Home Troktiko & άλλα blogs Τι αλλαγές φέρνει o «Καλλικράτης» στην διοικητική δομή της χώρας

Τι αλλαγές φέρνει o «Καλλικράτης» στην διοικητική δομή της χώρας

878
3

Σαρωτικές αλλαγές στην διοικητική δομή της χώρας φέρνει το σχέδιο «Καλλικράτης», που ψηφίζεται το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή, εν μέσω αντιδράσεων κομμάτων και τοπικών φορέων.Οι αλλαγές αφορούν στη διαβάθμιση και λειτουργία της αυτοδιοίκησης, στο εκλογικό σύστημα, στις αρμοδιότητες και στο προσωπικό που υπηρετεί τους ΟΤΑ. Κύριος στόχος του «Καλλικράτη», σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι να περιοριστεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εξορθολογιστεί το καθεστώς εργασίας σε αυτούς.

Ωστόσο, ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για παντελή έλλειψη διαλόγου και τους κατοίκους και φορείς των τοπικών κοινωνιών να κατεβαίνουν στους δρομους διαμαρτυρόμενοι για τη συρρίκνωση των δήμων και τις συνενώσεις που προκύπτουν.

Τι αλλαγές φέρνει ο «Καλλικράτης»

Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αποτελείται πλέον από 335 δήμους, 13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις, ενώ καταργούνται οι 104 κοινότητες και οι 54 νομαρχίες.

Οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Στους ορεινούς δήμους το «πλαφόν» θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η πενταετής θητεία των αιρετών α’ και β’ βαθμού, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.

Όσον αφορά στο προσωπικό, αλλά και στις αρμοδιότητές του προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ, οι οποίοι θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος.

Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενες Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Σχετικά με τους δημοτικούς συμβούλους, οι 16.150 από όλη τη χώρα συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από τους μισούς περίπου περιφερειάρχες. Επίσης, από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σε κάθε δήμο άνω των 10.000 κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί την κοινότητα στην οποία ζει.

Τέλος συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης.

Πηγή: Tanea Troktiko.blogspot.com

Bookmark and Share Στείλτε Το Θέμα Στο Profil Σας Στο Facebook

Facebook comments:

3 COMMENTS

  1. ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ
    Διορθώστε το λάθος τώρα 28 Μαίου 2010

    Το παλλαϊκό αίτημα των κατοίκων της Λέσβου εξέφρασε ο βουλευτής Σπ. Γαληνός στην Ολομέλεια της Βουλής, για το σχέδιο «Καλλικράτης», να μην ισχύσει για το νησί μας το δόγμα «κάθε νησί και δήμος».
    Ο Σπ. Γαληνός απευθυνόμενος στον Γ. Ραγκούση δήλωσε: «Η νησιωτική διάσταση του σχεδίου «Καλλικράτης» είναι ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των νησιών των Κυκλάδων, της εκλογικής σας περιφέρειας. Είναι ένα κοστούμι πολύ στενό, ασφυκτικά στενό, για το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας, για τη Λέσβο».

    Σπ. Γαληνός

    «Με τον Καλλικράτη θα οδηγηθούμε σε υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων που θα διογκώσουν την πρωτεύουσα πέρα από τη φέρουσα ικανότητά της και θα οδηγήσουν στο μαρασμό των χωριών και στον αφανισμό της υπαίθρου», είπε.
    «Το επιχείρημά σας περί αυξημένων αναπτυξιακών δυνατοτήτων και οικονομιών κλίμακας είναι αίολο. Στην περίπτωση των σχεδιασμών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τεχνοκρατικοί όροι όπως «εξοικονόμηση πόρων», «μείωση της γραφειοκρατίας» και «αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χρησιμοποιούνται ρητορικά για να συγκαλύψουν πρακτικές εγκατάλειψης των κοινοτήτων, στέρησής τους από υπηρεσίες και μέσα που έως τώρα τους παρέχονται. Τα σχεδιαστικά σφάλματα και οι αβλεψίες στο σχέδιο «Καλλικράτης» οδηγούν, υπό το πρόσχημα της ανάπτυξης, σε αναπαραγωγή του μοντέλου του υπερτροφικού αστικού κέντρου που απομυζά και απονεκρώνει την περιφέρειά του. Η εφαρμογή του δόγματος «κάθε νησί και δήμος» στην περίπτωση της Λέσβου θα είναι καταστροφική, θα οδηγήσει σε διοικητικά αδιέξοδα, στον αφανισμό και την ερήμωση κάθε οικισμού μακριά από τη Μυτιλήνη.
    Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπ όψιν την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν έλαβε υπ όψιν την πρόταση της ΤΕΔΚ Λέσβου, δεν έλαβε υπ όψιν τις αντιρρήσεις των αυτοδιοικητικών, τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας.
    Προσπαθώ να καταλάβω, όχι μόνο πώς κάνατε ένα τόσο μεγάλο λάθος, αλλά κυρίως γιατί επιμένετε σ αυτό; Μήπως από φόβο ότι αν υποχωρήσετε και αλλάξετε το σχεδιασμό στην περίπτωση της Λέσβου θα ανοίξετε και άλλα μέτωπα και θα αυξηθούν οι διεκδικήσεις; Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η αρχή κάθε «νησί και δήμος» αυτονόητα δεν ίσχυσε για τα δύο μεγαλύτερα νησιά την Κρήτη και την Εύβοια. Εξίσου αυτονόητα δεν πρέπει να ισχύσει και για το τρίτο σε μέγεθος νησί, τη Λέσβο.
    Κύριε Ραγκούση, η εμμονή στο λάθος, και μάλιστα σε ένα τόσο μεγάλο λάθος, δεν συνιστά αρετή. Η μόνη ενάρετη, η μόνη σωστή στάση είναι να αναγνωρίσετε το λάθος και να το διορθώσετε, να το διορθώσετε σήμερα, να το διορθώσετε τώρα».

  2. ΑΠΟ ΤΟ emprosnet.gr
    «Σήκωσε» η Ν.Δ. το θέμα Λέσβου
    28/05/2010
    Σε άδειο τέρμα έπαιξε μπάλα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας χθες για το χωροταξικό του «Καλλικράτη» κι επιλέγοντας μεταξύ άλλων περιπτώσεων να «σηκώσει» το θέμα της Λέσβου και συνολικά της «επιμονής» του υπουργού Εσωτερικών να ακολουθήσει την αρχή «κάθε νησί και δήμος». Λίγες ώρες πριν την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., το ίδιο θέμα των μεγάλων νησιών είχε αναδείξει και ο καθ’ ύλην αρμόδιος να τοποθετηθεί Χρήστος Ζώης, που χαρακτήρισε πολλές χωροταξικές επιλογές του σχεδίου κομματική κοπτοραπτική.
    Σε αντίθεση, πάντως, με τις εξελίξεις κεντρικά, σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν ελάχιστες διαμαρτυρίες, κι αυτές μόνο ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου, όπου και συνεχίζεται η κατάθεση απόψεων μεμονωμένων πολιτών στη σελίδα του πρωθυπουργού.

    Μιλώντας, χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη Βουλή επί της αρχής του νομοσχεδίου «Καλλικράτης», κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πως προωθεί με τον πιο στρεβλό τρόπο τη διοικητική μεταρρύθμιση, δίνοντας κάποια χαρακτηριστικά – όπως είπε – τέτοια παραδείγματα. Μετά τις αναφορές του στη μη διατήρηση ιστορικών δήμων, όπως του Μυστρά και της Βεργίνας, αλλά και στα άλλα μέτρα και σταθμά που τηρήθηκαν για τους δήμους της Αθήνας απ’ ό,τι της Θεσσαλονίκης, ο κ. Σαμαράς ανέφερε επί λέξει: «Αναρωτιόμαστε τι τη θέλουν τη διαβούλευση όταν την αγνοούν; Αναρωτιόμαστε τι τη θέλουν την τοπική αυτοδιοίκηση όταν δεν ακούν τις προτάσεις της, είτε πρόκειται για συνενώσεις είτε πρόκειται για αποφυγή συνενώσεων; Ακόμα, υπάρχει η επιμονή του υπουργού για αντιστοίχιση ενός δήμου σε κάθε νησί. Είτε πρόκειται για μικρά νησιά όπως η Γαύδος και η Αντίπαρος, είτε πρόκειται για μεγάλα νησιά όπως η Λέσβος, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Όπου φτιάχνονται δήμοι-“μαμούθ”. Έξω από κάθε λογική επικουρικότητας και εγγύτητας. Εκεί, ασφαλώς, δε θα έχουμε ούτε τοπική, ούτε αυτοδιοίκηση… Αυτά είναι λίγα από τα πολλά, παραπολλά, παραδείγματα, είτε προχειρότητας είτε κομματικών σκοπιμοτήτων είτε δογματισμού. Διαλέξτε για τι από τα τρία πρόκειται. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι και τα τρία…»

    100 χιλιόμετρα απόσταση…
    Είχε προηγηθεί συνέντευξη του υπεύθυνου του Τομέα Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ν.Δ. και τέως υφυπουργού Εσωτερικών, Χρήστου Ζώη, σε αυτοδιοικητική έκδοση, όπου μεταξύ άλλων το στέλεχος της Ν.Δ. ανέφερε ότι «η κυβέρνηση δε σεβάστηκε ιστορικούς δήμους όπως οι Μυκήνες, ο Μυστράς, τους οποίους καταργεί, ενώ κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί την επιμονή του υπουργείου Εσωτερικών στο δόγμα “νησί και δήμος” σε περιπτώσεις μεγάλων νησιών όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Σάμος κ.λπ.. Δηλαδή, ο κάτοικος της Λέσβου που θα πρέπει να διανύσει 100 χιλιόμετρα για να πάει στην έδρα του δήμου στη Μυτιλήνη, ποια αλλαγή προς το καλύτερο βλέπει με τον “Καλλικράτη”;».

  3. Agapoitoi ithageneis Mytilinoi,
    Me tin aganaktisi na ksehilizei piano na sas grapso dio logia gia to kallikrati. Prepei na ksethikothoume oloi kai na fonaksoume pro oles tis kateuthinsis oti ena nisi egatelimeno apo ola ta kommata ola ta xronia me anthropous pou ipeferan ta pandina, skorpismenous se olo to kosmo xoris na tous niastei kaneis kai pote. Apo pou pernoun to dikaioma me gia toso thrasos autoi oi politikoi tis dekaras na xtipisoune ena topo egatelimeno sti moira tou opos ton afisan oi tourkoi. Esxos kai dropi gia tous politikous mas pou kseroun oti eimaste oi pio adikimeni ola ta xronia na mas ipoxreonoun na plironoume emeis tora to tzami.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here