Home Γιάννης Μαλλής ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ (Άρα του Πλωμαρίου)

ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ (Άρα του Πλωμαρίου)

877
8

Προς όλες τις ιστοσελίδες εκ Πλωμαρίου και όλους τους ενεργούς και σκεπτόμενους Πλωμαρίτες: Mε χαρά έμαθα προ ημερών ότι κάποιοι πολίτες (Αρμενάκας, Φρυδάς κ.α.) στη πατρίδα μου το Πλωμάρι, δραστηριοποιήθηκαν υπέρ του τόπου μας εν όψη του σχεδίου Καλλικράτη. Το βρήκα απόλυτα φυσικό αφού η Λέσβος είναι ένα από τα 2-3 νησιά στην Ελλάδα που επηρεάζεται και πλήττεται τόσο πολύ από το σχέδιο αυτό. Και μάλιστα, εν κατακλείδι, θα σας αποδείξω ότι η Λέσβος είναι το μόνο νησί που επηρεάζεται περισσότερο…
Υπάρχει το σενάριο ΟΛΑ τα νησιά πλην Λέσβου και Κρήτης να αποτελούν έναν δήμο.

Μίλησα με συνάδελφο δημοσιογράφο από το περιοδικό “Voyager” που κατάγεται από την Κεφαλλονιά. ΔΕΝ τους νοιάζει και πολύ: Το Αργοστόλι ήξεραν σαν πρωτεύουσα, το Αργοστόλι θα ξέρουν και τώρα. Εκεί που ήταν η Νομαρχία θα είναι και ο μοναδικός Δήμος, και ξεμπερδέψανε. Μικρές οι αποστάσεις (μικρότερες από Λέσβο), μικρό το κακό. Τη δυναμική τους τα διάφορα χωριά θα την κρατήσουν.
Το ίδιο θα ισχύσει -μάλλον- σε όλα τα νησιά της Ελλάδας.
Μένει η Κρήτη. Μίλησα με τον Διευθυντή μου Μανώλη Αναγνωστάκη που κατάγεται από κει. ΔΕΝ αγχώνονται. Χανιά, Λασίθι, Ηράκλειο, Ρέθυμνο ξέρανε. Αυτά θα ξέρουν -μάλλον- και τώρα. Πριν ήταν Νομοί τώρα θα γίνουν Δήμοι. Κατά πάσα πιθανότητα.

Πάμε τώρα σε μας στη Λέσβο. Αν μας λέγανε: “Κύριοι θα γίνετε ένας Δήμος όσο και να χοροπηδάτε”. Τι θα απαντούσαμε; Δεν μας αρέσει. Αν όμως αυτό γινότανε θα αμφισβητούσε κανείς ότι η Μυτιλήνη θα ήταν η έδρα του μοναδικού νέου Δήμου; Κανείς.
Όλοι έχουμε στο μυαλό μας -και ελπίζουμε- ότι οι Δήμοι στη Λέσβο θα είναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τρεις. Εδώ αρχίζει ο αγώνας. Εδώ αρχίζει το θέμα να έχει ζουμί.

Φυσικά τον πρώτο λόγο να παλέψουν και να διεκδικήσουν τον έχουν ο τωρινός Δήμος και ο Δήμαρχος και η Αντιπολίτευση. ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ.

Και τώρα θα το πω χύμα και ας με παρεξηγήσουν κάποιοι: Το να ζεις στο Πλωμάρι ΔΕΝ είναι κακό. Αντιθέτως θα έλεγα. ΤΟ ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΠΑΡΟΠΙΔΕΣ στον μικρόκοσμό σου, είναι κακό. Το έχω ξαναπεί μέσα από αυτές τις ιστοσελίδες (που κάνουν σημαντικό έργο και ΔΕΝ τις έχετε στηρίξει όσο πρέπει). Εσείς που θέλετε να κατευθύνετε τον τόπο, βγείτε παρά έξω, ταξιδέψτε στην Ελλάδα, ανοίξτε τα μάτια σας…
Παραδειγματιστείτε από την Αθήνα και από άλλα μέρη. Δείτε τα καλά και πάρτε τα και κάντε τα δικά σας. ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ, ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΛΕΒΟΥΝ (ιδέες και πράξεις). Το φωνάζω για γιορτές για παράδοση για οργανώσεις για πρωτοβουλίες…

Το πιάσατε τώρα;

ΑΝ ΠΑΕΙ o ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ή o ΣΑΜΑΡΑΣ ή η ΠΑΠΑΡΗΓΑ στην GREENPEACE, στην WWF, στην FAIRTRADE, στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ, στην UNISEF, στις ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, στην ACTION AID κλπ
και τους πει ΜΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΤΕ, ΜΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΣΤΕ, ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ, ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΔΡΑΣΗ…
θα γελάει και η κουτσή Μαρία, θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος!!!
Εσείς τώρα γιατί κάνετε το Πλωμάρι απομονωμένο Στρουμφοχωριό και απαγορεύετε σε άλλους πολίτες ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΝ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΜΗ και ΔΡΑΣΗ;
Γιατί;

Εκ Ραχιδελίου Πλωμαρίου ορμώμενος,
Γιάννης Μαλλής

Comments Closed

8 COMMENTS

  1. Δε διαφωνώ. Ραϊδέλ.

    Πριν από λίγο ήμουν έξω και γυρνώντας από τη γιορτή του Συνδέσμου Πλωμαριτών είδα μια αφίσα από μια
    ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

    Είχαν την αφίσα τους και καλούσαν τον κόσμο σε μια συγκέντρωση για τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας από τους μετανάστες.

    …και σκέφτηκα: άραγε αυτούς τους απαγόρεψε κανείς να μαζεύονται και να αποφασίζουν με ποιόν τρόπο θα δράσουν; Δηλαδή ο Δήμος της Αθήνας που σίγουρα είναι ο πρώτος αρμόδιος φορέας για να επιβάλει την τάξη μαζί με την Αστυνομία ενοχλήθηκε από τις ενώσεις πολιτών που θεωρούν ότι πρέπει να συσπειρωθούν αφού τους απασχολεί ένα θέμα όλους μαζί;

  2. Ασφαλώς και ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να έχει γνώμη και να αγωνίζεται για τον τόπο του. Αυτό άλλωστε εκφράζει και τη Δημοκρατία. Τακτικές του” μη μιλάτε σεις δεν ξέρετε εμείς θα τα καταφέρουμε καλύτερα”δεν τιμούν κανέναν. Όμως χρειάζεται συσπείρωση και ομοφωνία. Ποιος ή ποιοι θα ηγηθούν της διεκδίκησης;Και ως τι; Πρέπει να είναι και αρμόδιοι. Να εκφράζουν ένα θεσμό, ένα φορέα. Αν ο καθένας, η κάθε ομάδα λειτουργεί μεμονωμένα τότε τίποτα δεν θα επιτευχθεί. Η ισχύς εν τη ενώσει.
    Και εν τέλει Γιάννη αν γίνει ένας δήμος π.χ Μυτιλήνης θα γλιτώσουμε από το χαράτσι να πληρώνουμε ένα σωρό αντιδημάρχους, συμβούλους πεφωτισμένους κ.τ.λ. μανδαρίνους που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κάθε Δήμο και τους φορτώνεται στην πλάτη του ο λαουτζίκος… ο άσχετος….και …ακατάρτιστος!!Σκέφτηκες ποτέ πόσους αντιδημάρχους χρίζουν εδώ και κει;Πόσους συμβούλους ; Ας πιάσουν δουλειά οι άνθρωποι να βρει και ο λαός την υγειά της τσέπης του. Όσο πιο λίγοι λοιπόν τόσο πιο καλά. Μην σκας. Εμείς νοιαζόμαστε για τον τόπο μας μη σβήσει από τον χάρτη (καθότι ζούμε εκτός και σε άλλους δήμους) και άλλοι νοιάζονται για την τσέπη τους.

  3. Συμφωνώ Μαριάνθη ότι με ένα Δήμο θα ξεμπερδεύαμε αλλά είναι μεγάλο το νησί και γι αυτό γίνονται όλα αυτά. Θα δούμε τι θα γίνει…

    Επειδή σκέφτηκα ότι πολύς κόσμος (αγκαλιά με το φραπέ) ούτε καν έχει μπει στη διαδικασία να σκεφτεί τι παίζεται, και επειδή ξέρω ότι στο Πλωμάρι λίγοι ασχολούνται με αξιώσεις (εδώ είναι η ουσία) με τα κοινά, γι αυτό αισθάνθηκα την ανάγκη να τους υποστηρίξω ζώντας σε μια πόλη με χιλιάδες ενώσεις, συλλόγους, ομάδες, κινήσεις πολιτών κλπ.

    Έπρεπε να τους αφήσουν να κινηθούν και να “ξεσηκώσουν” λίγο τον κόσμο αλλά στο τέλος Δήμος, Αντιπολίτευση και Κινήσεις Πολιτών έπρεπε να ενωθούν σε μια φωνή με κοινή δράση. Αυτή είναι η γνώμη μου. Αλλά όχι να μην υπάρχουν κινήσεις πολιτών.

    Τέλος πάντων καλά κάνεις εσύ στο όμορφο blog σου και ασχολείσαι με μια άλλη, ποιητική ίσως, ματιά με την πραγματικότητα…

  4. Το Πλωμάρι για να μη σβήσει από τον χάρτη χρειάζεται Πλωμαρίτες (ανθρώπους που ζουν εκεί ΜΟΝΙΜΑ). Αλλιώς ζήτω που καήκαμε.
    Οι σύλλογοι των Πλωμαριτών εκτός, καλά κάνουν και βοηθούν όσο μπορούν, αλλά χωρίς μόνιμους κατοίκους το Πλωμάρι θα χαθεί.

    Καλά κάνετε και λέτε όσα λέτε αν και κάποιες φορές κάποιοι ξεφεύγουν.
    Δεν γουστάρουμε να γίνουμε Αράχωβα για να πίνετε κάποιοι το καφεδάκι σας και να μας συγκρίνετε με άλλους “προορισμούς”. Το Πλωμάρι έχει το δικό του χρώμα και τη δικιά του ξλουμάδα.

  5. Μη ξεχνάς βέβαια ότι την ιστορία της Ελλάδας δεν την γράψανε μόνο Έλληνες αλλά και οι ξένοι Φιλέλληνες. Εμείς δεν ήμαστε και ξένοι.
    Συμφωνώ βέβαια 120% μαζί σου ότι τον πρώτο ρόλο τον έχουν οι ντόπιοι κάτοικοι που ζουν μόνιμα εκεί και ότι αυτοί πρέπει να είναι μεγάλος αριθμός.

    Όσο για την Αράχωβα είναι μεγάλη συζήτηση και κολλάει και το ”όσα δε φτάνει η αλεπού…” αλλά μην το κουράζουμε… Αράχωβα δεν γινόμαστε στον αιώνα τον άπαντα!

    By the way ξέρεις πόσους μόνιμους κατοίκους έχει το μικρό αυτό χωριό με τον ένα δρόμο (γιατην Αράχωβα λέω) που είναι ίσως και πιο μικρή από το Μεγαλοχώρι;

    2.400 και αυξάνονται συνεχώς!

  6. Εγώ που μένω Αθήνα όταν έρχομαι κατά τη διάρκεια του χρόνου, όσες φορές μπορώ, σε καμία περίπτωση δε μπαίνω στη διαδικασία να συγκρίνω το Πλωμάρι π.χ. με την Αράχοβα. Δεν είμαστε χειμερινός προορισμός, εδώ δεινοπαθούμε να σταθεροποιηθεί η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι δεν μπορούμε ούτε καν να σκεφτόμαστε προς το παρόν και το χειμώνα. Το Πλωμάρι επίσης δεν είναι σωστό επίσης να συγκριθεί ούτε με τη Μύκονο ούτε με κάποια νησιά σαν αυτά που η τηλεόραση και τα περιοδικά διαφημίζουν συνέχεια μέχρι αηδίας θα έλεγα, λες και δεν έχει η Ελλάδα άλλα νησιά. Εμείς ανήκουμε σε άλλη κατηγορία. Δεν μας προβάλουν ιδιέτερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο κόσμος που έρχεται στο νησί και όχι μόνο στο Πλωμάρι, εκτιμάει άλλα πράγματα. Σαν νησί έχουμε το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι, που αν δεν κάνω λάθος υπάρχει κάτι παρόμοιο μόνο σε ένα ακόμα σημείο στον κόσμο. Έχουμε τα θρησκευτικά προσκυνήματα, του Άγιου Ταξιάρχη και του Αγίου Ραφαήλ. Από κει και πέρα ψάχνοντας στο νησί βρίσκεις πολλά ενδιαφέροντα τοπία και αξιοθέατα όπως τα κάστρα του Μολύβου και της Μυτιλήνης και στο Πλωμάρι αξίζει να δεις την Παναγία την Κρυφτή, το μουσείο ούζου του Βαρβαγιάννη, το λαογραφικό μουσείο, τις παραλίες μας και άλλα. Και φυσικά φημιζόμαστε για τα παραδοσιακά μας προϊόντα, όπως ούζο, λάδι, σαρδέλες, λαδοτύρια, ελιές, σαπούνια από ελαιόλαδο κ.α.
    Ίσως να ξεχνάω κάτι, αλλά αυτό που θέλω να πω σε πρώτη φάση, είναι ότι πρέπει να μπαίνουμε σε διαδικασία σύγκρισης με τους παραπάνω προορισμούς εντός νησιού. Δηλαδή με Μόλυβο, Καλλονή, Αγιάσο, Μυτιλήνη, Ερεσό, Βατερά, Σίγρι κ.α.

Comments are closed.