Home Ενημερώσεις Δύο Δήμους πρότεινε το ΠΑΣΟΚ Τρεις σχεδιάζει το υπουργείο για το νησί...

Δύο Δήμους πρότεινε το ΠΑΣΟΚ Τρεις σχεδιάζει το υπουργείο για το νησί μας

541
4

Από την εφημερίδα Εμπρός, γράφει η Μαρίνα Πολλάτου.

Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή τέλη Μαρτίου, θα δοθεί στην ΚΕΔΚΕ, σύμφωνα με τις νεώτερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, το χωροταξικό του «Καλλικράτη», που έως τις 15 Μαΐου προβλέπεται να αποτελεί νόμο του κράτους. Ήδη, όμως, το ΠΑΣΟΚ οριζοντίως σε όλη τη χώρα έχει ζητήσει σχετικές προτάσεις απ’ τις οργανώσεις του, που έσπευσαν να καταγράψουν τις απόψεις των στελεχών τους και να εισηγηθούν κεντρικά. Σε ό,τι αφορά στη Λέσβο, η πλειοψηφούσα άποψη της νομαρχιακής επιτροπής ήταν το νησί να χωριστεί σε δύο δήμους. Παράγοντες, όμως, του υπουργείου Εσωτερικών αντιπρότειναν στην κομματική πρόταση η Λέσβος, ένα απ’ τα τρία μόλις μεγάλα ελληνικά νησιά που θα έχουν περισσότερους του ενός δήμους, να τριχοτομηθεί.

Όλα όμως τα σενάρια, ακόμη και αυτά για μεγαλύτερο αριθμό δήμων, δεν είναι ασφαλή εκλογικά, πόσο μάλλον όταν προβλέπεται έως τις 14 Νοεμβρίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές το κυβερνών κόμμα, εκτός όλων των άλλων, να επιβαρυνθεί πολιτικά και με τη δυσαρέσκεια για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Δυσαρέσκεια, πάντως, που δύσκολα θα καρπωθούν οι υποψήφιοι της Ν.Δ., που έως τώρα ελάχιστα ή καθόλου φαίνεται να διαφωνούν με τις προωθούμενες αλλαγές. Αντιθέτως, διαφωνία έχει προκύψει απ’ το μεσημέρι της Τετάρτης μεταξύ του προέδρου και της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ τη μεθεπόμενη Δευτέρα η Κεντρική Ένωση συγκαλεί στην Αθήνα, με θέμα τον «Καλλικράτη», ευρεία σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων των ΤΕΔΚ όλης της χώρας και των δημάρχων των πρωτευουσών των νομών.

Μπαλαντέρ Μανταμάδος…
Δεν κατάφερε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πριν μερικές μέρες η νομαρχιακή επιτροπή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ να καταλήξει σε απόφαση-απάντηση στο ερώτημα που κεντρικά είχε τεθεί απ’ το κόμμα, σε πόσους δηλαδή δήμους να χωριστεί το νησί. Η Λέσβος, η Κρήτη και η Εύβοια είναι τα τρία νησιά που θα έχουν πάνω από ένα δήμους, ενώ ακόμη συζητιέται το ενδεχόμενο αν θα περιληφθεί σε αυτή την κατηγορία και η Ρόδος ή όχι.
Σε ό,τι αφορά στη συζήτηση που έγινε στο ΠΑΣΟΚ, καταγράφηκαν τρεις συνολικά προτάσεις, οι οποίες και διαβιβάστηκαν στην Αθήνα. Πλειοψηφούσα πρόταση θέλει τη Λέσβο να χωρίζεται σε δύο δήμους, της Μυτιλήνης που θα περιλαμβάνει τους υφιστάμενους δήμους Μυτιλήνης, Θερμής, Ευεργέτουλα, Γέρας, Πλωμαρίου, Αγιάσου και Πολιχνίτου και Καλλονής, που θα περιλαμβάνει όλους τους υπόλοιπους. Υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε ό,τι είχε να κάνει με το δήμο Μανταμάδου, που κάποιοι υπέρμαχοι της πρότασης αυτής είπαν ότι θα μπορούσε να πάει και στο δήμο Μυτιλήνης.
Δεύτερη σε σειρά πρόταση ήταν η Λέσβος να μοιραστεί σε τέσσερις δήμους, δηλαδή Μυτιλήνης, Καλλονής, Πλωμαρίου κι ένας ακόμη δήμος στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νησιού, που θα περιελάμβανε τους υφιστάμενους δήμους Αγίας Παρασκευής, Μανταμάδου και τμήμα του δήμου Μήθυμνας.

… και Ευεργέτουλας
Τελευταία σε προτιμήσεις πρόταση, παρ’ ότι δημοσίως έχει υποστηριχθεί από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα απ’ το γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής Βορείου Αιγαίου και νομαρχιακό σύμβουλο, Ηρακλή Βερβέρη, αλλά και από στελέχη της περιοχής Πλωμαρίου, είναι οι 13 δήμοι της Λέσβου να γίνουν τρεις. Δηλαδή Μυτιλήνης, Καλλονής και Πλωμαρίου. «Μπαλαντέρ» σε αυτό το σενάριο, εκτός του δήμου Μανταμάδου που κατ’ άλλους πρέπει να πάει με τη Μυτιλήνη και κατ’ άλλους με την Καλλονή, είναι και ο δήμος Ευεργέτουλα. Τον οποίο κάποιοι, μεταξύ των οποίων και στελέχη του ΠΑΣΟΚ απ’ την ευρύτερη περιοχή του δήμου, «προσαρτούν» στη Μυτιλήνη και κάποιοι στο δήμο Πλωμαρίου, που θα προκύψει απ’ τη συνένωση των δήμων Πλωμαρίου, Αγιάσου, Πολιχνίτου, Γέρας και Ευεργέτουλα.

Τίποτα σίγουρο
Αυτή την τελευταία πρόταση φέρεται να υποστηρίζουν και παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών που έχουν αναλάβει τη χωροταξική μελέτη του σχεδίου «Καλλικράτης». Έγκυρες πηγές τονίζουν ότι στην κομματική πρόταση για «διχοτόμηση» το υπουργείο υποστηρίζει πως θα δημιουργηθεί πόλωση κι έντονες αντιδράσεις, ενώ με τρεις δήμους θα υπάρξουν μεν προβλήματα, μικρότερης όμως έντασης.
Πάντως, είτε με δύο είτε με τρεις είτε και με τέσσερις δήμους δεν υπάρχει απολύτως σαφής εκλογική πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, αφού η ζυγαριά είναι αμφίβολο, ακόμη και σήμερα, πού θα γείρει.
Όπως άλλωστε και σε όλες τις αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις, πολλά θα εξαρτηθούν και απ’ τα πρόσωπα που θα κληθούν από όλα τα κόμματα να υποστηρίξουν τα ψηφοδέλτια που θα διαμορφωθούν ή να τεθούν επικεφαλής. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι κάλπες της 14ης Νοεμβρίου, που θα δημιουργούν μια καινούργια βάση δεδομένων, θα κρύβουν πολλές εκπλήξεις, συμπεριλαμβανομένων – όπως έγινε και το 1998 – της ψήφου διαμαρτυρίας στη διοικητική μεταρρύθμιση.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ αποφασίστηκε τη Δευτέρα 15 Μαρτίου να συγκληθεί στην Αθήνα κοινή συνάντηση του διοικητικού της συμβουλίου, των διοικητικών συμβουλίων των τοπικών ενώσεων δήμων και κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) όλης της χώρας και των δημάρχων των πρωτευουσών, με στόχο να εξειδικευτούν και να ενισχυθούν οι θέσεις της αυτοδιοίκησης για τα μεγάλα και ανοικτά ζητήματα του «Καλλικράτη», όπως αυτά οριοθετήθηκαν στα τακτικά συνέδρια της αυτοδιοίκησης.
Το γεγονός ότι δεν παρέστη ο υπουργός Εσωτερικών στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ επικαλούμενος τη συνεδρίαση την ίδια ώρα του Υπουργικού Συμβουλίου, απετέλεσε αιτία έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αλλά και έντονης αντίδρασης του υπουργείου σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ. Τελικά, μετά από αναβολές, συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ συμφωνήθηκε να γίνει έως τις 15 Μαρτίου, πιθανόν την Τετάρτη 10 του μήνα, ενώ καταληκτική ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου «Καλλικράτης» τονίστηκε πως θα είναι η 15η Μαΐου. Το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το χωροταξικό σχέδιο και η ενημέρωση που θα γίνει στην ΚΕΔΚΕ θα αφορά στις αρμοδιότητες των νέων δήμων, ενώ πριν το Πάσχα, μάλλον τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα δώσει στη δημοσιότητα και το χωροταξικό.

Facebook comments:

4 COMMENTS

  1. Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ.
    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ.
    Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;
    ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ ΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΟΓΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ Ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”.
    ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΛΕΩ ΕΓΩ.
    ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΜΩΣ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ.
    ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΑ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ;

  2. Ρε παιδιά κάτι άλλο συμβαίνει , μας δουλεύουν άγρια!!!

    Δεν είναι που όπως λέει ο Jim
    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ” ,

    αλλά το αναπάντητο ερώτημα ….

    Το ότι τα μέτρα για την αποφυγη της χρεωκοπίας θα φέρουν έσοδα 4,8 δις όταν η εφαρμογή του “ΚΑΚΟΚΡΑΤΗ” κοστολογείται στα 4 – με 5 δις.

    Αντί να στείλουν κανένα λαμόγιο της ΤΑ στον εισαγγελέα, πάνε να μας αποπροσανατολίσουν, να μας τρελάνουν… δεν ξέρω τι….

    ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ

  3. Eρώτηση: Μήπως όμως η εφαρμογή του Καλλικράτη που κοστολογείται 4 – με 5 δις (πράγμα που δεν το ξέρω), μετά αποφέρει στο κράτος άλλα τόσα δις, αφού καταργούνται υπηρεσίες, γραφεία, θέσεις κλπ;

  4. Και γιατί δεν τις καταργεί χωρίς τον ΚΑΚΟΚΡΑΤΗ;

    Χρειάζεται εξορθολογισμός των δαπανών

    …………………………

    Το κόστος 4 δις αναφέρεται στη μελέτη από το ΙΤΑ (Ινστιντούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ) , το κόστος αυτό μάλιστα η ΚΕΔΚΕ το ανεβάζει στα 5,5 δις (http://www.kedke.gr/index.asp?app=newsshow.asp&id=579 )
    Οι παραπάνω αριθμοίδεν έχουν διαψευστεί ποτέ από την κυβέρνηση

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here