Home Δελτία Τύπου Απόψεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»....

Απόψεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». (Μέρος Β΄)

440
0

Στη συνέχεια της πρόσφατης δημοσίευσης μας για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», θεωρούμε απαραίτητο να επανέλθουμε στο θέμα αυτό και να ολοκληρώσουμε τις απόψεις μας για το χωροταξικό σχεδιασμό με επιχειρήματα και με την παράθεση των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του Δήμου Πλωμαρίου. Πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας αυτές θα ευαισθητοποιήσουν και θα κινητοποιήσουν όλους τους φορείς αλλά και θα προβληματίσουν σε βάση επιχειρημάτων και δεδομένων. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία επιγραμματικά αναφέρθηκαν στην προηγούμενη σχετική δημοσίευση μας και τα οποία έχουν γίνει κοινώς αποδεκτά από την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ, το Πλωμάρι έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά και επομένως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να αποτελέσει την Έδρα του νέου Δήμου της Νότιας Λέσβου.
Όσο αφορά τα οικονομικά δεδομένα, το Πλωμάρι μετά από τη μικρασιατική Καταστροφή και την τρομακτική μεταποβιομηχανοποίηση που υπέστη, άρχισε να αναπτύσσεται αργά αλλά σταθερά προσανατολίζοντας κυρίως την οικονομική βάση στον πρωτογενή τομέα και επιδεικνύοντας έντονη δυναμικότητα σε προϊόντα ποιότητας, όπως είναι το λάδι και το ούζο. Οι τελευταίες δεκαετίες χαρακτηρίζονται από μια άνθηση του τριτογενούς τομέα και κυρίως του τουριστικού κλάδου. Το παραπάνω γεγονός είχε σημαντικά οφέλη σε όλη την αναπτυξιακή διαδικασία, από την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων εντός των ορίων του Δήμου, έως και την οικιστική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ο τουρισμός συνεχίζει να κατέχει ένα σημαντικό μέρος του τοπικού εισοδήματος με μειούμενο όμως ρυθμό ανάπτυξης, λόγω εξωγενών συγκυριών (π.χ. διεθνής οικονομική κρίση). Ο προσανατολισμός σε ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα.
Το Πλωμάρι διαθέτει αστικού χαρακτήρα πληθυσμό με ομοιογενή κοινωνικά χαρακτηριστικά με μικρές διαφοροποιήσεις, γεγονός που έχει επίσης συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη αλλά και στην δημιουργία θετικού πολιτιστικού κλίματος όπως και στη δημιουργία ευρύτερων κοινωνικών υποδομών.
Σχετικά με το φυσικό σχεδιασμό το Πλωμάρι θεωρείται ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση αφού μπορεί λιμάνι του, σε συνδυασμό με τα υπό μελέτη οδικά δίκτυα και την κατασκευή τους, να αποτελέσει πύλη εισόδου για ολόκληρο το νότιο τμήμα της Λέσβου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι φυσικοί ή οι τεχνητοί λιμένες έχουν μεγάλη σημασία, τόσο από την αρχαιότητα όσο και σήμερα από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελώντας θεμελιώδη παράγοντα χάραξης σχετικής αναπτυξιακής πολιτικής. Άλλου τύπου υποδομές, που θα μπορούσαν εν συντομία να αναφερθούν, είναι το αλιευτικό καταφύγιο (μαρίνα), τα νέα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, το πυκνό και καλής βατότητας οδικό δίκτυο που συνδέει τα δημοτικά διαμερίσματα κ.ά. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι το Πλωμάρι θεωρείται πρωτοπόρο μιας και διαθέτει σε λειτουργία την 1η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Σημαντικό ρόλο στην οριοθέτηση των νέων Δήμων κατέχουν και οι δημόσιες Υπηρεσίες, οι οποίες είναι χωροθετημένες στο πλαίσιο πάντοτε της εξυπηρέτησης του πολίτη και της δημιουργίας οικονομιών κλίμακας. Στο Πλωμάρι υπάρχουν και λειτουργούν όλες σχεδόν οι υπηρεσίες.
Ίσης σπουδαιότητας με τα προηγούμενα αποτελεί η πλουσιότατη ιστορία του Πλωμαρίου Η βιομηχανική και ναυτική του ιστορία, είναι βαρύνουσας σημασίας αφού κατατάσσεται στη δεύτερη βιομηχανική πόλη του Αιγαίου, μετά από την Ερμούπολη και ισάξια σε ναυτική δύναμη μετά το εμπορικότατο Γαλαξίδι.
Η ίδρυση της έδρας του νέου Δήμου στο Πλωμάρι θα έδινε ακόμα περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης σε όλη την ευρύτερη περιοχή λόγω της διαχυτικότητας της ανάπτυξης, των εγγενών συγκριτικών πλεονεκτημάτων καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η νέα διοικητική οντότητα θα έχει καλύτερο σημείο εκκίνησης από κάθε άλλη περίπτωση και όχι την επαναπροώθηση όλων των ζητημάτων σχεδόν από μηδενική βάση.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here