που όλες μαζί κάτω από τη σημαία του Πλωμαρίου να προωθούν τα προϊόντα τους.
Στο χέρι μας είναι αυτά να μην μείνουν μόνο θεωρίες αλλά να γίνουν και πράξη και μετά θα αυξηθούν κατά πολύ τα κίνητρα που θα έχει ο επισκέπτης για να έρθει στο Πλωμάρι το χειμώνα αλλά και το κυριότερο ο νέος Πλωμαρίτης να μείνει στον τόπο του και να ενισχύσει την Πλωμαρίτικη οικονομία.

Facebook comments:

11 COMMENTS

  1. Θα το πω απλά (σχολιάζοντας το 1)
    Το Πλωμάρι δεν είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός προορισμός.
    Θα ήταν, αν ΔΕΝ υπήρχε η Πάρος, η Νάξος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σανοτορίνη, η… η… η… Άρα υπάρχει ανταγωνισμός και μάλιστα μεγάλος. Άρα ένα ταξιδιωτικό περιοδικό σαν αυτό που έχω την τύχη να εργάζομαι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πρώτα θα προβάλλει άλλα νησιά. Και όχι άδικα. Αφού αυτά πουλάνε. Τους άλλους μήνες όμως (Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Μάιο) ο κόσμος συνεχίζει να κάνει διακοπές. Και εμείς έχουμε μόνοι μας βγάλει το νησί μας από τη σκέψη οποιουδήποτε θέλει να κάνει διακοπές τότε. Και για να αισθανθούμε ακόμα πιο αρκεί να δούμε τι έχουν καταφέρει στη Χίο. Αγροτουριστικοί ξενώνες, παραδοσιακά καταλύματα με πέτρα και ξύλο, προβολή διατηρητέων παλεών οικισμών.
    Εμείς τώρα μπορούμε να αλλάξουμε πλευρό… στον ύπνο του δικαίου…

  2. Εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε καταφέρει να φέρουμε το Πλωμάρι σε επιθυμητό και υψηλό επίπεδο για την καλοκαιρινή περίοδο, πόσο μάλλον το χειμώνα. Δεκαετία 80’ και 90 μέχρι ένα σημείο πηγαίναμε πολύ καλά. Τώρα χρειάζονται πολλές και ριζοσπαστικές αλλαγές για να ξανά ανέβει το Πλωμάρι.

  3. Δεν ειναι μόνο θέμα ελλιπούς ή και ανύπαρκτης δράσης από την πλευρά των ιθυνόντων. Οι ίδιοι, οι μόνιμοι κάτοικοι τη “σαμποτάρουν” την όποια ανάπτυξη του τόπου.
    Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζω, έχουν δείξει κατά καιρούς ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις (π.χ ξεν. μονάδες ),
    εις μάτην όμως. Δεν προχωρούν σε παρακινδυνευμένα εγχειρήματα.Δε βοηθάει ο ίδιος ο κόσμος.

  4. Το θέμα σε όλο αυτό το χειρισμό είναι κατά πόσο θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή το Πλωμάρι! Είναι θέμα βούλησης, όχι πολιτικής απαραίτητα αλλά κοινωνική σίγουρα. Σημαντικό μέρος της διαχείρισης όλων των ιδεών που υπάρχουν είναι η δημιουργία αναπτυξιακής εταιρείας που θα προωθεί τα συμφέροντα του Πλωμαρίου. Η εταιρείας αυτή θα μπορεί να διαχειρίζεται κοινοτικά κονδύλια, να αναλάβει τη διαφήμιση του Πλωμαρίου, να προσεγγίζει μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία διαπραγματευόμενη την προβολή του Πλωμαρίου και να συντελεί επικουρικά στις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Η εταιρεία αυτή μπορεί να έχει χαρακτήρα Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δίκαιου υπό την επίβλεψη του Δήμου για να έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει την οικονομική διαχείριση χωρίς τη γραφειοκρατία του Δημοσίου αλλά και να είναι σε άμεση συνεργασία με το Δήμο Πλωμαρίου. Οι δημοτικές υποδομές και η αρωγή του Δήμου, άλλωστε, κρίνονται απαραίτητες σε μία τέτοια πρωτοβουλία. Τέλος, όμως, και πάνω από όλα θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία ο κάθε Πλωμαρίτης και να δει το συλλογικό συμφέρον. Και όχι με παρωπίδες το προσωπικό του. Πιστεύω ότι ο νέος κόσμος του Πλωμαρίου μπορεί να το αλλάξει αυτό. Και με την εμπειρία των μεγαλυτέρων να οδηγήσουμε το Πλωμάρι εκεί που ήταν. Ως τη σημαντικότερη κωμόπολη της Λέσβου και σε ένα από τα οικονομικά βαρόμετρα του νησιού και της περιοχής του Β.Α. Αιγαίου.

  5. Αυτό που προτείνεις George K. δεν ακούγεται άσχημο άλλα θεωρώ ότι δε συνάδει με την ελληνική πραγματικότητα από πλευράς νομοθεσίας.Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό, δημόσιο χρήμα να το διαχειρίζεται εταιρεία ιδιωτικού δικαίου,ακόμη και αν γίνεται σε συνεργασία με το δήμο. Και αν ποτέ γίνει εφικτό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αναδιάρθρωση σε όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας.Ως εκ τούτου,μιλάμε για κάτι πολύ μακρινό και πιθανόν και άπιαστο.

    Προτείνω να ξεκινήσουμε με πιο απτούς και πραγματοποιήσημους στόχους,όπως είναι η μαρίνα.

  6. Με τη μαρίνα, τι σκέφτεσαι να γίνει; Έθεσα ζήτημα Αναπτυξιακής εταιρείας με μια πρόταση να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δίκαιου για να έχει μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί αν δεν μας εξυπηρετεί. Ας δημιουργηθεί ένας οργανισμός που θα υπάγεται στο Δήμο έχοντας Δημόσιο χαρακτήρα. Το θέμα είναι τι θέλουμε και πόσο το θέλουμε. Και αν δεν κάνεις την υπέρβαση σε κρίσιμους τομείς, δεν έχεις δυνατότητα ανάπτυξης και αποφυγής της γενικότερης παρακμής που πλησιάζει… Ας κάνουμε, λοιπόν, ο,τι περνά από το χέρι μας για να αλλάξουμε την κατάσταση!

  7. Το θέμα είναι, ότι θέλουμε ΠΟΛΛΕΣ και ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ αλλαγές και σίγουρα πολλοί ειναι αυτοί που είναι διατεθειμένοι να κάνουν την υπέρβαση,αλλά όχι θέτοντας ουτοπικές προτάσεις.
    Τρανταχτό παράδειγμα του σάπιου συστήματος και της γραφειοκρατίας η ανάπλαση του πάρκου.Μια απλή υπογραφή εκκρεμεί από το ΥΕΝ, ενώ τα χρήματα υπάρχουν,και δε μπορεί να ξεκινήσει ένα έργο τόσο σημαντικό για τον τόπο.Τί να λέμε λοιπόν!!!!!Σε ποιες ανατροπές να ελπίζουμε!!!

    Και όσον αφορά την πρώην μαρίνα-γιατί καταφύγιο θα έπρεπε να ονομάζεται-έχει ρημάξει και έπεται και συνέχεια.Εγώ, ένας απλός σκεπτόμενος πολίτης είμαι και τίποτα παραπάνω.Δεν ευελπιστώ να εισακουστούν οι δικές μου προτάσεις .Είναι δουλειά άλλων,αυτών που ψηφίζουμε και υποτίθεται ότι περνάει ο λόγος τους.
    Και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες σαφώς είναι υψίστης σημασίας αλλά δυστυχώς δεν μου περνούν και πολλοί ικανοί συμπολίτες μας από το μυαλό,που με συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες θα καταφέρουν κάτι.
    Είμαι πεσιμίστρια,το ξέρω, άλλα με έχει απογοητεύσει το σύστημα……

  8. Ο καθένας έχει τη δική του οπτική γωνία που βλέπει την κατάσταση. Θέλω να είμαι αισιόδοξος και να δώσω μια νότα αισιοδοξίας σε όλους όσους βλέπουν το Πλωμάρι να χάνεται και θέλουν να ανατρέψουν το σκηνικό. Στο τραπέζι θα πέσουν ουτοπικές, συντηρητικές αλλά και υλοποιήσιμες προτάσεις.

    Σίγουρα πρωτεύοντα ρόλο έχει η πολιτική ηγεσία αλλά η φωνή των πολιτών είναι εκείνα που έχει το τελικό λόγο.Το θέμα είναι κατά πόσο εμείς είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε προς μια κατεύθυνση ανάπτυξης του Πλωμαρίου και να μην περιμένουμε από κάποιους άλλους ως δια μαγείας να αλλάξουν την κατάσταση.

    Συμφωνώ με το θέμα της πλατείας αλλά η γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη μάστιγα και θα πρέπει να περιμένουμε.

    Σχετικά με το θέμα της μαρίνας, θα πρέπει πρώτα οι Πλωμαρίτες να εκτιμήσουν την αξίας της και μετά οι επισκέπτες. Αν και αλλοίωσε το πιο γραφικό μέρος του λιμανιού αποτελεί έργο υποδομής και θα πρέπει η λειτουργία της να είναι σεβαστή στον καθένα. Οι πολίτες θα την αναδείξουν και εκείνοι θα την οδηγήσουν στην παρακμή.

    Όπως καθετί που περιέχεται στο δομημένο και αδόμητο περιβάλλον του Πλωμαρίου.

  9. Το Πλωμάρι έχει τα χάλια του γιατί οι Πλωμαρίτες χρόνια τώρα εμπιστεύονται ανθρώπους οι οποίοι είναι ανάξιοι χωρίς γνώσεις και όραμα.
    Επίσης ενδιαφέρονται μόνο για το στενό προσωπικό τους συμφέρον αδιαφορώντας πλήρως για το γενικό.
    Οποιος δεί τον Αγιο Ισίδωρο απο την θάλασσα απορεί πως ανθρώπικο χέρι μπορεί να κάνει κάτι τόσο κακόγουστο άναρχο αηδιαστικό.
    Αλλα και κάποιοι με γνώσεις , αφού κατέστρεψαν οτι μπορούσαν στο ιδιωτικό τους έργο ,τώρα είναι υποψήφιοι να γίνουν δήμαρχοι και να συνεχίσουν το έργο τους γεμίζοντας με μπετο και υαλότουβλα το Πλωμάρι.

  10. Επιτέλους κάποιος που διατυπώνει την άποψη του με παρρησία,εκφράζοντας τα πράγματα ως έχουν, χωρίς μισόλογα,υστεροβουλία και κολακείες.

    ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΦΟΥΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ!!!!!ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΗΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΚΟΜΩΠΟΛΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!!!!!!!!!!

  11. Καλησπέρα! Χαίρομαι που μία απλή παράθεση ιδεών σχετικά με το χειμώνα στο Πλωμάρι αποτέλεσε την αφετηρία να ξεκινήσει μια γενικότερη συζήτηση για το μέλλον του Πλωμαρίου. Χαίρομαι, επίσης, που είδα έξω από το λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο με τους Γερμανούς τουρίστες. Πιστεύω να καταφέρουμε να το δούμε σύντομα και εντός του λιμανιού! Για να γίνει αυτό θα πρέπει όλοι οι Πλωμαρίτες να συστρατευθούμε προς αυτή την κατεύθυνση! Να μην μένουμε μόνο στα πικρόχολα σχόλια για το γείτονα, τον απέναντι , το γνωστό και τον κάθε Πλωμαρίτη! Αλλά να αγκαλιάσουμε όλοι το χωριό μας και να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια. Σκέφτομαι να ξεκινήσω μια κίνηση-δράση για το χωριό μας και να υπάρξει ανοιχτή πρόσκληση για τον καθένα ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να εκθέτει την άποψη του και να γίνεται συζήτηση επί του πρακτέου για το τι θα μπορούσε να βελτιωθεί και μετά όλοι μαζί να το διεκδικούμε. Καλές οι μεμονωμένες απόψεις αλλά αν δεν είναι οργανωμένες για να εξυπηρετήσουν το καλό του Πλωμαρίου δεν θα φέρουν αποτέλεσμα..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here