Home Ανακοινώσεις Έκτακτη συγγέντρωση Επαγγελματιών για την απευθείας σύνδεση Λέσβου-Λονδίνου & για τη διεθνή...

Έκτακτη συγγέντρωση Επαγγελματιών για την απευθείας σύνδεση Λέσβου-Λονδίνου & για τη διεθνή έκθεση Σμύρνης

709
1

Ανακοίνωση του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου – Κάλεσμα για έκτακτη συγκέντρωση επαγγελματιών
Καλούνται όλοι οι επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής Πλωμαρίου να παραστούν στην συζήτηση που θα γίνει
στην Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», την Δευτέρα το απόγευμα στις 16:00, με τα παρακάτω θέματα.

1) Έναρξη απευθείας πτήσεων από Λονδίνο στην Μυτιλήνη, από την RYAN AIR, με μια εβδομαδιαία πτήση από Απρίλιο έως και Οκτώβριο (αεροπλάνο 189 θέσεων).

2) Έβδομη διεθνής τουριστική έκθεση Σμύρνης 5-8 Δεκεμβρίου 2013.

Στην συζήτηση θα παραστούν και θα αναπτύξουν τα δύο παραπάνω θέματα ο πρόεδρος του Επιμελητήρίου Λέσβου κ. Θρασύβουλος Καλογρίδης και ο κ. Βαγγέλης Γίγκερης, που έχει εξουσιοδοτηθεί να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό για την διαφημιστική καμπάνια του νησιού και του συγκεκριμένου αεροπορικού δρομολογίου.
Διευκρινίζεται ότι οι θέσεις των πτήσεων και τα ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα θα κλείνονται απευθείας από τους τουρίστες-επιβάτες και όχι μέσω τουριστικών γραφείων (TOUR OPERATORS), οπότε όλες οι περιοχές του νησιού έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν, με την προϋπόθεση φυσικά ότι τα τουριστικά καταλύμματα προβάλλονται κατάλληλα και έχουν σύστημα κρατήσεων μέσω της ιστοσελίδας τους.

Η συνάντηση αυτή θα δώσει την ευκαιρία, εφόσον ζητηθεί, να συζητηθούν και άλλα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας.

Ακολουθούν οι δυο σχετικές ανακοινώσεις για την Απευθείας αεροπορική σύνδεση της Λέσβου με το Λονδίνο και η ανακοίνωση για την Διεθνή Έκθεση Σμύρνης από το Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ RYANAIR ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Φίλες και φίλοι επιχειρηματίες του τουρισμού

Σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δίνετε σε μία εξαιρετικά καίρια στιγμή για τον λεσβιακό τουρισμό και συγκεκριμένα για τον εισερχόμενο από την Αγγλία τουρισμό να σας παρουσιάσω ένα σχέδιο ανάπτυξης πτήσεων για το νησί της Λέσβου.

Εισαγωγή

Η εικόνα της Λέσβου δεν στηρίζεται απλώς και μόνο στο δίπτυχο ήλιος και θάλασσα και σαφώς δεν προσφέρει το ίδιο τουριστικό προϊόν με προορισμούς μαζικού τουρισμού.
Η τουριστική εικόνα της Λέσβου στηρίζεται στα ιδιαίτερα της χαρακτηριστικά – σε εκείνα που την διαφοροποιούν από τις ανταγωνίστριες περιοχές ελληνικές και ξένες – και αποτελούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα: το πολιτισμό, την παραδοσιακή της φιλοξενία και γαστρονομία και το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον.
Δυστυχώς όμως δεν αρκεί η ύπαρξη πλούσιου υλικού και ανάλογης παράδοσης για τη προσέλκυση τουριστών. Είναι απαραίτητη η ανάδειξη τους μέσα από συγκεκριμένα τουριστικά προϊόντα και η δυνατότητα επικοινωνίας του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα και τις ξένες χώρες.

Διατύπωση του προβλήματος

Η δυνατότητα πρόσβασης αεροπορικώς αλλά και ακτοπλοϊκώς στο νησί της Λέσβου με τις υπάρχουσες πτήσεις είναι αρκετά περιορισμένη και δεν επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Σκοπός της πρότασης

1. Η βιωσιμότητα και ανάπτυξη του τουρισμού της Λέσβου.

2. Επέκταση της τουριστικής περιόδου σε 8 μήνες.

Προφανώς η ανάπτυξη του τουρισμού δεν στοχεύει να καταργήσει τον υφιστάμενο μαζικό τουρισμό, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς αυτόν παρασύροντας τον σε μια πιο ποιοτική αναβάθμιση που θα έχει και ανάλογα θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Η αναβάθμιση αυτή θα διαφοροποιήσει σταδιακά την ποιότητα των επισκεπτών και την αναγνωσιμότητα του προορισμού και θα αυξήσει την ζήτηση αυτού. Ο τουρίστας στον οποίο στοχεύει η προσπάθεια αυτή δεν είναι αυτός που κάνει την επιλογή του αποκλειστικά με βάση τη χαμηλότερη τιμή, αλλά με την ικανοποίηση των ενδιαφερόντων του και τη αναζήτηση μεμονωμένων χαρακτηριστικών που αντιπροσωπεύουν τον τρόπο επιλογής του.

Λόγοι υλοποίησης

1. Η απευθείας πτήση από μια αγορά των οποίων η τωρινή συχνότητα δεν καλύπτει την ζήτηση θέσεων από μεμονωμένους επισκέπτες και μικρούς εξειδικευμένους tour operators, όπως είναι η Αγγλία.
2. Η αύξηση των αφίξεων από μεμονωμένους επισκέπτες και κατά συνέπεια η αύξηση εσόδων σε όλο το κύκλο των άμεσα αλλά και έμμεσα εμπλεκόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
3. Ενίσχυση της συχνότητας πτήσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με ίσως ανταπόκριση στις ευρωπαϊκές και υπερατλαντικές πτήσεις .

Τρόπος υλοποίησης

1. Η επίτευξη 30 εβδομαδιαίων πτήσεων από το Λονδίνο Stansted στη Λέσβο από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο του 2014.
2. Εμπορική συμφωνία ελληνικού δικαίου με τη Ryanair για την προώθηση από κοινού της πτήσης.
Παράδειγμα: 30 πτήσεις με αεροπλάνο 189 Θέσεων και μέση πληρότητα 80-90%.
3. Μετά από συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του τουρισμού και του επιμελητήριου Λέσβου και με ή χωρίς την βοήθεια του Δήμου και της περιφέρειας Λέσβου ανατέθηκε στον Ευάγγελο Γίγκερη, ταξιδιωτικό γραφείο Λεσβόραμα, ο συντονισμός της ανεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε μπει σε μια νέα συναρπαστική εποχή για τον τουρισμό στην Λέσβο, και σε αυτή την εποχή πιστεύω ότι επιβάλετε να συμπορευτούμε και με την Ryan Air.
Ζητούμενο εξάλλου για το νησί είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η πραγματοποίηση πτήσεων πέρα από τους μήνες αιχμής.

Επίσης σύμφωνα με πηγές από άλλες περιοχές, οι οποίες υλοποιούν πτήσεις, υπολογίζετε ότι κατά μέσο όρο ότι ο κάθε τουρίστας εκτός από τον ύπνο και το πρωινό του , ξόδεψε στην τοπική αγορά από 30 έως 100 ευρώ την ημέρα. Άρα τα έσοδα που αποκόμισε η εκτός καταλυμάτων αγορά (εστιατόρια, bar,μεταφορές, εκδρομές, κλπ) εχουν μέσο όρο έξοδα τουρίστα 55 ευρώ /ημέρα.
Είναι στο χέρι μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνονται.

Κλείνοντας, σας Ευχαριστώ εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των συναδέλφων επιχειρηματιών του τουρισμού και βρίσκομαι στην διάθεση σας για αναλυτικότερες και εξειδικευμένες ερωτήσεις.

Με εκτίμηση
Βαγγέλης Γίγκερης
Υπεύθυνος συγκέντρωσης διαφημιστικής δαπάνης Ryanair.

ΘΕΜΑ: Οργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στη Σμύρνη,
για προώθηση τουριστικών προορισμών.

Αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια της επιτυχημένης επιχειρηματικής αποστολής, που οργανώθηκε τον περασμένο Αύγουστο στη Σμύρνη, με στόχο την ενδυνάμωση των εμπορικών και τουριστικών σχέσεων με τα απέναντι παράλια, το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, με την ευγενική συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Π.Β.Α. και του Δήμου Λέσβου, διοργανώνουν επ’ ευκαιρία της 7ης Τουριστικής & Συνεδριακής Έκθεσης Σμύρνης, μία νέα επιχειρηματική αποστολή στην τουρκική μεγαλούπολη (5 – 8 Δεκεμβρίου 2013).

Η νέα αυτή επιχειρηματική αποστολή, θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στον τουριστικό τομέα και την προώθηση των προορισμών, με στόχο την άμεση προσέλκυση επισκεπτών στα νησιά μας, από την πλησιέστερη και μεγαλύτερη δυνητική αγορά, αυτήν της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης, που περιλαμβάνει μια σειρά από πολλές γειτονικές πόλεις (των νομών Μούγκλας, Αϊδινίου, Ντένιζλι, Σμύρνης, Μανίσας, Μπαλίκεσιρ, κ.α.) και η οποία αριθμεί πάνω από 10 εκατ. κατοίκους. Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη γνωριμία και εξοικείωση των εν δυνάμει Τούρκων καταναλωτών με τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ώστε να τυγχάνουν της αναγνώρισης, αναζήτησης και τελικά αγοράς τους από τους επισκέπτες των νησιών.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αυτής αποστολής, που φιλοδοξεί σε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση και προώθηση της τουριστικής και παραγωγικής φυσιογνωμίας των νησιών, εκτός όλων των συσκέψεων και των “b2b” συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των παραπάνω φορέων, κυρίαρχο ρόλο θα διαδραματίσει η αυτόνομη – ιδιωτική παρουσίαση των επιχειρήσεων & φορέων που επιθυμούν, στην “7η Τουριστική & Συνεδριακή Έκθεση Σμύρνης”, η οποία έχει αναχθεί σε μία από τις σημαντικότερες συναντήσεις της τουριστικής βιομηχανίας στον κόσμο.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο τρόπος με τον οποίο προβλέπεται να οργανωθεί η παρουσίαση των φορέων & επιχειρήσεων της Λέσβου που επιθυμούν να συμμετάσχουν, ώστε να διασφαλιστεί η άρτια προώθηση των “brand names” τους στην τουρκική αγορά, και όχι μόνο, είναι ο ακόλουθος:

Το περίπτερο των επιχειρήσεων & φορέων της Λέσβου θα βρίσκεται στο Hall 2 του “Izmir International Fair Center”, ενός εκ των halls που φιλοξενεί διεθνείς συμμετοχές, όπως τα περίπτερα των εκθετριών χωρών Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Ιορδανία, Αίγυπτος, Κονγκό, Ινδία, Ινδονησία, Νότιος Κορέα, Μαλαισία, κ.α., καθώς και όλες τις ελληνικές ιδιωτικές συμμετοχές (από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Νότιο Αιγαίο, κ.α.).

Το ενιαίο περίπτερο θα έχει πρόσοψη δύο πλευρών (δηλαδή διαμπερές) και με συνολική επιφάνεια – μέγεθος 20 τ.μ. (αρχική εκτίμηση, η οποία μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν). Στον ενιαίο χώρο θα τοποθετηθούν κατά προσέγγιση περί τις 8 επιχειρήσεις – φορείς, κατά τρόπο που να επιτυγχάνεται η έως ένα βαθμό ανεξαρτησία τους, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζεται και η απρόσκοπτη συνολική παρουσία της Λέσβου. Η κάθε επιχείρηση – φορέας, θα έχει στη διάθεσή της ένα info desk (100 cm μήκος Χ 50 cm πλάτος Χ 90 cm ύψος), που θα χρησιμοποιηθεί ως desk εκθεμάτων, προϊόντων, φυλλαδίων & αποθηκευτικού χώρου, καθώς και ένα σκαμπό, ενώ στην πλάτη του χώρου που θα καταλάβει, θα υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης ενός μόνο επιχειρησιακού / προϊοντικού ατομικού banner (αυστηρά maximum 1 μ. μήκος Χ 2 μ. ύψος). Ειδικά για επιχειρήσεις που επιθυμούν να εκθέσουν προϊόντα, υπάρχει και η εναλλακτική δυνατότητα τοποθέτησης ραφιών. Το κόστος συμμετοχής κάθε επιχείρησης – φορέα, έχει προσδιοριστεί στα 385 ευρώ (στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα ατομικά έξοδα μετακινήσεων, διαμονής, διατροφής, κ.λπ.).

Ειδικά για τις περιπτώσεις των τουριστικών χωριών – προορισμών, επισημαίνεται ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από άποψη αποτελεσματικότητας, να ακολουθηθεί η μεθοδολογία των ομαδικών συμμετοχών κατά περιοχή, όπως αυτή εγκαινιάστηκε από ορισμένους προορισμούς και εφαρμόστηκε πιλοτικά με αρκετή επιτυχία στην “82η Διεθνή Έκθεση Σμύρνης” (29 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2013). Το μοντέλο αυτό συμμετοχής, είναι απολύτως οικονομικό για την κάθε επιχείρηση, αλλά απαιτεί εγρήγορση, σύμπνοια και καλή προετοιμασία.

Η κάθε επιχείρηση – φορέας που θα συμμετάσχει, θα συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό, ενώ η πληρωμή του ποσού συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί άμεσα με την έκδοση αντίστοιχου παραστατικού. Σημειώνεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν πιο οικονομικά ομαδικά πακέτα φιλοξενίας, σε ξενοδοχεία γειτνιάζοντα με τον εκθεσιακό χώρο.

Κατόπιν όλων των παραπάνω και λόγω του περιορισμένου χρόνου, παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση και εκδήλωση ενδιαφέροντός σας. Για περισσότερες πληροφορίες – διευκρινίσεις και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο marketing & εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας της Π.Β.Α. κ. Πάνο Πίτσιο (τηλ. 22513 52125 & 6973 004872, fax 22510 40270, email: pitsiosp@otenet.gr & p.pitsios@pvaigaiou.gov.gr).

Με τιμή,

Θρασύβουλος Καλογρίδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου,
Γιάννης Σαμιώτης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου.
Περικλής Αντωνίου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Ρε μάγκες, εδώ δεν έχει απευθείας πτήση για Θεσσαλονίκη, σύνδεση με Λονδίνο ζητάτε; Καλές οι προσπάθειες αλλά λύστε πρώτα το πρόβλημα με τις πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας και μετά μιλάμε για Λονδίνο. Θυμηθείτε και το πρόβλημα με τα καράβια….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here