Home Άρθρα Επιστολή έξι ιερέων από το Πλωμάρι που διαχωρίζουν τη θέση τους και...

Επιστολή έξι ιερέων από το Πλωμάρι που διαχωρίζουν τη θέση τους και συμπαραστέκονται στον π. Κύριλλο

705
0

Αναδημοσίευση από το Εμπρός. Θαρραλέα στο πλευρό του. Στήριξη στον Αρχιμανδρίτη Κύριλλο απ’ τους κατοίκους της Πλαγιάς, τη «Συνύπαρξη στο Αιγαίο», αλλά και παρέμβαση από έξι ιερείς του Πλωμαρίου. Διαχωρίζουν τη θέση τους απ’ όσους ανωνύμως καταφέρθηκαν με επιστολή στον Πατριάρχη εναντίον του Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου και δηλώνουν επωνύμως πως του συμπαρίστανται. Ο λόγος για έξι ιερείς απ’ την περιοχή Πλωμαρίου, που με επιστολή τους στο «Ε» βεβαιώνουν ότι δεν είναι μέλη της ομάδας η οποία φέρεται να κίνησε τα νήματα με την επιστολή της για την απομάκρυνση του ιερέα απ’ τη Λέσβο. Υπέρ του τάσσονται και οι κάτοικοι της Πλαγιάς, δηλώνοντας με ανοιχτή επιστολή τους πως το χωριό θέλει πίσω τον παπά του, ενώ με επιστολή τους προς το Μητροπολίτη Μυτιλήνης και τα μέλη της «Συνύπαρξης» τον καλούν να επανεξετάσει την απόφασή του για απομάκρυνση του π. Κυρίλλου.
«Σχετικά με το δημοσίευμά σας της 25ης Ιουνίου 2013, περί “ομάδας κληρικών του Πλωμαρίου”, η οποία με ανώνυμη επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατήγγειλε τον Αρχιμανδρίτη π. Κύριλλο, οι υπογράφοντες ιερείς Περιφέρειας Πλωμαρίου, πέραν του γεγονότος ότι συμπαριστάμεθα στον π. Κύριλλο και δε δεχόμαστε το σε βάρος του σχήματός μας διασυρμό, που προκάλεσε η θρασύδειλη επιστολή, βεβαιώνουμε επώνυμα ότι δεν είμαστε μέλη της φερόμενης ομάδας που έστειλε την εν λόγω επιστολή.»

Τα παραπάνω υπογράφουν ο συνταξιούχος ιερέας Εμμανουήλ Μανολέλλης και οι κληρικοί του Νεοχωρίου π. Ανάργυρος Αϊβαλιώτης, του Παλαιοχωρίου π. Δημήτριος Γιουβανάκης, της Αγίας Παρασκευής Πλωμαρίου π. Δημήτριος Γιουβανάκης και π. Βασίλειος Χαρέλλης και Τρύγωνα π. Δημήτριος Αφαλωνιάτης.

Όπως μας τόνισε μάλιστα ένας εκ των έξι ιερέων της περιοχής, που τον γνωρίζει απ’ την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο π. Κύριλλος στην Πλαγιά, θέλησαν «με την παρέμβαση αυτή να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, απαντώντας στα σχόλια των πιστών του Πλωμαρίου που αναρωτιούνται ποιοι είναι εκείνοι που δηλώνοντας αόριστα και ανώνυμα ιερείς, απευθύνθηκαν στον Πατριάρχη κατά του π. Κυρίλλου».

«Δείξτε επιείκεια…»
Ομοίως χθες στάλθηκε απ’ τους κατοίκους της Πλαγιάς επιστολή με την οποία ζητούν να παραμείνει στο χωριό τους ο ιερέας, «που έχει μπει στις καρδιές τους, έχει γίνει η οικογένειά τους». Λίγο αργότερα, απ’ τη «Συνύπαρξη στο Αιγαίο» δημοσιοποιήθηκε επιστολή προς το Μητροπολίτη Μυτιλήνης στην οποία η πρόεδρος, Νέλη Χατζηδάκη – Παυλή, και ο γραμματέας του φορέα, Στρατής Πόθας, αναφέρονται στο επί 14 έτη έργο της «Συνύπαρξης», τόσο στην άμβλυνση των αντιθέσεων και την προώθηση καλών σχέσεων μεταξύ των πολιτών στις δύο πλευρές του Αιγαίου, όσο και στην παροχή βοήθειας στους μετανάστες, που αποτελούν μία νέα πραγματικότητα στην κοινωνία μας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζετε τις προσπάθειές μας, σε ορισμένες μάλιστα απ’ τις οποίες μάς σταθήκατε αρωγός. Αρωγός επίσης στάθηκε πολλές φορές και ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος», αναφέρουν οι εκπρόσωποι της «Συνύπαρξης», τονίζοντας ότι με έκπληξη και ανησυχία πληροφορήθηκαν ότι απομακρύνεται απ’ τα καθήκοντά του.

«Ασφαλώς και “δε μας πέφτει λόγος”, ούτε έχουμε γνώμη για τα διοικητικά της Εκκλησίας. Γνωρίζουμε όμως ότι ιδιαίτερα στη Μονή του Προφήτη Ηλία στις Καμάρες Μυτιλήνης, ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος, με τη συνδρομή ενοριτών και εθελοντών, παράγει σπουδαίο κοινωνικό έργο, απ’ το οποίο επωφελούνται πλείστοι όσοι αναγκεμένοι συμπολίτες μας. Νομίζουμε ότι ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει ο ελληνικός λαός, θα ήταν πραγματικά κρίμα τέτοιες δομές αλληλεγγύης να σταματήσουν την κοινωνική τους προσφορά», επισημαίνουν τα μέλη της «Συνύπαρξης», παρακαλώντας το Μητροπολίτη «να επανεξετάσει την απόφασή του να αντιμετωπίσει με επιείκεια τον Αρχιμανδρίτη – στην περίπτωση που του καταλογίζει τα όποια διοικητικά ή άλλα “παραπτώματα” -, ώστε να συνεχίσει, μέσα απ’ τα καθήκοντά του στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, το φιλανθρωπικό του έργο».

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here