Home Αφιερώματα Οι Πλωμαρίτες και η Ελληνική παροικία του Μαρόκου

Οι Πλωμαρίτες και η Ελληνική παροικία του Μαρόκου

973
3

Γνωρίζετε για την παρουσία των Πλωμαριτών του Μαρόκου; Στο βιβλίο του Πλωμαρίτη ιστορικού Αντώνη Χαλδαίου μπορείτε να βρείτε πλήθος στοιχείων που αφορούν τη δράση τους όπως και ολόκληρης της ελληνικής παροικίας.

Ο Ελληνισμός της Αφρικής- Greeks of Africa. Μελέτη της ιστορικής διαδρομής και της παρουσίας του ελληνισμού στην Αφρική
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
H μεταναστευτική ροή των Ελλήνων προς την Αφρική εντατικοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, με εξαίρεση την Αίγυπτο όπου οι ελληνικές κοινότητες ακμάζουν ήδη από τον 19ο. Αν και ο κύριος όγκος τους κατευθύνθηκε στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Αφρικής, υπήρχαν κάποιοι που εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές και πολιτικές συγκυρίες της εποχής εγκαταστάθηκαν στο Μαρόκο.
Στη συγκεκριμένη λοιπόν μελέτη, παρουσιάζουμε μια ιστορική πραγματικότητα, σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό, αυτή της Ελληνικής Παροικίας του Μαρόκου, που για παραπάνω από εκατό χρόνια έχει σημαίνουσα παρουσία στη χώρα. Μέσα από την έρευνα και την επεξεργασία ανέκδοτου αρχειακού υλικού, προσπάθησα να αναδείξω την ιστορία της ελληνικής παροικίας, όπως εκείνη καταγράφηκε μέσα από την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική δράση των μελών της.

(Προλογικό σημείωμα του κ. Κων. Αντωνόπουλου, διευθ. συμβούλου της INTRALOT Group, η οποία ήταν χορηγός της έκδοσης)

Το βιογραφικό σημείωμα του συμπατριώτη μας Αντώνη Χαλδαίου όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του: Είμαι ιστορικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία. Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της ενασχόλησης μου με τον ελληνισμό της διασποράς και ειδικότερα με εκείνον της Αφρικής, διερευνώ την παρουσία των Ελλήνων στη “Μαύρη Ήπειρο” και τις σχέσεις τους με το ιθαγενές στοιχείο. Ερευνώντας τη δράση τους σε διάφορους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής προσπαθώ να ερμηνεύσω τις επιλογές τους, μελετώντας παράλληλα την αλληλεπίδρασή τους με τον ντόπιο πληθυσμό μέσα από μια ανθρωπολογική οπτική. Το 2012 εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο που αφορούσε τη μελέτη της ελληνικής παροικίας του Μαρόκου (Η Ελληνική παροικία του Μαρόκου 1902-2012). Πεδίο του ενδιαφέροντός μου είναι επίσης η νεότερη ελληνική ιστορία της Λέσβου, από όπου και κατάγομαι. Σχετικά άρθρα μου έχουν δημοσιευθεί στην ετήσια έκδοση της Εταιρείας Αιολικών Μελετών και στην Εταιρεία Λεσβιακών Μελετών. Τέλος ένας άλλος τομέας που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η γενεαλογία.

Για περισσότερα στο blog http://greeksofafrica.blogspot.gr/

Facebook comments:

3 COMMENTS

  1. re veniamin tromara sou an sunexiseis na grafeis etsi vlepw ton original veniamin na sikwnetai apo kei pou einai kai na se kinigaei me ena daulo…you know what i mean

  2. Καλυτερα Ελληνικα και ανορθογραφα παρα greeklish θα ελεγα εγω φιλε αερα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here