Home Δελτία Τύπου Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη B. Αιγαίου για τη βελτίωση του επαρχιακού οδικού...

Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη B. Αιγαίου για τη βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου προς τη Γέρα και το Πλωμάρι

604
0

Ερώτηση του περιφεριακού σύμβουλου Θεόδωρου Βαλσαμίδη, προς το περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Νάσο Γιακαλή, με βάση το Άρθρο 16 του Κανονισμού Λειτουργίας Π.Σ. Θέμα: Βελτίωση επαρχιακού οδικού δικτύου προς τη Γέρα και το Πλωμάρι.

valsamidis2
Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης

κ. Περιφερειάρχη,
Ενημερωθήκαμε πρόσφατα από τον τοπικό τύπο για την εκ νέου δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή της Παράκαμψη Λαγκάδας, το οποίο αποτελεί το 1ο Υποέργο της πράξης «Βελτίωση κατά τμήματα 2ης Επαρχιακής Οδού Ντίπι – Παππάδος – Πλωμάρι» συνολικού Π/Υ 12,5 εκ. € που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013» από το Μάρτιο του 2010. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη και ας ελπίσουμε να υπογραφεί άμεσα η σχετική σύμβαση και να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, το οποίο έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Το 2ο Υποέργο όμως, το οποίο αφορά τη βελτίωση τμήματος της 2ης Επαρχιακής Οδού Ντίπι – Πλωμάρι και την κατασκευή οδικών κόμβων προς Πηγαδάκια – Κάτω Τρίτος και Πέραμα, έχει δημοπρατηθεί από τον Οκτώβριο του 2011 και η ανάδοχος εταιρεία για την κατασκευή του έργου έχει επιλεγεί. Μέχρι σήμερα όμως, 1,5 χρόνο μετά, οι εργασίες για την κατασκευή του έργου ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τους λόγους της καθυστέρησης αυτής, καθώς και για το χρόνο έναρξης των εργασιών.

Επίσης, για τη βελτίωση του οδικού άξονα προς το Πλωμάρι είχε ανατεθεί από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου η μελέτη για τη βελτίωση τμημάτων της Επαρχιακής Οδού Παππάδος – Πλωμάρι, για την οποία το 2010 είχε δοθεί εντολή για την εκπόνησης της οριστικής μελέτης και περιλαμβάνει παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν επικίνδυνα σημεία της οδού. Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το αν η εν λόγω μελέτη έχει ολοκληρωθεί και αν υπάρχει προγραμματισμός για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

Ένα ακόμη έργο που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του επαρχιακού οδικού στην ευρύτερη περιοχή, είναι το έργο της βελτίωσης των επικίνδυνων ελιγμών της 3ης Επαρχιακής Οδού Πέραμα – Σκόπελος συνολικού Π/Υ 2 εκ. ευρώ, το οποίο διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη. Το έργο αφορά στη βελτίωση επικίνδυνων ελιγμών στο τμήμα που βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. περίπου από την περιοχή Ντουραχάνι προς Πέραμα στην περιοχή της Γέρας της 3ης Επαρχιακής Οδού και σε μήκος 1 χιλ. περίπου. Η πρόταση για την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα υπεβλήθη το 2009 από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά είχε απορριφθεί από την τ. κρατική Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Με βάση τα παραπάνω, αλλά και λόγω της επικινδυνότητας στο εν λόγω τμήμα της οδού στο οποίο έχουν συμβεί και αρκετά θανατηφόρα ατυχήματα, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το αν υπάρχει προγραμματισμός για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Με τιμή

Θεόδωρος Βαλσαμίδης
Περιφερειακός Σύμβουλος Βορ. Αιγαίου

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here