Home Δελτία Τύπου Προστασία και αποκατάσταση των ψηφιδωτών της Πλαγιάς

Προστασία και αποκατάσταση των ψηφιδωτών της Πλαγιάς

642
1

Ερώτηση του βουλευτή την ΝΔ, Σπύρου Γαληνού προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεταφέρω το αίτημα των κατοίκων του Πλωμαρίου για προστασία και ανάδειξη των ψηφιδωτών της Πλαγιάς. Παραθέτω ορισμένα στοιχεία για το ιστορικό του ζητήματος. Το 1998, κατά τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και επέκτασης του νεκροταφείου Πλαγιάς εντοπίστηκαν δύο θραύσματα από επιτύμβιες στήλες ένα μαρμάρινο πόδι λιονταριού και τμήματα από κολώνες. Το 2000 αποκαλύφθηκαν ψηφιδωτά εμβαδού 40τμ. που παραπέμπουν σε αρχαιοελληνικό ναό.

Σε εργασίες που πραγματοποιήθηκαν έως και το 2002 στο αύλειο χώρο του ναού της Υπαπαντής βρέθηκαν πολλά ψηφιδωτά. Ενεργοποιήθηκε η ΚΒ! Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και σκεπάστηκαν με νάιλον κάποια από αυτά και έκτοτε βρίσκονται σε αναμονή. Ούτε συστηματική ανασκαφή έγινε ούτε αρχαιολογική έρευνα των ευρημάτων, ούτε φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα εργασιών συντήρησης και διάσωσης αυτών των ψηφιδωτών.

Οι κάτοικοι του Πλωμαρίου καταγγέλλουν ότι τα προστατευτικά μέτρα έχουν αφαιρεθεί και τα ψηφιδωτά έχουν εκτεθεί σε φθορά.

Προγενέστερες ερωτησεις του Δήμου Πλωμαρίου για την αξιολόγηση, προστασία και ανάδειξη των ψηφιδωτών της Πλαγιάς δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής από τους αρμόδιους φορείς.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1) Σε ποιές ενέργειες θα προβεί για την προστασία των ψηφιδωτών της Πλαγιάς;

2) Έχει ενταθεί στο προγραμματισμό του Υπουργείου η καταγραφή, αξιολόγηση και ανάδειξη των ψηφιδωτών που έχουν ήδη βρεθεί στην περιοχή της Πλαγιάς καθώς και η περαιτέρω ανασκαφή διερεύνηση του περιβάλλοντος χώρου;

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. πιστευω οτι ειναι αναγκαιοτητα η προστασια των συγκεκριμενων αρχαιων κειμηλιων.Αυτο γιατι θα αξιοποιηθει η ευρυτερη περιοχη του Πλωμαριου με ενα τετοιο μνημειο.Μαλιστα με αυτο τον τροπο θα επισκευαστει και ο μεγαλης αξιας ναος ενω θα βρει την ησυχια του και ο εφημεριος της Πλαγιας που πολλοι θεωρουν οτι εξαιτιας του καταστραφηκε ολο το καλλος του αυλειου χωρου εχοντας βεβαια αγνοια για το παρων ζητημα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here