Home Άρθρα Ελευθέρια 2012: “100 Χρόνια Ελευθερίας” με Έντονη Πλωμαρίτικη Παρουσία

Ελευθέρια 2012: “100 Χρόνια Ελευθερίας” με Έντονη Πλωμαρίτικη Παρουσία

608
2

Εορτάστηκαν και φέτος τα Ελευθέρια την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012, με την ιδιαιτερότητα της Συμπλήρωσης 100 ετών ελευθερίας της Λέσβου από τον τουρκικό ζυγό. Η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής(Ο.Λ.Σ.Α) πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της παλιάς βουλής και τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το παρόν έδωσαν πολιτικοί, κληρικοί και φορείς του νησιού μας, Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών (κατά κόσμο Περικλής Κούτσας ο οποίος κατάγεται από τη Λέσβο), ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Πλωμαρίτικης καταγωγής Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Κώστας Μουτζούρης, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπυλάνης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χ. Καλογήρου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θρ. Καλογρίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου κ. Χρήστος Κορδώνης, ο οποίος αντικατέστησε τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Δημήτρη Βουνάτσο που δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Αθήνα λόγω της θεομηνίας που έπληξε τη Λέσβο.

Παρόν ήταν και αρκετοί εκπρόσωποι Λεσβιακών Συλλόγων, που εδρεύουν στην Αττική ή στο νησί, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων από την Λήμνο, τον Άη Στράτη, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Χίο και τα Ψαρρά

Η Πλωμαρίτικη παρουσία σε εκδήλωση της Λέσβου δεν θα μπορούσε να μην ήταν έντονη, το παρόν έδωσαν σχεδόν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Πλωμαριτών, η κ. Μπούκη, η κ. Κανελλοπούλου, ο κ. Π. Ηρακλέους, η κ. Βελούτσου, ο κ. Χαλδέζος, ο κ. Χωριανόπουλος και ο Δ. Μαλλιαρός, συνοδευόμενοι από Πλωμαρίτες και Πλωμαρίτισες που κατοικούν στην Αττική.
Επίσης παρόν στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Λέσχης Βενιαμίν Ο Λέσβιος” κ. Ξενοφών Μαυραγάννης, ο οποίος μίλησε για το Ντοκιμαντέρ “100 Χρόνια Ελευθερίας” του οποίου προβλήθηκαν από βιντεοπροβολέα κάποια αποσπάσματα, αφήνοντας αιχμές για τη μη στήριξη της προσπάθειας από το Δήμο Λέσβου αλλά και από άλλους φορείς, ενώ τόνισε ότι έμεινε έκπληκτος για το ότι δεν έδωσαν το παρόν Λέσβιοι Δημοσιογράφοι από τοπικές εφημερίδες και κανάλια. Στην εκδήλωση παρευρεθεί ο Πάτερ Ευστράτιος Μανωλέλλης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας. Στην εκδήλωση βρέθηκε και το Plomarinews το οποίο ήταν το μοναδικό site ή Μ.Μ.Ε. εκ Λέσβου μαζί με την Μυτιληνιά Διάλεκτο, που έκανε κάλυψη της εκδήλωσης.

Λόγω της θεομηνίας δεν κατάφεραν να είναι παρόν και οι μουσικοί από το αναγνωστήριο της Αγιάσου, οι οποίο αντικαταστάθηκαν από μουσικούς του Μεσοτόπου, οι οποίοι μαζί με την χορωδία του συλλόγου Μεσοτοπιτών, ανέλαβαν τη μουσική κάλυψη της εκδήλωσης και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας κ. Ιωάννη Μαζαράκη Αινιάν. Στη συνέχεια από το βήμα μήλισαν με τη σειρά οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Νίκος Σηφουνάκης και Γιάννης Σπυλάνης.

Ακολούθησε ομιλία του προέδρου της Ο.Λ.Σ.Α. κ. Χριστόδουλου Τσακιρέλλη της οποία αξίζει να δείτε το απόσπασμα που ακολουθεί. Προβληθηκαν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ “100 Χρόνια Ελευθερίας”. Ενώ ο εκ Λέσβου καταγόμενος νεαρός ηθοποιός κ. Μιχάλης Δουκάκης αππείγιλε το ποίιμα “Εις τον Δημήτριος Φιλιππίδην, υπέρ Λέσβου πεσόντα”(από το βιβλίο του Αριστείδη Καλάργαλη “Ελευθέρια Λέσβου 1912-2012”)

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε “πορεία” προς το Σύνταγμα, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Δημήτρης Μαλλιαρός

Δυο Βίντεο και ακολουθούν οι φωτογραφίες

Το βίντεο με απόσπασμα από τις ομιλίες

Το δεύτερο βίντεο με το τραγούδι “Ανάθεμα τον αίτιο” από το site Mytiliniadialektos.gr

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. Μπράβο σε όλους. Όποιος δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.

  2. Ευτυχώς που υπάρχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή και μας θυμίζουν αρκετά κομμάτια της ιστορίας μας…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here