Home Αγροτικά - Αλιεία - Κτηνοτροφία Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί, για τις απώλειες εισοδήματος της περσινής χρονιάς!

Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί, για τις απώλειες εισοδήματος της περσινής χρονιάς!

1665
0

Δελτίο τύπου από τη Δημοτική Παράταξη “Με Πυξίδα Τον Πολίτη”. Κι όμως υπάρχει τρόπος για την γρήγορη αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, για τις απώλειες εισοδήματος της περσινής χρονιάς! Είναι γνωστό σε όλους μας, το παραδέχθηκε και ο κ. Λυκουρέντζος ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ που επισκέφθηκε το νησί μας τον περασμένο Ιούλιο, πως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον περασμένο χρονικό διάστημα έχουν συντελέσει στην απώλεια παραγωγής και γι αυτό πρέπει να δοθεί αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς μας. Για το λόγο αυτό, ο κ. Λυκουρέντζος, ανακοίνωσε ότι θα συστήσει ειδική επιτροπή η οποία θα συντάξει ειδικό φάκελο που θα σταλεί στην ΕΕ.

Όμως δεν χρειάζεται να συσταθεί καμιά επιτροπή γιατί ο κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) δίνει τη δυνατότητα αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών και μάλιστα με διαδικασία τεκμηρίωσης πολύ πιο σύντομη.

Ειδικότερα η αποζημίωση βάση όσων προβλέπει ο ΚΟΕ «δίνεται σε περιπτώσεις απώλειας παραγωγής από ζημιογόνα αίτια που οφείλονται σε ζημιές που προκαλούνται από θεομηνίες, έκτακτα γεγονότα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εφ όσον το κατώτατο όριο απωλειών του εν λόγω έτους είναι πάνω από το 30% του μέσου όρου της παραγωγής της τελευταίας τριετίας.»

Με δεδομένο λοιπόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας, ότι η απώλεια της περσινής παραγωγής είναι 64% σε σχέση με το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας, πολύ μεγαλύτερη δηλαδή από το όριο του 30% που προβλέπει ο κανονισμός των ΚΟΕ, μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την περσινή απώλεια και το ίδιο ας γίνει και για την φετινή παραγωγή αν μετά την ελαιοσυλλογή προκύψουν ανάλογα στοιχεία.

Στη φάση αυτή λοιπόν και ακολουθώντας όσα καθορίζονται από το νομοθετικό πλαίσιο του κανονισμού των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), καλούμε τη Δημοτική αρχή να υποβάλει, για το λόγο αυτό, σχετικό αίτημα στον ΕΛΓΑ. Στη συνέχεια, και αφού αυτό εγκριθεί, μέσω των υπαλλήλων του και των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ, να προβεί άμεσα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη γρήγορη ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών και την συγκέντρωση και αποστολή των αιτήσεων ώστε να επισπευστεί η αποζημίωσή τους.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ της παράταξης «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»
ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here