Home Ενημερώσεις Πρόβλημα και στον δρόμο Παλαιοχωρίου – Μελίντας – Πλωμαρίου

Πρόβλημα και στον δρόμο Παλαιοχωρίου – Μελίντας – Πλωμαρίου

775
0

Κατολισθήσεις λόγω βροχής. Στη διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο Παλαιοχωρίου – Μελίντας – Πλωμαρίου προχώρησε η νομαρχία, αφού εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών έχουν σημειωθεί σημαντικές κατολισθήσεις που δυσχεραίνουν τη δίοδο των οχημάτων. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο αρμόδιος αντινομάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης μετέβη χθες με στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών στο σημείο, όπου και εξέτασαν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί καθώς και τον τρόπο άμεσης αντιμετώπισής του.

Απ’ τη νομαρχία εφιστάται η προσοχή των πολιτών, ενώ γίνεται έκκληση για την τήρηση των ρυθμίσεων προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος ατυχήματος.
Πηγή: www.emprosnet.gr
Αιολικά Νέα: ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠ’ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ
“Μπλακ-άουτ” στο αγροτικό δίκτυο.

Ευεργετική για τα υδατικά αποθέματα του νησιού, αλλά καταστροφική για το οδικό -κυρίως όμως για το αγροτικό – δίκτυο του νησιού αποδείχτηκε η τελευταία νεροποντή. Οι αγροτικοί δρόμοι σε πολλά σημεία του νησιού έγιναν απροσπέλαστοι και είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να γίνει σύντομα η αποκατάσταση της βατότητάς τους. Σημαντικά, αλλά πάντως λιγότερης έκτασης τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο οδικό δίκτυο.

Αναλυτικότερα:
Mπλακ-άουτ στο αγροτικό δίκτυο του νησιού δημιούργησαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Aνάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο οδικό δίκτυο του νησιού με κατολισθήσεις μικρών, αλλά και μεγάλων βράχων. Στην χειρότερη και επικινδυνότερη κατάσταση βρίσκεται ο δρόμος Πλωμαρίου – Μελίντας, στον οποίο από χθες διεκόπη η κυκλοφορία έως ότου αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Για την αποκατάσταση των ζημιών θα χρειαστεί να εκτελεστούν σημαντικές παρεμβάσεις που θα διαρκέσουν μήνες και είναι πολύ πιθανό ο δρόμος να παραμείνει κλειστός ακόμη και το καλοκαίρι.
Tις μεγαλύτερες όμως ζημιές έχει υποστεί το αγροτικό δίκτυο που έχει καταστεί απροσπέλαστο. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κτήματά τους με κανένα τρόπο ή όχημα και οι Δήμοι δεν διαθέτουν ούτε τα μηχανήματα, αλλά ούτε και τις πιστώσεις για να δώσουν άμεσες λύσεις σ’ αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Ήδη πολλοί Δήμαρχοι έστειλαν τις τελευταίες μέρες επιστολές στη Νομαρχία και στο Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας να τους καταβληθούν έκτακτες επιχορηγήσεις για να αποκαταστήσουν τους αγροτικούς δρόμους.

Κλειστός επ’ αόριστον
Χθες το πρωί ο Αντινομάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης επισκέφθηκε τον δρόμο Πλωμαρίου – Μελίντας, κατά μήκος του οποίου είχαμε κατολισθήσεις μεγάλων βράχων εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων. Θυμίζουμε ότι σε τμήμα του συγκεκριμένου δρόμου η Νομαρχία είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία από τον Δεκέμβριο, εξαιτίας της καθίζησης που είχε υποστεί το οδόστρωμα.
Μάλιστα σήμερα επρόκειτο να παραδοθεί η μελέτη για την αποκατάσταση αυτής της ζημιάς προκειμένου να ανοίξει και πάλι ο δρόμος.
Ωστόσο, μετά από τις τελευταίες κατολισθήσεις η μελέτη αυτή κρίνεται πλέον ανεπαρκής, αφού χρειάζεται να μελετηθούν συνολικότερα τα προβλήματα στον συγκεκριμένο δρόμο, τόσο σε ό,τι αφορά την καθίζηση όσο και τις καταπτώσεις των βράχων. Αυτή η νέα μελέτη θα ανατεθεί με την μορφή του κατεπείγοντος, αλλά οι εργασίες που θα εκτελεστούν θα διαρκέσουν αρκετό διάστημα και γι’ αυτό θεωρείται πιθανό να παραμείνει κλειστός ο δρόμος ακόμη και το καλοκαίρι.

Kατέρρευσε τοιχίο στο δρόμο της Άντισσας
Σοβαρές είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις τελευταίες βροχοπτώσεις και στον δρόμο της Άντισσας. Την Τετάρτη υποχώρησε τοιχίο αντιστήριξης του δρόμου ύψους 6 μέτρων και πλάτους 50 μέτρων, με συνέπεια να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στην οδική ασφάλεια στο συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και μετά από αίτημα του Δήμου Ερεσού, επισκέφθηκε την περιοχή ο κ. Βαλσαμίδης, μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και δόθηκε η εντολή εκπόνησης μελέτης για την αποκατάσταση του τοιχίου. Επίσης καταγράφηκαν ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο που έχουν προκληθεί από χείμαρρο στην περιοχή της Βατούσας.

Απροσπέλαστοι οι αγροτικοί δρόμοι
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε εκατοντάδες χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων όλου του νησιού. Όλοι οι Δήμοι δέχονται καθημερινά τα αιτήματα των απεγνωσμένων γεωργών και κτηνοτρόφων για την αποκατάσταση της βατότητας στο αγροτικό δίκτυο ώστε να μπορούν να φθάσουν στα κτήματά τους. Στον Μανταμάδο και τα χωριά του οι καταστροφές των αγροτικών δρόμων είναι ολοκληρωτικές, όπως επίσης και στις περιοχές του Πλωμαρίου, της Μήθυμνας, του Πολιχνίτου, της Αγιάσου και της Θερμής.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε»
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων, Στρατής Κύτελης επισκέφθηκε αυτές τις μέρες τον Πολιχνίτο και το Πλωμάρι και διαπίστωσε ότι πράγματι οι αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστεί απροσπέλαστοι. Ο Σύνδεσμος διαθέτει μηχανήματα που θα μπορούσαν να συνδράμουν σημαντικά στις προσπάθειες των Δήμων για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, αλλά εδώ και ένα μήνα έχουν λήξει οι συμβάσεις των 9 οδηγών και εργατών που τα χειρίζονται.
Για τον λόγο αυτό ο κ. Κύτελης ζητά από την Περιφέρεια να παρέμβει προς το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να ανανεωθούν αυτές οι συμβάσεις άμεσα και να βοηθήσει ο Σύνδεσμος στο δύσκολο έργο που πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί το αγροτικό δίκτυο.

Ζημιές και σε Αγία Παρασκευή και Θερμή
Η σφοδρή νεροποντή που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης προκάλεσε σοβαρές ζημιές και στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής. Όπως ενημερωθήκαμε από τον Δήμο, υποχώρησε τμήμα της γέφυρας του Μυλοποτάμου με αποτέλεσμα να διακοπεί η επικοινωνία στις αγροτικές περιοχές Χαλή, Πλάτη και Μέσα. Επίσης, κατέρρευσε ένας πτερυγότοιχος στην γέφυρα της Πρυνής, δίπλα από τον ποταμό Τσικνιά.
Στην Θερμή πλημμύρισαν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις και εξοχικές κατοικίες. Τμήμα του δρόμου από την παραλία Θερμής προς τον Άη – Γιώργη θύμιζε χθες το πρωί λίμνη, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στον δρόμο που οδηγεί στην Μονή του Αγίου Ραφαήλ. Παράλληλα κατέρρευσαν τοιχία που στήριζαν αγροτικούς δρόμους στα χωριά της Πηγής και της Κώμης.

Ο Θ. Βαλσαμίδης
Μιλώντας για τις πρωτοφανείς καταστροφές που έχουν σημειωθεί στο νησί μας τις τελευταίες εβδομάδες ο Αντινομάρχης, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είναι γεγονός ότι και η Λέσβος έχει βρεθεί στο “μάτι του κυκλώνα” το τελευταίο δίμηνο και οι καταστροφές που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο είναι μεγάλες και σοβαρές. Η Νομαρχία έχει καταγράψει τις ζημιές και αναθέτει μελέτες για την αποκατάστασή τους. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα αυτή την στιγμή υπάρχει στον δρόμο Πλωμαρίου – Μελίντας, που είναι άκρως επικίνδυνος μετά από τις τελευταίες κατολισθήσεις. Γι’ αυτό και απαγορέψαμε την κυκλοφορία μέχρι να εξετάσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των ζημιών».
Πηγή: www.aiolikanea.gr

Bookmark and Share

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here