Home Εκδηλώσεις Θεατρική παράσταση της Ρηνιώς Κυριαζή σε Ελλάδα, Γαλλία και Τουρκία

Θεατρική παράσταση της Ρηνιώς Κυριαζή σε Ελλάδα, Γαλλία και Τουρκία

773
0

“Μαργαρίτα-Πενθεσίλεια-Ιώ” Έξι παραστάσεις: 19, 20, 21 και 26, 27, 28 Ιουνίου 2015, 9 το βράδυ, στον Πολυχώρο: Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91, Κυψέλη, Τηλέφωνο: 213-0040496.

H παράσταση που δηµιουργήθηκε από το πολυπολιτισµικό work in progress και τη συνάντηση της Γαλλίδας Élisabeth Marie µε τις ηθοποιούς Ρηνιώ Κυριαζή (Ελλάδα) και Selin Altiparmak (Τουρκία), θα παιχτεί σε κάθε µία από τις τρεις χώρες.

Κείµενα
1) Προµηθεύς Δεσµώτης (Αισχύλος, µετάφραση Ρηνιώ Κυριαζή),
2) Penthesilea (Heinrich von Kleist, µετάφραση Τ. Μαστοράκη),
3) Το Τέλος του κόκκινου ανθρώπου (Σβιετλάνα Αλεξίεβιτς, µτφρ. Ρ. Κυριαζή)

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Élisabeth Marie (Scarface Ensemble, Στρασβούργο, Γαλλία)
Μουσική: Cyril Alata, (Γαλλία)
Σκηνογραφία: Raffaëlle Bloch (Γαλλία)
Η παράσταση παρουσιάζεται στην ελληνική γλώσσα, µε αποσπάσµατα στη γαλλική και
τουρκική γλώσσα µε ελληνικούς υπέρτιτλους. Διάρκεια: 80 λεπτά
Γενική είσοδος: 10 € | φοιτητικό: 8 € | µειωµένο εισιτήριο (άνεργοι, κάρτα ΣΕΗ): 5 €
***
Την παράσταση υποστηρίζουν
το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (Αθήνα),
οι Πόλεις του Στρασβούργου και της Μυλούζ,
η Κολλεκτίβα Αdami, της Spedidam,
το Γαλλικό Ινστιτούτο της Κωνσταντινούπολης και
το Θέατρο του Aubervilliers (Γαλλία).
***
Δυο λόγια για την παράσταση
H παράσταση εξερευνά το µυθικό και ιστορικό παρελθόν της Ευρώπης, αναζητώντας, ελλείψει µιας καινούργιας πολιτικής ουτοπίας, τις οδούς της συνύπαρξης και του διαλόγου, τους τρόπους µε τους οποίους θα µπορούσαµε να ξαναρχίσουµε να φανταζόµαστε το µέλλον.
Σ’ ένα σταυροδρόµι µεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, κάπου, σ’ ένα συνοριακό σταθµό στον οποίο δεν οδηγεί κανένας δρόµος και που συµβολίζει ίσως το αδιέξοδο της σηµερινής Ευρώπης, η οµάδα φαντάζεται τη συνάντηση τριών γυναικών: της Πενθεσίλειας, της µυθικής βασίλισσας των Αµαζόνων, της Ιούς, της περιπλανώµενης ερωµένης του Δία, και της Μαργαρίτας, της γιατρού από την πρώην Σοβιετική Ένωση που συναντάµε στο έργο της Λευκορωσίδας Σβιετλάνα Αλεξίεβιτς.

Μυθικές ή ιστορικές φιγούρες, έχουν και οι τρεις τους υποστεί τη βία των αντρών και της Ιστορίας, έχουν και οι τρεις τους κάτι να µας πουν για τους θεµελιακούς µύθους, το παρελθόν και το παρόν της Γηραιάς Ηπείρου. Παγιδευµένες σε αυτόν τον τόπο από την ίδια την Ιστορία, ψάχνουν, µέσα από την αναγκαστική συνύπαρξή τους, τρόπους να διαφύγουν.

Η διαδροµή αντλεί στοιχεία από τους ελληνικούς µύθους και την αρχαία τραγωδία, από τον γερµανικό ροµαντισµό (Kleist) και τη µνηµειώδη συλλογή µαρτυριών της Σβιετλάνα Αλεξίεβιτς για το τέλος του κοµµουνισµού, για να επιστρέψει στο πιο αόρατο και βίαιο σηµείο της επικαιρότητάς µας: στην εκµετάλλευση των ανθρώπων και ιδίως των γυναικών στα σύνορα και στην καρδιά της σηµερινής Ευρώπης.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here