Home Άρθρα Στασιμότητα στο θέμα της δημιουργίας Πύλης Εισόδου στο Πλωμάρι

Στασιμότητα στο θέμα της δημιουργίας Πύλης Εισόδου στο Πλωμάρι

576
0

Τον τελευταίο καιρό δυστυχώς δεν έχουμε μάθει κάτι νεότερο για το θέμα της δημιουργίας πύλης εισόδου Σέγκεν, στο Πλωμάρι. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το ότι ούτε ο φορέας ανάπτυξης δεν μας έχει δώσει κάποια ενημέρωση για την πορεία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για την οποία είχε βρει -άγνωστο πώς- τα χρήματα και ανέθεσε σε μηχανικό της εκπόνηση της.

Σε αντίθεση με το Πλωμάρι η Πέτρα κάνει σταθερά βήματα
Η εφημερίδα Δημοκράτης δημοσιεύει άρθρο με τίτλο “Το 2014 η Πύλη Πέτρας” όπου δεν γίνεται καμία αναφορά για το θέμα του Πλωμαρίου. Δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιοι μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια και μας παραμυθιάζουν ότι όλα βαίνουν καλώς και όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Στο άρθρο θα διαβάσετε για τη συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται από το Επιμελητήριο και το Λιμενικό ταμείο σε κυρίαρχο ρόλο, αλλά και τη συμβολή των κυβερνητικών βουλευτών του νησιού μας για την δημιουργία πύλης Σέγκεν στην Πέτρα.

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό άρθρο από την εφημερίδα Δημοκράτης.

Το 2014 η Πύλη Πέτρας

Μπορεί η φετινή τουριστική θερινή περίοδος να ολοκληρώνεται, όμως οι δράσεις για την ενίσχυση των δομών του νησιού μας και την τουριστική ανάπτυξη συνεχίζονται με γρήγορους ρυθμούς από το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Ως γνωστόν, τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς του νησιού, με το Επιμελητήριο και το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου σε κυρίαρχο ρόλο, προκειμένου να λειτουργήσει η πύλη εισόδου στη Βόρεια Λέσβο και συγκεκριμένα στην Πέτρα.
Για την υπόθεση αυτή, η οποία ομολογουμένως έχει μεγάλη γραφειοκρατική προεργασία και πολλές εγκρίσεις από διαφορετικά Υπουργεία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα και έχουν συντρέξει οι βουλευτές και οι πολιτικοί του νησιού μας, με τον Υπουργό Χ. Αθανασίου και το Διευθυντή της Γενικής Αρχής Λιμένων Κ. Μουτζούρη σε κυρίαρχους ρόλους. Μάλιστα, για τη λειτουργία της πύλης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον -σύμφωνα με πληροφορίες- έχει δείξει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.
Φαίνεται πως πλέον η υπόθεση μπαίνει στην τελική ευθεία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών περίφραξης του χώρου, όπου θα εγκατασταθούν οι Υπηρεσίες στο λιμάνι της Πέτρας. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λ.Τ.Λ. Κώστα Κορδώνη, αναμένονται το επόμενο διάστημα και οι προκάτ οικίσκοι, που θα είναι έτοιμοι σε δύο μήνες περίπου.
«Θεωρώ ότι μέσα στο χειμώνα θα τακτοποιηθούν και οι τελευταίες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες και λεπτομέρειες και πλέον από την άνοιξη του 2014, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου δηλαδή, θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε την πύλη εισόδου της Βόρειας Λέσβου».

ΔΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
Εντωμεταξύ, με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και την πιθανότητα λειτουργίας υδατοδρομίου στο νησί μας το επόμενο καλοκαίρι.
Τους προηγούμενους μήνες, υπήρχε έντονη κινητικότητα για το θέμα αυτό, με επαφές και συναντήσεις του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου με εκπροσώπους εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο νησί μας, αλλά και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή τη στιγμή, ο διαγωνισμός πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι στον αέρα και λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Την 1η Οκτώβρη αναμένεται να συνεδριάσει η Λιμενική Επιτροπή, που θα εξετάσει τις προτάσεις των εταιρειών, καθώς και όλες τις παραμέτρους που αφορούν την κατασκευή του υδατοδρομίου και την άδεια λειτουργίας του.
«Ήδη έχουν καταθέσει πρόταση δύο εταιρείες -τονίζει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Κ. Κορδώνης- ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να υπάρξει ενδιαφέρον και από τρίτη εταιρεία.
Θεωρώ ότι αν ο διαγωνισμός κυλήσει ομαλά και δεν είναι άγονος κι αν δεν υπάρξουν ενστάσεις από τις εταιρείες, τότε μπορεί τη νέα καλοκαιρινή σεζόν να λειτουργήσει το υδατοδρόμιο. Βέβαια, αυτή η προοπτική είναι αρκετά αισιόδοξη, αν λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι τόσο χρονοβόρες στην περίπτωση αυτή, αφού ο νόμος έχει απλουστευτεί αρκετά. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων είναι σχετικά εύκολη υπόθεση και μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει ξεκαθαρίσει το ακριβές σημείο που θα εγκατασταθεί, αν και σε προηγούμενη συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής είχε προταθεί ο Κόλπος της Γέρας, ως πιο κλειστή θάλασσα για ασφαλέστερη πρόσβαση. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει όταν ανοιχθούν οι προτάσεις των εταιρειών, που θα εμπεριέχουν στοιχεία και για τη χωροθέτηση του υδατοδρομίου.

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Την Τρίτη, εξάλλου, στη Λιμενική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί και η διαδικασία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης με τους ενδιαφερόμενους, για τη μίσθωση της αίθουσας αναμονής στο Λιμάνι της Μυτιλήνης.
Πρόκειται για ένα χώρο 150 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος με την κατάλληλη διαμόρφωση μπορεί να αποτελέσει μία φιλόξενη αίθουσα με πολλαπλές επιλογές για τους επιβάτες και τους επισκέπτες του νησιού μας, επισημαίνει ο Κ. Κορδώνης.

Πηγή: www.dimokratis.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here