Home Επιστολές Άλλη μια άποψη από αναγνώστη του Blog για τον “Καλλικράτη”

Άλλη μια άποψη από αναγνώστη του Blog για τον “Καλλικράτη”

1036
6

Αγαπητοι γειτονες, Ας επιτραπει και σ΄εναν Γεραγωτη που εζησε στα σχολικα του χρονια στο αγαπημενο μου Πλωμαρι (επι Μαυραγανη!) να καταθεσει και στο Blog σας γνωμη για τη διοικητικη μεταρρυθμιση, οπως εκανε πριν λιγες μερες και στο “ΒΗΜΑ της Γερας” : Καλλικρατης….ante portas ! Την αναγκαιοτητα μιας διοικητικης μεταρρυθμισης υποστηριξαν απο χρονια ολες οι κυβερνησεις, διχως ομως και να την αποτολμουν. Πραγματι με τη συμπτηξη Δημων και Νομαρχιων χανουνται πολλες καρεκλες και θιγουνται ισως ζωτικα συμφεροντα. Το να ξεμεινουμε παλι στο σημερινο καθεστως των 3,4,5, η 6 χιλιαδων κατοικων με τρομαζει.

Πως λετε να ξεπερασουμε την αδυναμια προγραμματισμου και ελεγχου, την αναποτελεσματικοτητα και αδιαφανεια,

τη διαχειριστικη ανεπαρκεια, οταν μονο το 20% των Δημων καταφερνει σημερα να συμμετεχει στο προγραμμα ΕΣΠΑ: Πως να παμε μπροστα διχως καταρτισμενο προσωπικο, μεταφορα αρμοδιοτητων, οικονομικη αυτοτελεια και απεξαρτηση απ΄το κεντρικο Κρατος, το πιο συγκεντρωτικο της Ευρωπης: Την οικονομικη αυτοδυναμια των Δημων, υποσχεται η Κυβερνηση με τη συνδεση των πορων στο ΦΠΑ και ΦΑΠ, τη στελεχωση των νεων ΟΤΑ με επιστημονες και τη καθιερωση αναπτυσιακων προγραμματων. Νομιζω ακομα και το πλαφον 50% + 1 στις εκλογικες αναμετρησεις, αναχαιτιζει την κυριαρχια μιας παραταξης ανοιγονταντας δρομους για γονιμες συνεργασιες και στη προθυμοτητα νεων ανθρωπων να τολμησουν μια υποψηφιοτητα.

Αντιλαμβανουμαι και σεβουμαι αποκλινουσες αποψεις. Επιτακτικη ομως ειναι η αναγκη εκσυγχρονισμου του Eλληνικου Kρατους και οι συνενωσεις αναποφευκτες κι΄ας μη γελιωμαστε! Τι να κανει ο κρυος στο παγωμενο: Να γιατι μονο ισχυροι Δημοι εγγυονται αποδοτικοτητα, βιωσιμοτητα και αυτοτελεια. Δημοι χωρις πελατειακες σχεσεις και εξαρτησεις. Ενας Δημος Ολυμπου με 25.000 κατοικους θα εχει αναμφισβητητα κυρος και οντοτητα.

Δημητρης Κεφαλιδης – Γερμανια

Facebook comments:

6 COMMENTS

  1. ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΑΝΕ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Ι. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΗΤΑΝ ΑΥΤΑΡΚΗΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ. Ο ΣΥΝΕΝΩΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΕΧΕΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕΙ.

  2. καλλος ο Ολυμπος και η Αγιασσος Δημητρημου αλλα ειναι μονο για κεραιες κιν.τηλ.και τηλεορασηςΤο Πλωμαρι ομως ετυχε να εχει μια γεωγρ.θεση πλεονεκτικη.Ειναι πολυ ποιο κοντα στον Πειραια και αν πραγματικα οι λεσβιοι θελετε το καλο του νησιου πρεπει να το επιλεξετε το συμφερονσας .δηλαδη τι ενοωΗ Μυτιλ.ηταν καταλληλη πρωτευουσαγια για το προηγουμενο αιωνα γιατι ειναι κοντα στα ασιατ, παραλια .τωρα ομως τι δουλεια εχουμε εμεις με τα ασιατ.παραλια εκτος τους λαθρομετανστες.Το συμφερον του νησιου ειναι να γινη πρωτευουσα το Πλωμαρι.

  3. Οντως κοιταζωντας το χαρτη οσο ασχετη και αν εμαι βλεπω πως η Μυτιληνη επαψε να εχει το πλεονεκτημα να δικαιουτε να ειναι Πρωτευουσα του νησιου.Το Σιγρι και το Πλωμαρι ειναι πολυ ποιο κοντα στην Ελλαδα….

  4. Αγαπητέ Δημήτρη,

    Φαίνεται πως το ΄χει η μοίρα μας , παλιοί φίλοι της Γέρας να συναντιόμαστε στο διαδίκτυο, στην Αθήνα, στα πλωμαρίτικα blog , μόνο στη Γέρα έχουμε να συναντηθούμε καιρό.
    Χάρηκα ιδιαίτερα όταν έλαβα χθες το «ΒΗΜΑ» της Γέρας κι αντίκρισα δίπλα στο άρθρο σου για τον «Καλλικράτη», ένα δικό μου κείμενο για το ίδιο θέμα .
    Κι οι δυο «ξένοι», με την έννοια ότι λείπουμε χρόνια από τον τόπο μας. Κι αν λείπουμε σωματικά, ο νους μας είναι κολλημένος στα άγια χώματα του νησιού μας.
    Και για να ΄ρθουμε στο θέμα μας, εδώ είναι το παράξενο. Οι Πλωμαρίτες είναι οι μόνοι που βγάζουν φωνή, υπέρ ή κατά δεν έχει σημασία. Όλοι οι άλλοι σιωπούμε. Σκεφτήκαμε ποτέ γιατί;
    Μήπως μας έδωσε ποτέ φωνή, ο «Καποδίστριας»; Κι αν δεν μας έδωσε δεν έπρεπε να βγουμε μπροστά , να φωνάξουμε , να διεκδικήσουμε, να αξιολογήσουμε; Δεν μας φταίνε ούτε οι «Καποδίστριες», ούτε οι «Καλλικράτες». Εμείς φταίμε αποκλειστικά που δεν αξιολογούμε και δεν ελέγχουμε, οπότε η κάθε είδους και χρώματος πολιτική ηγεσία μας καβαλικεύει.
    Λες ότι με τον «Καλλικράτη» «χάνουνται πολλές καρέκλες». Είδες κανέναν στο νησί μας από τους «καρεκλάτους» να διαφωνεί με το σχέδιο. Είδες από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή λοιπούς αρχοντάδες, δημάρχους, αντιδημάρχους και λοιπούς να αντιδρούν στον «Καλλικράτη»; Κανένας!!! Γιατί σε όλους κάπου τους έχουν τάξη ότι θα βολευτούν και μάλιστα σ΄ ανώτερη θέση . Η αμεσότητα πολιτικής ηγεσίας και λαού θα πάψει να υπάρχει. Όλα θα γίνουν απόμακρα, άρα και λιγότερο ελέγξιμα.
    Αλήθεια ποια αξιολόγηση έγινε στον «Καποδίστρια»; Αλήθεια γιατί δεν κάνουν το πολύ απλό για να μας πείσουν. Να ομαδοποιήσουν τους υπάρχοντες δήμους κατά πληθυσμό από: Α. 5 – 10.000 κατοίκους Β. από 10. 000 -20.000 Γ. Από 20.000 έως 50.000 κατοίκους Δ. Από 50.000 και πάνω και να μας πουν ποιοι είναι οι περισσότερο υπερχρεωμένοι (ανά πολίτη). Δεν τους συμφέρει. Μήπως οι μπατακτσήδες ανεβαίνουν ανά κατηγορία; Με τον «Καλλικράτη» δεν γίνεται ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ, αλλά ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΧΡΕΩΝ.
    Αλήθεια, μήπως ο «Δήμος Γέρας» έχει ενεργητικό κι ο «Δήμος Μυτιλήνης» έχει τόσο μεγάλο παθητικό που μετά βίας δανείσθηκε το Νοέμβριο για να αποπληρώσει παλιά του χρέη κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι αθεόφοβοι δύο μέρες μετά το δάνειο έκαναν, όχι μία όχι δύο , αλλά 49 προσλήψεις .
    Στην Αττική πάνε ντε και καλά να συνενώσουν το «Δήμο Ρέντη» με τους υπερχρεωμένους δήμους του Πειραιά και της Νίκαιας. . Ο Δήμος Ρέντη ,όπως λένε, είναι ένας «Δήμος Πρότυπο» , τόσο διοικητικά όσο και από άποψη οικονομικού ενεργητικού .Ο δήμαρχός του εκλέγεται συνεχώς από το 1994 και μάλιστα κάθε φορά και με μεγαλύτερο ποσοστό. Γιατί αλήθεια οι συνεπείς να πληρώνουν την ασυνέπεια των άλλων;
    Πού θα βρεθούν τα 4δις για την «μεταρρύθμιση» όταν ακόμη και στον προϋπολογισμό της ΚΕΔΚΕ για το 2010 υπάρχει μείωση της τάξης του 11% ; (http://www.kedke.gr/index.asp?app=newsshow.asp&id=566 http://www.athina984.gr/node/87132 )
    Γιατί δεν μιλάνε για εθελοντικές συνενώσεις πρώτα , όπως έγινε με τον «Καποδίστρια» και σε δεύτερη φάση , αφού πρώτα αξιολογηθούν, να περάσουμε σε ευρύτερες συνενώσεις. Πώς θα γίνει συνένωση όταν δεν υπάρχει διάλογος μεταξύ των πολιτών όμορων δήμων;
    Ποια ενημέρωση υπάρχει στον κόσμο; Επί «Καποδίστρια» θυμάμαι μια συνέλευση των Γεραγωτών στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου στο Πέραμα. Αλήθεια ποια συνέλευση έγινε σήμερα και δεν το πήραμε χαμπάρι;
    Αλήθεια πότε και ποιοι Γεραγώτες μίλησαν με τους Πλωμαρίτες , Αγιασώτες , Πολιχνιάτες για την ανάπτυξη του τόπου μας; Κι αν εμείς οι «ξένοι» μιλάμε στα μπλόκια και στα ιντερνέτια , ο πολύς κόσμος νομίζεις ότι έχει πάρει είδηση;
    Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά με τον «Καλλικράτη», ξέρω ότι τουλάχιστον έκανε ένα καλό μας τσίγκλησε. Φτάνει να μην μείνουμε στο τσίγκλισμα. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε για την ανάπτυξη του νότιου τμήματος του νησιού μας και να απαιτήσουμε συλλογικά.
    1. ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΤΗ ΓΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟ.
    2. ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΝΩΝΕΙ ΑΓΙΑΣΟ ΜΕ ΠΛΩΜΑΡΙ
    3. ΤΗΝ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΛΑΥΡΙΟΥ _ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
    Μέχρι τότε πρέπει να είμαστε δύσπιστοι. Όλοι μαζί Πλωμαρίτες –Αγιασώτες _ Πολιχνιάτες_Γεραγώτες , πρέπει να λέμε ενωμένοι :
    ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
    Ας μας φτιάξουν δρόμους και λιμάνια και μετά το συζητάμε.

    ΥΓ. Για τους φίλους Πλωμαρίτες.
    Κάποιος στο μπλοκ μίλησε για πρωτεύουσα του «Δήμου Ολύμπου» τον Πλακάδο. Έγινε αναπαραγωγή από τότε και πολλοί το πήραν στα σοβαρά. Κι όλα αυτά γιατί διαβάστηκε στα γρήγορα ένα σκωπτικό σχόλιο μου στο μπλοκ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ (http:alfavitario.blogspot.com) που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιανουαρίου, δέκα δηλαδή ημέρες πριν από την επίσημη εξαγγελία του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
    Το ότι ήταν σκωπτικό φαίνεται και από την πρόταση που υπάρχει στο παραπάνω άρθρο : «Επειδή ο Μίλτος Κουντουράς έγραφε με το ψευδώνυμο Ευεργέτουλας θα πρέπει να συνενωθούμε με το ΔΗΜΟ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ ;». Αφήστε που πουθενά δε μιλά για «Δήμο Ολύμπου» παρά μόνο για τη «ΜΟΝΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΟΥΛΑ. ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Τ ΟΝ ΠΛΑΚΑΔΟ» .
    Με την ίδια λογική το σκωπτικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «ΒΗΜΑ της ΓΕΡΑΣ» φ. 12 , όπου ανέφερα για έδρα του Δήμου τον ΚΑΡΥΩΝΑ, αν το λάβουμε στα σοβαρά , τότε θα έχουμε προβλήματα οι Γεραγώτες. Θα μαλώνουμε μέχρι εσχάτων οι ΚΑΡΥΩΝΙΚΟΙ με τους ΠΛΑΚΑΔΙΑΝΟΥΣ.

  5. Βλέπει κανείς από τους επικριτές μου, κανέναν Γεραγώτη ή Πλωμαρίτη να μαλώνει και να διαφωνεί στην ουσία; Βλέπει το χιούμορ και ο σκωπτικός λόγος να είναι εμπόδιο; Ο Σ. Γιαννίκος λέει πολλές αλήθειες και υπέρ της Γέρας και υπέρ του Πλωμαρίου.
    Και με το χιούμορ και τη πλάκα κανείς δεν βγήκε στα χαρακώματα και κανείς δεν έπιασε τα φλάμπουρα κύριοι…

    Τον Δ. Κεφαλίδη τον καλωσορίζω στο Blog αλλά να μου επιτρέψει να διαφωνώ ότι η “Αθήνα” με τις συνενώσεις θέλει το καλό του Πλωμαρίου ή της Γέρας ή της Αγιάσου.
    Οι συνενώσεις σε μια Κρήτη ή κάπου αλλού δεν θα έχουν επιπτώσεις. Οι νομαρχίες θα καταργηθούν, οι Δήμοι θα μεγαλώσουν και θα επεκταθούν στα όρια του νομού. “Κάτι τρέχει στα γύφτικα”…
    Ποιος φωνάζει; Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, το Καλέντζι και 2-3 άλλοι.
    Όταν στη Λέσβο μιλάμε για 2-4 Δήμους ο καθένας θα προβάλλει την δυναμική του, θα καταθέσει τα επιχειρήματά του και να σαι σίγουρος ότι το Πλωμάρι έχει πολλά. Πάρα πολλά.

    Και κάποιοι “ψηλά” αρχίζουν να τα αντιλαμβάνονται.

    Μεταφέρω στους Πλωμαρίτες με κάθε επιφύλαξη μια χθεσινοβραδινή αισιόδοξη πρόβλεψη που άκουσα από άνθρωπο που διατηρούσε επί 16 χρόνια αξιόλογη επιχείρηση στο νησί…

  6. ΔΗΜΟΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗ ΣΥΚΟΥΝΤΑ

    Το παρακάτω κείμενο έχει δημοσιευθεί στο site της ΤΕΔΚ Λέσβου
    http://evergetoula.tedklesv.gr/web/guest/22

    Η πανάρχαια ύπαρξη του ονόματος Συκούντα, αναφέρεται ως “Συκούς”, όνομα αρχαίας κώμης σε κτηματολόγιο (Διοκλητιανού) του 3ου μ. Χ. αιώνα. [Επί τουρκοκρατίας, η Συκούντα ήταν η δεύτερη σε πληθυσμό “χώρα” μετά τη Μυτιλήνη έως το 1783. Τότε, επειδή η Αγιάσος απόκτησε το λεγόμενο φιρμάνι της ασυδοσίας με το οποίο απαλλασσόταν από τους φόρους προς τους Τούρκους, σημαντικός πληθυσμός της Συκούντας, Ιππείου και κυρίως Ασωμάτου μετοίκησε προς αυτή.

    Δεν ξέρω τι υποκρύπτουν τα παραπάνω , όμως γεννιόνται τα ερωτήματα :

    1. Η ΣΥΚΟΥΝΤΑ ως η δεύτερη σε πληθυσμό “χώρα” μετά τη Μυτιλήνη, μήπως διεκδικεί τα πρωτεία του ΔΗΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ;
    2. Θα συμμαχήσει με την Αγία Σιών , αφού τη θεωρεί «αποικία» της ;
    3. Μήπως θεωρεί ότι τα τέκνα της αποστάτησαν προς Αγία – Σιών (Αγιάσον) και κινηθεί σαμποτάροντας τους αποστάτες;
    4. Ποια η θέση των Σκοπελιανών, οι οποίοι θεωρούν ότι το όνομα Αγιάσος προήλθε από τον Άγιο Άσσου (Αγιάσος), εννοώ τον Άγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Άσσου , με καταγωγή από το Σκόπελο.
    5. Πώς θα αντιδράσουν οι Παλαιοκηπιανοί , οι οποίοι την έκαναν προς την Αγιάσο, την ίδια εποχή και για τους ίδιους λόγους, για να αποφύγουν τη φορολογία ;
    6. Είναι αλήθεια ότι οι Παλαιοκηπιανοί αρχίζουν ανένδοτο αγώνα και ομνύουν στο όνομα του προγόνου τους Βαρβαρόσσα;
    7. Αληθεύει ότι οι Πολιχνιάτες τά ΄χουν πάρει στην κράνα γιατί όλοι τους έχουν απ’ έξω και δεν θέλουν να το ξαναπαίξουν γιουσουφάκια – Βρησιίδες στην επιδρομή του νέου Αχιλλέα (βλέπε «Καλλικράτης») ;
    8. Είναι αλήθεια ότι οι Πολιχνιάτες ανοίγουν τα «Αχιλλοπήγαδα» ;
    9. Αληθεύει ότι οι Πλωμαρίτες νιώθουν ανασφαλείς και ετοιμάζουν να πάρουν το δρόμο του γυρισμού , δηλαδή να αφήσουν την «υγρά πεδιάδα» του Βενιαμίν και να ανηφορίσουν προς Μεγαλοχώρι ;
    10. Είναι αλήθεια ότι δημιουργήθηκε ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ η οποία μεταξύ των αξιόλογων προτάσεων περιλαμβάνει την κατ΄έτος εναλλαγή της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ανά περιοχή , προτείνοντας τις εξής περιοχές :

    Α. Άγιοι Ανάργυροι ( Μυχού –Ευεργέτουλα )
    Β. Άγιος Φωκάς Βατερών (Πολιχνίτου)
    Γ. Παναγιά Κρυφτή (Πλωμαρίου)
    Δ. Προφήτης Ηλίας (Αγιάσου)
    Ε. Άγιοι Σαράντα (Τάρτι – Γέρα)

    …………………………………………………………………………………………………..

    ΨΗΦΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ (επιτρέπεται και πάνω από μία ψήφος)
    ΣΤΟ site : http://alfavitario.blogspot.com

    …………………………………………………………………………………………………………

    ΥΓ. Ντε και καλά να γίνω «ΔΗΜΟΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ» , δηλαδή «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ », όταν ζώντας εδώ και 25 χρόνια στον Πειραιά , διατηρώ τα ΕΝΩΣΙΤΙΚΑ -ΑΕΚτσίδικα φρονήματά μου αλώβητα από την «κόκκινη θύελλα»

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here