Home Troktiko & άλλα blogs Αντιπαράθεση για τον “Καλλικράτη” στη βουλή

Αντιπαράθεση για τον “Καλλικράτη” στη βουλή

632
8

ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ – ΡΑΓΚΟΥΣΗ. Με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση να δηλώνει αμετακίνητος για αλλαγές στο χωροταξικό και να απορρίπτει σειρά αιτημάτων βουλευτών που αφορούσαν εξαιρέσεις δήμων, για τις εκλογικές τους περιφέρειες συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του ν/σ για τον “Καλλικράτη”. Τη συζήτηση “χρωμάτισε” και η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο,

με αφορμή την παράκληση του να παραμείνει αυτόνομος ο δήμος Μακεδνών στη Καστοριά.

«Για να καταλήξεις στην ανάπτυξη δεν αρκεί μόνο ο πολιτικός και ο γεωφυσικός χάρτης. Πρέπει να έχεις δίπλα τους και τον ιστορικό και τον πολιτιστικό χάρτη κάθε περιοχής»,ανέφερε ο κ.Πετσάλνικος και πρόσθεσε:

«Δεν σχεδιάζουμε κάτι για τα επόμενα 10 χρόνια,ούτε για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας για αρκετές δεκαετίες. Η χώρα περιμένει πολλά από την επιτυχία εφαρμογής του Καλλικράτη».

«Δύναμη είναι να ακούς και να ανταποκρίνεσαι σε λογικές σωστές και να διορθώνεις τα μικρολάθη σου. Γιατί έτσι διασφαλίζεις την αναπτυξιακή πορεία και πάνω από όλα διασφαλίζεις τη στήριξη όλων των πολιτών αλλά και την συμμετοχή τους σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών που απέρριψε τη πρόταση, λέγοντας ότι τα κριτήρια της χωροθέτησης είναι καθαρά αναπτυξιακά και πρόσθεσε ότι ούτε η Καστοριά μπορεί να λειτουργήσει έξω από τη λογική του “Καλλικράτη” και της χώρας.

«Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και όχι να ζητάμε εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να διασπάσουμε τον κανόνα και φαντάζομαι ότι ούτε ο πρόεδρος της Βουλής εννοούσε κάτι τέτοιο. Εμείς επιμένουμε. Σε συνθήκες “Καλλικράτη”, σε συνθήκες νέας εποχής, δεν μπορούν να επιβιώσουν δήμοι κάτω από 10.000 κατοίκους. Δύναμη είναι πράγματι να ακούς. Αλλά αυτό μας αφορά όλους και όλοι οφείλουμε να ακούμε και τους άλλους»,αντέτεινε ο κ Ραγκούσης.

Πηγή: http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_750.html

Bookmark and Share Στείλτε Το Θέμα Στο Profil Σας Στο Facebook

Comments Closed

8 COMMENTS

  1. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:Σε συνθήκες “Καλλικράτη”, σε συνθήκες νέας εποχής, δεν μπορούν να επιβιώσουν δήμοι κάτω από 10.000 κατοίκους.
    Σχόλιο:εξαιρούνται οι δήμοι της εκλογικής του περιφέρειας (Κυκλάδες).
    Ε ρε ξύλο που τους χρειάζεται!

  2. και της ΚΡΗΤΗΣ :

    ΟΥΔΕΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ στους παρακάτω Δήμους:

    ΡΕΘΥΜΝΟ: Δήμος Ανωγείων (2.507 κάτοικοι, απογραφή. 2001 ) .
    ΧΑΝΙΑ : Δήμος Σφακίων ( 2.446 κάτοικοι)
    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Δήμος Βιάννου (7.000 κάτοικοι).
    ΛΑΣΙΘΙ : Δήμος Οροπέδιου Λασιθίου (3.185 κάτοικοι)

  3. Να και άλλο ένα δημοσίευμα από το Τρωκτικό:

    “Η Κυβέρνηση «έστησε» το σχέδιο «Καλλικράτης» με δύο μέτρα και δύο σταθμά”

    “Σε αντιπαράθεση του Υπουργού Εσωτερικών κ Ραγκούση και του Προέδρου της Βουλής κ. Πετσάλνικου, παραδέχθηκε ότι σε συγκεκριμένο Δήμο, ένα από τα κριτήρια ήταν και το κτίριο στέγασης των Υπηρεσιών του Δήμου, το οποίο όπως είπε στοίχισε στον Ελληνικό Λαό περίπου 5.000.000 € κ ακόμη περισσότερο ίσως…

    Ο κ. Ραγκούσης όμως επιλεκτικά – πραξικοπηματικά, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την 20η Μαΐου , άλλαξε την έδρα του Δήμου Δωρίδας στην Φωκίδα και αντί του Ευπαλίου όρισε το Λιδορίκι.
    Όφειλε να γνωρίζει ο κ. Ραγκούσης ότι εδώ και σχεδόν ένα (1) έτος περίπου, ο σημερινός Δήμος Ευπαλίου, στεγάζει τις υπηρεσίες του στο νεόδμητο Δημαρχείο, που άγγιξε τα 2.500.000 €.
    Γιατί Κύριε Υπουργέ? Αυτά δεν είναι χρήματα του Ελληνικού Λαού?
    Αφού δεν λάβατε υπόψη σας για την έδρα του Δήμου Δωρίδας τα οικονομικά, πληθυσμιακά, αναπτυξιακά και λοιπά κριτήρια που Εσείς θέσατε, μήπως θα έπρεπε να λάβετε τουλάχιστον το κτιριακό ?
    Ο Δήμος Ευαλίου παρ όλο που πληροί όλα τα κριτήρια που θέσατε, αδικείτε κατάφορα.
    Την ύστατη στιγμή ας γίνει το σωστό, το υγιές και αυτονόητο και αυτό που θέσατε προς διαβούλευση, πριν την 20η Μαΐου.”

    Δήμος Δωρίδας με έδρα το Ευπάλιο
    http://troktiko.blogspot.com/2010/05/blog-post_8188.html

  4. Εκεί που τους παίρνει χορεύουν κ. Γιαννίκο. Σιγά μην τολμούσαν να τα βάλουν με τους Κρητικούς!!
    Ποταμέ…καλά κάνεις και βάζεις το δημοσίευμα του troktiko, αλλά δυστυχώς οι άνθρωποι(Ραγκούσης και οι άλλοι φωστήρες) δε θέλουν να καταλάβουν. Τίποτα δεν τους κάμπτει. Ούτε και το ότι έχουν γίνει ο περίγελος της κοινωνίας. Τρώνε κράξιμο για τα καταστροφικά τους σχέδια και κείνοι συνεχίζουν ως σωτήρες εκσυγχρονιστές. Οπότε…στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!!

  5. ΑΠΟ ΤΟ emprosnet.gr
    Ξεχείλισε η… αλαζονεία
    Γράφει: Πολλάτου Μαρίνα
    27/05/2010
    Αλαζονικούς χειρισμούς στο θέμα του «Καλλικράτη» καταγγέλλει η συντονιστική επιτροπή της δημοτικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Καλλονής, που χθες έθεσε στη διάθεση της νομαρχιακής επιτροπής Λέσβου του κόμματος την παραίτησή της, σε συνέχεια και της ομόφωνης απόφασης της ολομέλειας της οργάνωσης στις αρχές του μήνα. Το πολιτικό ζήτημα που ανοίγει η οργάνωση δε φαίνεται εφικτό να κλείνει εύκολα για το κυβερνών κόμμα, αφού θα σταθεί ιδιαίτερα δύσκολο να βρει πρόθυμα στελέχη απ’ την ευρύτερη περιοχή για τα αυτοδιοικητικά του ψηφοδέλτια, ενώ οι παραιτηθέντες προειδοποιούν ακόμη και για την αρνητική τους στάση στις εκλογές.

    «Δε μας ρώτησε κανείς, δε μας άκουσε κανείς, δεν ήρθε εν τέλει κανείς να προσπαθήσει να μας πείσει με επιχειρήματα σοβαρά ότι η δημιουργία ενός δήμου σε ολόκληρο το νησί θα είναι προς όφελος του τόπου μας», δήλωσε χθες λίγο μετά την παραίτησή του ο γραμματέας της Συντονιστικής, Λευτέρης Βακιρλής, μιλώντας στο «Ε» κι εκφράζοντας την έντονη πικρία του για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Ο κ. Βακιρλής ήλπιζε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξει κάποια υπαναχώρηση απ’ το σχεδιασμό Ραγκούση «κάθε νησί και δήμος», προκειμένου να αλλάξει η προδιαγεγραμμένη για τη Λέσβο συρρίκνωση των 13 δήμων σε έναν.
    Ο ίδιος υποστήριξε πως οι χειρισμοί του κόμματός του ήταν άκρως αλαζονικοί, αφού σε ένα θέμα κατ’ εξοχήν τοπικού ενδιαφέροντος δεν υπήρξε διαβούλευση, δεν ακούστηκε η άποψη της τοπικής κοινωνίας. «Δεχθήκαμε», συνέχισε ο κ. Βακιρλής, «και δεχόμαστε έντονη πίεση απ’ τον κόσμο, απ’ τα μέλη μας, απ’ τους συντοπίτες μας και σίγουρα δεν είναι απάντηση στους προβληματισμούς που μας καταθέτουν αυτό που ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή η Λέσβος θα γίνει ο 18ος δήμος στη χώρα σε πληθυσμό.»

    Πολιτική απόφαση
    «Μας αγνόησαν, δεν ήρθαν καν να ακούσουν τις αντιρρήσεις μας και φαίνεται πως όλους εμάς που δουλέψαμε σκληρά για να ενισχύσουμε το κόμμα μας, τραβώντας γερό κουπί σε δύσκολες συνθήκες, δε μας υπολογίζουν. Με αυτές τις επιλογές ας πορευτούν», πρόσθεσε ο κ. Βακιρλής, που τόνισε πως αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός για τη Λέσβο, όπως είχε συμφωνηθεί στην ολομέλεια της δημοτικής οργάνωσης Καλλονής στις 5 Μαΐου, παρουσία – παρά το άνοιγμα την ίδια ώρα της εμπορικής έκθεσης στην περιοχή – 80 μελών του ΠΑΣΟΚ, «εμείς δε θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας στην οργάνωση».
    Στην παραίτηση που υπογράφουν, εκτός του γραμματέα, και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Ιορδάνης Ιορδάνου, Γιώργος Καμπέρος, Μαρία Καψάλη, Τούλα Πιρπιρή και Ιγνάτης Χονδρονικόλας (οι δύο τελευταίοι έχουν διατελέσει δημοτικοί σύμβουλοι Καλλονής και ο κ. Ιορδάνου δημοτικός σύμβουλος Ερεσού – Αντίσσης), υπενθυμίζεται η απόφαση της ολομέλειας να παραιτηθεί η Συντονιστική αλλά και από πιθανοί υποψήφιοι και ψηφοφόροι τα μέλη της στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
    Θέτοντας στη διάθεση της Ν.Ε. την παραίτησή τους, ο γραμματέας και τα μέλη της Συντονιστικής Καλλονής τονίζουν: «Οι προσχηματικοί διάλογοι και αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις δεν έχουν καμμία σχέση με τη δημοκρατική διαδικασία και την εσωτερική λειτουργία του κόμματος για την οποία είχαν δεσμευθεί άπαντες και που ήταν η αιτία για την αυθόρμητη και ανυστερόβουλη εκ νέου συστράτευσή μας. Οι αλαζονικές συμπεριφορές μάς φέρνουν στο νου περασμένες εποχές που όλοι λέγαμε ότι ανήκουν στο παρελθόν. Η παραίτησή μας είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση την οποία θα υποστηρίξουμε και με το πέρασμα του χρόνου, και θα αναλάβουμε και τις πολιτικές ευθύνες που μας αναλογούν.»
    Καταλήγοντας, οι ίδιοι αναφέρουν πως καλούνται τώρα οι εμπνευστές του σχεδίου «Καλλικράτης» να δουλέψουν για την υλοποίησή του και να αναλάβουν με τη σειρά τους τις πολιτικές ευθύνες για τα αποτελέσματά του.

    Διαμαρτυρήθηκαν οι Ροδίτες για τη γενική διοίκηση
    Απαιτούν την… πρωτεύουσα του Αιγαίου

    Την ίδια ώρα που οι φορείς της Λέσβου, παθητικά, χωρίς καμμία αντίδραση, περιμένουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα «Καλλικράτης», οι φορείς της αυτοδιοίκησης των Δωδεκανήσων διεκδικούν να πάρουν την έδρα της γενικής διοίκησης Αιγαίου στη Ρόδο.
    Έτσι, μετά από σύσκεψη που έγινε την Τρίτη, χθες μετέβησαν στη Βουλή, όπου και συζητιόταν το σχέδιο νόμου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο νομάρχης Δωδεκανήσου, Γιάννης Μαχαιρίδης, και οι δέκα δήμαρχοι του νησιού της Ρόδου, με σκοπό να θέσουν υπόψη του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, το αίτημα να οριστεί η Ρόδος ως έδρα της αποκεντρωμένης γενικής διοίκησης Αιγαίου.
    Όπως είναι γνωστό, ως έδρα της γενικής διοίκησης Αιγαίου προτείνεται στο νομοσχέδιο ο Πειραιάς, γεγονός που έχει προκαλέσει εδώ και αρκετό διάστημα τις έντονες αντιδράσεις της Δωδεκανήσου. Οι φορείς της περιοχής επιμένουν πως πρέπει «να αρθεί η αδικία εις βάρος της Ρόδου, του μεγαλύτερου δήμου-πρωτεύουσας του Αιγαίου».
    Το σκεπτικό που προβάλλουν οι Δωδεκανήσιοι, οι οποίοι ήδη έχουν απευθύνει σχετική επιστολή στην κυβέρνηση, είναι ότι η Ρόδος δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν για όλες τις υπόλοιπες γενικές διοικήσεις ίσχυσε ο κανόνας έδρα να ορίζεται η μεγαλύτερη πόλη-πρωτεύουσα των νομών που υπάγονται στη νέα αποκεντρωμένη δομή.
    Θυμίζουμε ότι ομοίως στον Πειραιά και στην ίδια γενική διοίκηση Αιγαίου υπάγεται ο νομός Λέσβου κι ολόκληρη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι φορείς της οποίας ουδόλως όλο το προηγούμενο διάστημα ασχολήθηκαν με το πού θα είναι η έδρα τής κατ’ ευφημισμόν, λόγω της επιλογής Πειραιά, αποκεντρωμένης κεντρικής εξουσίας.

    Απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό
    Παρομοίως με τους Δωδεκανήσιους κι ακόμη πιο δυναμικά, χθες στην Αθήνα συνεχίζονταν οι αντιδράσεις των φορέων που διαμαρτύρονται για τον «Καλλικράτη». Η μόνη οργανωμένη αντίδραση, πάντως, σε ό,τι αφορά στη Λέσβο, προέρχεται απ’ το Facebook και την ομάδα «ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ Η ΛΕΣΒΟΣ», που έχει ξεκινήσει την κατάθεση επιχειρημάτων στις ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ στο προφίλ του πρωθυπουργού στο Facebook, στο όνομα «George A. Papandreou». Η ομάδα καλεί όλους τους Λέσβιους να προβούν σε ανάλογες παρεμβάσεις, τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, μέσω των προφίλ τους στο Facebook, ώστε «να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα στις δυο μέρες που απομένουν μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου».

  6. ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΕΝΤΙΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΛΛΟΝΗΣ.
    ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΦΥΣΙΚΑ.

  7. Μα για ποια καρέκλα μιλάμε; Οι καρέκλες είναι πια ολίγες πάνε αυτά που ήξεραν οι Πασόκοι και οι Δεξιοί. Τώρα ο λαός πρέπει να τους βάζει πινέζες

Comments are closed.