Home Βιβλία Η παρουσίση του βιβλίου «Προς το παρόν υγειαίνω» στη Λέσχη Πλωμαρίου

Η παρουσίση του βιβλίου «Προς το παρόν υγειαίνω» στη Λέσχη Πλωμαρίου

525
0

Στην υπερπλήρη αίθουσα και τη βεράντα της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ μια πρωτότυπη παρουσίαση της τελευταίας Συλλογής διηγημάτων του Ξενοφώντα Μαυραγάνη «Προς το παρόν υγειαίνω», των εκδόσεων «Νησίδες» Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές της παρουσίασης ήταν ο Νίκος Δέτσης, φιλόλογος-πρώην λυκειάρχης, στην λογοτεχνική ανάλυση-αποτίμηση του έργου, ο καθηγητής στο μουσικό γυμνάσιο Θεσσαλονίκης Βασίλης Βέτσος, που είχε την ευθύνη για την μουσική επένδυση της εκδήλωσης, και δήλωσε στην αρχή της παρουσίασης πως «είναι τιμή της ομάδας, που βρίσκεται και εκφράζεται στον ιστορικό χώρο της «Λέσχης Πλωμαρίου», ο τραγουδιστής Σόλων Λέκκας, με κομμάτια της παραδοσιακής αιγαιοπελαγίτικης μουσικής, ο επίσης μουσικός και καθηγητής Θόδωρος Φιρλίγγος και οι Κορνηλία Κακάμπουρα-Σιταρά, φιλόλογος και Γιώργος Καραγιαννάκης, ηθοποιός στις αναγνώσεις κειμένων της Συλλογής. Αποσπάσματα διηγημάτων διάβασαν επίσης ο Βασίλης Βέτσος και ο δημιουργός τους Ξενοφών Μαυραγάνης.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο συγγραφέας, ευχαρίστησε θερμά όλους όσους τον τίμησαν και ιδιαίτερα την παλιά μουσική παρέα της Μυτιλήνης «Μπουντρούμι» και έδωσε τον λόγο στον Νίκο Δέτση, που αναλύοντας τα κείμενα του βιβλίου, χαρακτήρισε πρωτότυπο τον τρόπο γραφής, άριστη την χρήση της ελληνικής γλώσσας διανθισμένης με τύπους της καθαρεύουσας, αλλά και της πλωμαρίτικης ντοπιολαλιάς, πολύτιμη την αποθησαύριση, μέσα από τις ιστορίες που ξετυλίγονται, στοιχείων πλωμαρίτικης και γενικότερα της λεσβιακής παράδοσης και ιστορίας. Μίλησε με θαυμασμό για τις τρεις νουβέλλες του βιβλίου «Προς το παρόν υγειαίνω», «Δέκα γράμματα της Κατοχής» και «Αυτός και Εκείνος», επισημαίνοντας ότι «το έξοχο διήγημα «Το ιπποδήλατο», είναι ένα από τα καλλίτερα παιδικά διηγήματα που έχω διαβάσει».

Ο Βασίλης Βέτσος είπε στο ακροατήριο ότι θέλει να διαβάσει ο ίδιος ένα κομμάτι από την «Καπετάνισσα», γιατί «ο Μαυραγάνης, χωρίς να είναι μουσικός, περιέγραψε με θαυμάσιο τρόπο την λειτουργία μιας ορχήστρας».
Ανάμεσα στα τραγούδια του Σόλωνα, που τον συνόδευαν οι Βασίλης Βέτσος και Θόδωρος Φιρλίγγος, διάβασαν κομμάτια δικής τους επιλογής οι Κορνηλία Κακάμπουρα και Γιώργος Καραγιαννάκης.
Στην εκδήλωση, που συνεχίσθηκε με μουσικές και τραγούδια μέχρι τις δύο το πρωί, παραβρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΟΛΣΑ Μανώλης Παπουτσής και ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Παλαιοχωρίου Στράτος Κουτλής.

Ξενοφών Μαυραγάνης – Λέσχη Πλωμαρίου “Βενιαμίν ο Λέσβιος”

lesxi-prostoparon

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here