Home Ενημερώσεις “Bάλτωσε” η έγκριση για το φράγμα Σεδούντα

“Bάλτωσε” η έγκριση για το φράγμα Σεδούντα

580
15

Αιολικά Νέα: Ένας χρόνος κοντεύει να συμπληρωθεί από την απόφαση έγκρισης της χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του φράγματος στη Σεδούντα Πλωμαρίου από τον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών, Αθανάσιο Μπούρα και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το έργο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα του νησιού που έμεινε ημιτελές, επειδή η αρχική χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί επί της θητείας του Μιχάλη Μαμάκου δεν επαρκούσε για την εκτέλεση των τελευταίων σταδίων του έργου. Η Δημοτική Αρχή Βαρβαγιάννη “κυνήγησε” το έργο και κατάφερε μετά από πολλές πιέσεις να εξασφαλίσει την συμπληρωματική χρηματοδότηση του 1.600.000 ευρώ, αλλά οι διαδικασίες έχουν “κολλήσει” από το φθινόπωρο στην τελική έγκριση που πρέπει να δοθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του ταχυδιυλιστηρίου που είχε προχωρήσει παράλληλα ο Δήμος, ούτως ώστε το νερό του φράγματος να μπορεί να χρησιμοποιείται και για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης. Πώς όμως θα λειτουργήσει το ταχυδιυλιστήριο αν δεν ολοκληρωθεί το φράγμα;

Η ιστορία του φράγματος Σεδούντα ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε είχαν εκπονηθεί οι μελέτες για την κατασκευή του έργου, το οποίο ξεκίνησε να εκτελείται το 1997. Η τότε Δημοτική Αρχή του Μιχάλη Μαμάκου είχε καταφέρει να εντάξει το έργο στο Β’ και στη συνέχεια στο Γ’ ΚΠΣ εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση περίπου 5 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η χρηματοδότηση αυτή δεν επαρκούσε για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο σταμάτησε το 2001. Το ποσό που υπολειπόταν τότε για να μπορέσει να λειτουργήσει το φράγμα ήταν γύρω στο 1 εκατ. ευρώ για τον υπερχειλιστή, την τοποθέτηση των απαραίτητων μεμβρανών και την κατασκευή του αναχώματος. Όλα αυτά τα χρόνια, τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όσο και η σημερινή είχαν καταβάλει πολλές προσπάθειες για να εξασφαλίσουν τις τελευταίες πιστώσεις για την ολοκλήρωση του έργου, αλλά τα αρμόδια Υπουργεία έμεναν μόνο στις υποσχέσεις.

Τελικά, πέρυσι την άνοιξη μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές του Δημάρχου Πλωμαρίου, του πρώην Βουλευτή, Γιάννη Γιαννέλλη και του Πρύτανη του ΕΜΠ, Κώστα Μουτζούρη (Πλωμαρίτη στην καταγωγή) με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση που όμως μέχρι σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτη. Το φθινόπωρο ο Δήμος κατέθεσε τις επικαιροποιημένες μελέτες και τους περιβαλλοντικούς όρους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την τελική υπογραφή, αλλά μέχρι σήμερα ο φάκελος του έργου παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου.

Εν τω μεταξύ, το καλοκαίρι ξεκίνησε η κατασκευή του ταχυδιυλιστηρίου που επίσης προβλεπόταν στις μελέτες του φράγματος Σεδούντα, ώστε το νερό να μπορεί να χρησιμοποιείται εκτός από την άρδευση και για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της υδροδότησης. Το ταχυδιυλιστήριο ολοκληρώθηκε και θα παραδοθεί αυτές τις μέρες στον Δήμο, ενώ παράλληλα κατασκευάστηκε και το δίκτυο που θα μεταφέρει το νερό στο Πλωμάρι. Δηλαδή, έχουν εκτελεστεί όλα τα υπόλοιπα έργα εκτός από το βασικότερο, που είναι η κατασκευή του φράγματος για να μπορέσει να λειτουργήσει ολοκληρωμένα αυτό το σύστημα διαχείρισης του νερού, που θα καλύψει σε σημαντικό βαθμό τόσο τις ανάγκες άρδευσης όσο και ύδρευσης.

O Δήμαρχος Πλωμαρίου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Περιμένουμε με αγωνία να ολοκληρωθεί το φράγμα στην Σεδούντα που θα λύσει πολλά προβλήματα στο Πλωμάρι. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη εδώ και ένα χρόνο, εμείς επικαιροποιήσαμε τις μελέτες και έχουμε καταθέσει τον φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει την τελική έγκριση για να δημοπρατήσουμε το έργο. Αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στερεί από το Πλωμάρι ένα σημαντικό έργο που θα μπορούσε σε μερικούς μήνες να είναι έτοιμο, δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε το ταχυδιυλιστήριο και το δίκτυο, αλλά φυσικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Πηγή: www.aiolikanea.gr

Comments Closed

15 COMMENTS

  1. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

  2. ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΝ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ (Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ)

  3. Προς ΣΤΡΑΤΗ ΓΙΑΝΝΙΚΟ:
    Για σου αδερφέ Γεραγώτη Στρατή.
    Ασε χαζούς Πλωμαρίτες και Γεραγώτες να νομίζουν ότι μαλώνουμε…
    Μετά το άρθρο σου “Καλλικράτη πες μας τι πίνεις”…
    αλλά και αυτά που λες, τα οποία αναδημοσίευσα σαν σχόλιο στο παρόν blog, στο θέμα “Σύσκεψη από μηδενική βάση προτείνει ο Ζαμτράκης”,
    ΔΕΝ νομίζω ότι μας χωρίζουν πολλά.
    Σίγουρα βλέπουμε πράγματα από την πλευρά του ο καθένας αλλά μας ενώνει το μπρίο της Νότιας Λέσβου και η αγάπη για τον τόπο μας απέναντι στα κέντρα εξουσίας της Αθήνας κλπ.
    (Και το χιούμορ).

    Προς Jim:
    Δεν διαφωνώ μαζί σου τώρα. Αν και συνεχίζω να μην καταλαβαίνω την προχτεσινή σου αντίδραση στα επιχειρήματά μου υπέρ του Πλωμαρίου. Μάλλον χρηματίστηκες από Γεραγώτες ή Αγιασώτες…

  4. ΓΕΙΑΣΟΥ ΡΕ Jim Jim Jim, ( ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ),
    Ή ΕΙΣΟΥΝ ΑΓΕΝΝΗΤΟΣ Ή ΕΧΕΙΣ ΚΟΝΤΗ ΜΝΗΜΗ Ή ΠΑΣΧΕΙΣ ΑΠΟ ΝΕΑΝΙΚΗ ΑΝΟΙΑ, ΑΦΟΥ ΕΧΕΙΣ ΞΕΧΑΣΕΙ ΌΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΜΑΜΑΚΟΥ ΈΚΑΝΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ.
    ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΤΟΤΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ κ.ΑΡΓΥΡΗΣ ΝΥΧΤΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ.ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009 ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΈΤΟΙΜΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, , ΦΤΑΙΕΙ ΠΑΛΙ Ο ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ!

  5. ΑΚΟΥ ΦΙΛΕ. 4 ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ) ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΗΡΘΕ Ο ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΕΜΕΝΑΔΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΦΤΙΛΑ ΑΥΤΟ;
    Ο ΜΑΜΑΚΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΙ ΕΚΑΝΕ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΛΛΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΤΑΣΕ ΚΑΠΟΥ. ΑΥΤΟΙ ΕΔΩ ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΕΡΓΟ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ;

  6. ΓΕΙΑΣΟΥ Jim,Jim,Jim,
    ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ,
    Ή ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΓΥΑΛΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑΣ,
    Ή ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΨΩΝΙΣΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ,
    ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΠΡΑΣΙΝΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΣΥ.
    ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΑ 33 (ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΡΙΑ) ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΑ 30 (ΤΡΙΑΝΤΑ) ΔΙΟΙΚΟΥΣΕ ΠΑΣΟΚΙΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ, ΣΕ ΧΡΟΝΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΕΒΡΕΧΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΟΚ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΑΓΑΝ ΟΜΠΡΕΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΛΥΣΑΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ (ΚΥΡΙΩΣ ΔΡΟΜΟΥΣ).
    ΤΩΡΑ ΖΗΤΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ (3) ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 2ΜΉΝΕΣ ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΕΙ Ο ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ!

  7. ΑΚΟΥ ΦΙΛΕ.
    1. ΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΑΣΟΚ.
    2. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΑ,ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΑ, ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΚΑΘΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ.

  8. ΓΕΙΑ ΣΟΥ Jim, Jim, Jim

    ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ!
    ΜΑΘΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΗ ΚΟΜΑΤΙΚΗ
    ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ!

  9. Enw esu MNIMWN kaneis dimiourgiki kritiki thes na mas peis?????

    Einai veveo oti einai i xeiroteri dimotiki arxi pou eixame pote…oloi to lene
    kai oloi distixws eixame elpida oti kati tha allaze isws.

    To provlima einai oti paramenoun oi idioi kai oi idioi dimotiki sumvouloi panw katw. Auto prepei arxika na allaksei na mpei ligo freskos kai amoluntos aeras.

    Ase tin propaganda kai tous xaraktirismous kai pes kati xrisimo.

  10. Ρε ΜΝΗΜΩΝΑ βλέπω από τις κάμερες ότι έχει ωραίο καιρό στο Πλωμάρι και συ κάθεσε στον υπολογιστή και γράφεις σχόλια; Βγες έξω να πιεις ένα ούζο, να σε δει λίγο ο ήλιος και να σε χτυπήσει και ο θαλασσινός αέρας. Χτύπα ένα “Μπλε Βαρβαγιάννη” με μεζέ, που έχει και το χρώμα της παράταξης σου.

  11. γειά σου άνθρωπε με το γαρύφαλλο,
    βλέπω δεν έχετε αντοχές να ακούτε κι’άλλη άποψη
    και έχετε κοντή μνήμη..

    όταν έρθω στο Πλωμάρι θα σε κεράσω
    ένα καραφάκι “πράσινο” Βαρβαγιάννη.
    Άντε γειααααά!

  12. Έλα ρε ΜΝΗΜΩΝΑ γιατί παρεξηγήθηκες; Χαλαρώστε με πράσινα και μπλε τα ίδια είναι μόνο το περιτύλιγμα αλλάζει. Δε μ’ αρέσει το πράσινο, προτιμώ το κόκκινο αρα θα πιούμε ένα του Πιτσιλαδή. Εγώ ακούω όλες τις απόψεις. Συμφωνώ ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή που μέλος της και πρωτεργάτης της ήταν και ο κ. Δ. Βελούτσος, δεν έκανε και τίποτα για το Πλωμάρι, αλλά πες μου τι κάνατε εσείς; Δε σας ζήτησε ο λαός του Πλωμαρίου να λύσετε το Κυπριακό. Απλά πράγματα.

Comments are closed.