Home Ανακοινώσεις Ανακοίνωση του Συλλόγου “Πόλιον” για τη Γιορτή Ούζου 2012

Ανακοίνωση του Συλλόγου “Πόλιον” για τη Γιορτή Ούζου 2012

454
0

Εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία παρουσίασαν οι διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην «Ιστορία και παράδοση του ούζου», που πραγματοποιήθηκαν στο γραφικό χώρο της μαρίνας Πλωμαρίου Λέσβου, στις 4 και 5 Αυγούστου. Οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώθηκαν στα πλαίσια του Λεσβιακού καλοκαιριού από το Δήμο Λέσβου (ΟΠΑΠ, τοπική ενότητα και κοινότητα Πλωμαρίου), τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Πόλιον» και το Σύνδεσμό Ποτοποιών & Αποσταγματοποιών Λέσβου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Λιμενικού ταμείου. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν η ποτοποιία Ισιδ. Αρβανίτη, το σούπερ μάρκετ Μασούτης και τα ξενοδοχεία Elia Village και Pebble Beach

Σκοπός των εκδηλώσεων ήταν να φωτιστεί η σχέση και οι δεσμοί της παραγωγής του ούζου με την παράδοση και την καθημερινή ζωή στη Λέσβο. Η ΕΠΟΜ, ο Σύνδεσμος Ποτοποιών & Αποσταγματοποιών Λέσβου εκπροσωπώντας όλες, σχεδόν, τις υπόλοιπες ποτοποιίες του νησιού, όλες οι ντόπιες ποτοποιίες, του Πλωμαρίου: Αρβανίτης Ισίδ., Βαρβαγιάννη, Γιαννατσή, Ματαρέλη και Πιτσιλαδή συμμετείχαν στις εκδηλώσεις με τα ΄΄περίπτερα΄΄ τους και προσέφεραν δωρεάν ούζο σε όλο τον κόσμο (ντόπιους και ξένους) που παραβρέθηκε όλο αυτό το διήμερο της χαράς και του κεφιού. Παράλληλα, οι εκδηλώσεις αυτές στόχευαν στη διερεύνηση και γνωριμία με τις ιστορικές-παραδοσιακές διαδρομές του ούζου ως προς την παραγωγή και το εμπόριο του. Ταυτόχρονα αναζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω αξιοποίησης, διάδοσης και διαφήμισης του.

Είναι γνωστό ότι το ούζο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής μας και ότι η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα του έκανε γνωστό το νησί μας όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Αποτελεί δε, έναν από τους καλύτερους ‘’πρεσβευτές’’ γνωριμίας του τόπου μας με όλο τον κόσμο. Συμβάλλει στην σύσφιξη των κοινωνικών δεσμών και είναι ο απαραίτητος σύντροφος της «παρέας» αλλά και των ανθρώπων που μοχθούν όλη την ημέρα.

Στις εκδηλώσεις αυτές στις οποίες συμμετείχε πλήθος κόσμου, περισσότερο από 1500 την ημέρα και τις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτρης Βουνάτσος, οι Αντιδήμαρχοι Σταύρος Πολίτης, Θεμιστοκλής Αθανάσης, Ηλίας Κουνιαρέλλης, ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος της Δ. Κ. Πλωμαρίου, Κώστας Μουτζούρης και Βούλα Γερακίτη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεολ. Πατερέλλης, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ποτοποιών – Αποσταγματοποιών Λέσβου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, δημοσιογράφοι, πολιτειακοί και κοινοτικοί παράγοντες. Παραβρέθηκαν επίσης και πολλοί διαπρεπείς Πλωμαρίτες και Λέσβιοι εκπρόσωποι του πνεύματος, της επιστήμης, της Τέχνης, της κοινωνικής ζωής, και επιχειρηματίες.
Στην επιτυχία των εκδηλώσεων συνέβαλαν τα εξαιρετικά μουσικά συγκροτήματα του νησιού μας όπως: «Οι Αιγαιοπελαγίτες» και Γιώτας Μιχαλέλλη με τους καλύτερους τραγουδιστές το Σόλωνα Λέκκα και τη Γιώτα και τα χορευτικά συγκροτήματα οι περίφημοι «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου του Μεσοτόπου «Η Αναγέννηση», των παιδιών του Πλωμαρίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ταξιαρχών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής. Με τους όμορφους σκοπούς και τα τραγούδια από το νησί μας και τις χαμένες πατρίδες, με χορούς και το κέφι τους, έδωσαν την ευκαιρία στον κόσμο να τραγουδήσει και να χορέψει.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του καραβόσκαρου «Ασπασία» από το οποίο ΄΄αποβιβάστηκαν΄΄ οι «Γλεντιστάδες», της έκθεσης των προϊόντων των Αγροτουριστικών Συνεταιρισμών Γυναικών Πλωμαρίου και Μεσοτόπου, της έκθεσης φωτογραφίας νέων ερασιτεχνών φωτογράφων του Πλωμαρίου και της ναυπηγικής παράδοσης του Πλωμαρίου.

Επίσης, εντυπωσίασε η συμμετοχή του κόσμου τη 2ή ημέρα των εισηγήσεων σχετικά με την ιστορική διαδρομή του ΟΥΖΟΥ στο νησί μας, από τον 19ον αιώνα μέχρι σήμερα, την παραγωγή και το εμπόριο του, καθώς και τη συμβολή του στις κοινωνικές σχέσεις, την αναζήτηση περαιτέρω τρόπων διάδοσης και διαφήμισης του.

Έτσι, ο καθ/τής του Παν/μίου Αιγαίου κ. Σωτήρης Χτούρης μίλησε για τη σχέση που έχει το ούζο με την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Πλωμαρίου και της Λέσβου γενικότερα. Το ούζο δεν είναι απλά ένα τοπικό προϊόν, αλλά συνδέεται με τον τρόπο διασκέδασης και επικοινωνίας του ντόπιου πληθυσμού και γι αυτό το λόγο έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία. Τόνισε δε ότι οι παράγωγοί του ούζου πρέπει να σεβαστούν αυτή την αξία γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και τη διάδοση στη διεθνή αγορά.
Ο κ. Στάθης Βαρβαγιάννης, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών & Αποσταγματοποιών Λέσβου, έκαμε αναδρομή στην ιστορία της απόσταξης, στην ιστορία παραγωγής και τον τρόπο παραγωγής του ούζου με την χρησιμοποίηση αποκλειστικά νερού από τον Σεδούντα και γλυκάνισο και άλλα αρωματικά φυτά από τη Λέσβο, στη μεταφορά του με πλωμαρίτικα καΐκια σ΄ όλη την ανατολή και τέλος στη σημερινή συστηματική πια εξαγωγή του στο εξωτερικό.
Επίσης, αναφέρθηκε στις οικογένειες των ποτοποιών του Πλωμαρίου, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους- καλλιεργητές του γλυκάνισου.
Ακολούθησε η τιμητική διάκριση σε παλιούς αποσταγματοποιούς που δόθηκε από το Σύνδεσμο Ποτοποιών & Αποσταγματοποιών Λέσβου.
Η συμμετοχή του κόσμου, το κέφι και η χαρά όλων περίσσευσαν στις δύο ημέρες των εκδηλώσεων αυτών και μας θύμισαν παλιές καλές εποχές.

Ευχή όλων είναι να αναβαθμίζονται και να διευρύνονται οι εκδηλώσεις για το ούζο, στον τόπο αυτό που για πρώτη φορά «έσταξε»το ούζο από τους άμβηκες των ποτοποιών –στα μέσα του 19ου αιώνα – και από τότε μας συντροφεύει αχώριστα στις διασκεδάσεις μας και σε όλες τις χαρούμενες κοινωνικές μας συναναστροφές.

Προβλήματα και προοπτικές του δυναμικού προϊόντος της Λεσβου, του ούζου

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο στις 7 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, συζήτηση σε ”στρογγυλό τραπέζι” των ποτοποιούς της Λέσβου και με τους αρμόδιους φορείς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αυτές στην απομακρυσμένη αυτή περιοχή της Ελλάδος. Στη συζήτηση αυτή συμμετείχαν εκτός από το Δήμαρχο Λέσβο, οι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες Πλωμαρίου και Γέρας, ο Δ/ντής του Γενικού Χημείου του κράτους της Λέσβου κ. Πολυχνιάτης, οι Δ/ντές των Τελωνείων Μυτιλήνης και Πλωμαρίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Καλογρίδης.
Οι εκπρόσωποι των ποτοποιών αναφέρθηκαν στη δυναμική του κλάδου τους στη Λέσβο στα εκτεταμένα και χρονίζοντα προβλήματα και τις άδικες διατάξεις του φορολογικού και τελωνειακού δικαίου που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου. Συγκεκριμένα: 1.στην υπέρμετρη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης της αιθυλικής αλκοόλης (123% σε 18 μήνες), 2. στην υποχρεωτική καταβολή του Ε.Φ.Κ., (50% επί της αξίας των τιμολογίων) έως την 25η κάθε επόμενου μήνα, 3. στην επιβάρυνση του Ε.Φ.Κ. με ΦΠΑ 4. Η μη επιστροφή του ΦΠΑ επί των εξαγωγών (καθυστέρηση 3,5 – 4 χρόνια) και 5. Στα ειδικά προβλήματα – ιδιαιτερότητες για το ούζο της Λέσβου.
Στη συνέχεια, οι ποτοποιοί κατέθεσαν τις προτάσεις τους και τις προοπτικές του κλάδου τους, εφόσον οι εμπλεκόμενοι φορείς βοηθήσουν στην άρση των αντικινήτρων.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here