Home Άρθρα Αγνοείται ένα κοριτσάκι δύο ετών! Συγκλονιστική μαρτυρία: «Με την απειλή όπλου μας...

Αγνοείται ένα κοριτσάκι δύο ετών! Συγκλονιστική μαρτυρία: «Με την απειλή όπλου μας έβαλαν στη βάρκα που βούλιαξε»

405
0

Άρθρο από την εφημερίδα Εμπρός. Συγκλονιστική μαρτυρία επιζώντα Σύρου πρόσφυγα από το ναυάγιο στο Πλωμάρι: «Με την απειλή όπλου μάς έβαλαν στη βάρκα που βούλιαξε». Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίστηκε και χθες η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των τεσσάρων αγνοούμενων Σύρων προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Λέσβου.

Ανάμεσα στους αγνοουμένους είναι και ένα κοριτσάκι δύο ετών, το οποίο βρισκόταν μαζί με τη μητέρα του στη μοιραία βάρκα. «Δε θέλαμε να μπούμε στη βάρκα, διότι ήταν πολύ μικρή και ο δουλέμπορος μας απείλησε με όπλο για να επιβιβαστούμε», δήλωσε στο «Ε» ένας εκ των διασωθέντων, σημειώνοντας πως ο διακινητής δεν άφηνε να πάρουν τηλέφωνο για βοήθεια ακόμα και όταν η βάρκα ήταν μισοβυθισμένη.

Άλλη μια τραγωδία με μια βάρκα, που μετέφερε αυτήν τη φορά Σύρους πρόσφυγες, σημειώθηκε το Σάββατο τα ξημερώματα ανοικτά του Πλωμαρίου. Λίγο πριν χαράξει, το πολυεστερικό σκάφος που μετέφερε τους πρόσφυγες και είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια, βυθίστηκε λόγω εισροής υδάτων.

Ήταν ένα μικρό σκάφος χρώματος λευκού και μήκους έξι μέτρων. Συνολικά επέβαιναν σε αυτό πάνω από 20 μετανάστες, 14 άντρες, τέσσερες γυναίκες, δυο κοριτσάκια δύο και πέντε ετών και ο διακινητής.

Η επιχείρηση

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου ύστερα από ειδοποίηση που δέχτηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος. Συμμετείχαν πέντε σκάφη του Λιμενικού, ένα πολεμικό πλοίο, έξι εμπορικά πλοία και ένα ελικόπτερο Super Puma από τη Χίο.

Κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν 13 άτομα, ενώ δύο άτομα περισυλλέγησαν από το φορτηγό πλοίο «Hizir» σημαίας Μάλτας, το οποίο βρισκόταν στην περιοχή.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας εντοπίστηκε από ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή Πλωμαρίου ένας ακόμα αγνοούμενος, ο οποίος με σκάφος του Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι Πλωμαρίου και στη συνέχεια στο τοπικό Κέντρο Υγείας για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Ο ουζμπεκικής καταγωγής διακινητής είχε πάρει περίπου 1.800 ευρώ από τον κάθε πρόσφυγα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στις καταθέσεις τους οι ίδιοι.

Όπως ισχυρίζονται ειδικοί, ο συνδυασμός του μικρού πλαστικού σκάφους με το φορτίο των 20 ατόμων ήταν αρκετός για να επέλθει η τραγωδία. Τη βραδιά εκείνη στην περιοχή έπνεαν άνεμοι πάνω από πέντε μποφώρ και από τις κινήσεις του Ουζμπέκου οδηγού ήταν φανερό πως δεν είχε καμμία εμπειρία στο χειρισμό σκάφους.

Οι διασωθέντες βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια, εκτός από τρεις που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

«Στο θάνατο με το ζόρι»

«Νιώθω πραγματικά τυχερός και θέλω να ευχαριστήσω τις Ελληνικές Αρχές που μας έσωσαν από βέβαιο πνιγμό», ήταν τα πρώτα λόγια του νεαρού Σύρου M.B., ο οποίος επέβαινε στη μοιραία βάρκα.
Με ψυχραιμία που εντυπωσιάζει, ο νεαρός άντρας μάς περιέγραψε την εμπειρία του από τότε που έφυγαν από τα τουρκικά παράλια μέχρι και τη στιγμή που εντοπίστηκαν από τους άντρες του Λιμενικού Σώματος.

«Ήμασταν 20 άτομα περίπου και μας οδήγησαν σε μια παραλία, όπου υπήρχε μία μικρή βάρκα. Ο οδηγός προσπαθούσε να βάλει τη μηχανή μπροστά για αρκετή ώρα.

Περίπου 10 από εμάς αρνηθήκαμε να μπούμε στη βάρκα. Βλέποντας πως η μηχανή είχε πρόβλημα και πως η βάρκα είναι τόσο μικρή, οι 10 περίπου από εμάς είπαμε πως δε θα μπούμε σε αυτήν για να κάνουμε το ταξίδι.

Τότε ο οδηγός της βάρκας έβγαλε όπλο και μας απείλησε. Τελικά μπήκαμε και μετά από αρκετή ώρα, πήρε μπροστά η μηχανή και ξεκινήσαμε. Οι μισοί ήμασταν όρθιοι, αφού δεν υπήρχε χώρος να καθίσουμε και ο καιρός ήταν πολύ άσχημος. Κάποια στιγμή καταλάβαμε πως η βάρκα είχε πλημυρίσει με νερά. Βουλιάζαμε και όλοι ήταν πανικοβλημένοι. Κάποιος άναψε ένα σωστικό φως που είχε μέσα η βάρκα, το οποίο αναβόσβηνε.

Ο διακινητής το πήρε και το έσβησε και μας απείλησε να μην πάρουμε τηλέφωνο για βοήθεια. Βρεθήκαμε στο νερό όταν είχε αρχίσει να χαράζει και τότε είδαμε το σκάφος του Λιμενικού και πλοία να είναι γύρω μας. Τους ευχαριστούμε πολύ που μας έσωσαν.

Δε θα ξεχάσω ποτέ αυτό που μας συνέβη».

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here