Home Ενημερώσεις «Θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις»

«Θα προχωρήσουμε σε μηνύσεις»

387
0

Γράφει η Χρηστίδου Βαγγελιώ από την Εφημερίδα Εμπρός. Ο διευθυντής των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Λέσβου, Χρήστος Παράσχου, απαντά σε όσους κάνουν λόγο για «διαπλοκή» της εταιρείας στο θέμα της μεταφοράς μαθητών Τρίτη συνεχόμενη ημέρα χτες που δεν πραγματοποιήθηκαν τα δωρεάν σχολικά δρομολόγια από τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Νομού Λέσβου.

Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα, η διεύθυνση των ΚΤΕΛ στρέφεται ενάντια σε όσους κατηγορούν την εταιρεία για «διαπλοκή» και «εκβιασμό», επιφυλασσόμενη πλέον να κινηθεί δικαστικά.

Όπως εξήγησε μιλώντας χτες στο «Ε» ο διευθυντής των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Νομού Λέσβου, Χρήστος Παράσχου, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο υπήρξαν αναφορές στον τοπικό Τύπο που ήθελαν τη διεύθυνση και τους εργαζόμενους στην εταιρεία να προσπαθούν με τη στάση τους να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Όπως προσέθεσε ο ίδιος, προσφάτως έγινε λόγος για «διαπλοκή», με όλη την ευθύνη για τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών του νησιού να επιρρίπτεται στα Υπεραστικά ΚΤΕΛ.
Μετά και τις χτεσινές καταγγελίες γονέων και εκπαιδευτικών για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές της εβδομάδας με την επ’ αόριστον διακοπή των δωρεάν σχολικών δρομολογίων από την εταιρεία, ο κ. Παράσχου δηλώνει τα εξής: «Τη Δευτέρα, πήραμε τους μαθητές δωρεάν. Τις επόμενες ημέρες δεν είπαμε σε κανένα μαθητή να μην μπει ή να βγει από το λεωφορείο. Αυτό που κάναμε, ήταν πως τους ζητήσαμε να πληρώσουν μειωμένο εισιτήριο και μεταφέραμε μόνο όσους δέχτηκαν να πληρώσουν. Καταλαβαίνουμε τις διαμαρτυρίες των παιδιών και των γονέων, αλλά οφείλουμε να απαντήσουμε σε εκπαιδευτικούς που χαρακτηρίζουν τη στάση μας “επιεικώς απαράδεκτη”, πως αντιστοίχως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και όποια δική τους απεργία που κρατά τα παιδιά έξω από τις τάξεις τους. Όσο για αυτούς που μας κατηγορούν για “διαπλοκή” – κάτι που έχει γίνει επανειλημμένα -, επιφυλασσόμαστε να κινηθούμε πλέον και δικαστικά.»

Γονείς, μαθητές και τοπικοί σύμβουλοι Άντισσας, Ερεσού, Καλλονής και Άγρας, προς Περιφέρεια και Δήμο Λέσβου για τα σχολικά δρομολόγια
«Θέλουμε λεωφορεία αύριο κιόλας»

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι γονείς, οι μαθητές και τοπικοί σύμβουλοι των περιοχών Άντισσας, Ερεσού, Καλλονής και Άγρας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους αναφορικά με τη μεταφορά στα σχολεία τους. Με επιστολή τους, αποδοκιμάζουν την Περιφέρεια και το Δήμο Λέσβου για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του θέματος και απαιτούν να ξεκινήσουν αμέσως τα σχολικά δρομολόγια.

Οι υπογράφοντες τη σχετική επιστολή κάνουν λόγο για το «γνωστό μπαλάκι μεταξύ αρμοδίων και αναρμοδίων», όπως λένε χαρακτηριστικά, καλώντας Περιφέρεια και Δήμο να διαθέσουν χρήματα για την πρόσληψη νομικών συμβούλων ή την αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων σε περίπτωση που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
«Εμείς αύριο θέλουμε να δούμε τα λεωφορεία να περιμένουν τα παιδιά μας, για να τα μεταφέρουν στο σχολείο τους. Αλλιώς δε θα κατηγορήσουμε τους νομικούς συμβούλους σας, αλλά εσάς τους ίδιους, που δεν έχετε τις αναγκαίες ικανότητες να διαχειρισθείτε εύκολες ή δύσκολες καταστάσεις», δηλώνουν. Παράλληλα ξεκαθαρίζου, πως αν η έκβαση του θέματος δεν είναι η αναμενόμενη, θα θεωρήσουν «ανίκανη» την τοπική εκλεγμένη αυτοδιοίκηση, στο σύνολό της.

Και κοινή δήλωση Τεντόμα, Γιαννίρη και Πάλλη προς Περιφέρεια και Δήμο
«Με τη νέα γενιά δεν μπορεί να παίζει κανείς»

Κοινή θέση για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών της Λέσβου εκφράζουν οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» και «Οικολογικός Άνεμος», Βασίλης Τεντόμας και Ηλίας Γιαννίρης αντίστοιχα, καθώς και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή Πορείας», Γιώργος Πάλλης. Αναφερόμενοι στο πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί, καλούν τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και το δήμαρχο Λέσβου να βρουν από κοινού μια λύση.
Μετά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, οι τρεις εκπρόσωποι αναφέρονται στη θέση που κρατούν οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές – μεταφορείς, Περιφέρεια και Δήμος Λέσβου. Πιο συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για «μπαλάκι» μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, θυμίζοντας τις «θριαμβολογίες», όπως χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Γιάννη Βατού πριν λίγο καιρό, πως «ο Δήμος Λέσβου είναι από τους λίγους δήμους που αναλαμβάνει τη μεταφορά των μαθητών, από την αρχή της χρονιάς».
Αναφερόμενοι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των περιοχών Μανταμάδου, Άντισσας, αλλά και άλλων περιοχών της Λέσβου, καλούν τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, και το δήμαρχο, Δημήτρη Βουνάτσο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πιέσουν και την Πολιτεία να αναλάβει τις δικές της, χωρίς υπεκφυγές και δικαιολογίες. Χαρακτηριστικά, τονίζουν τα εξής:
«Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν μπορούν να κάνουν άλλη υπομονή, δεν αντέχουν. Η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει και πολλά νοικοκυριά βρίσκονται σε αδιέξοδο. Και αυτά τα παιδιά, που πέρα από την ανασφάλεια που ζουν στο σπίτι τους τώρα βλέπουν ότι δεν τους αφήνουν να μάθουν πέντε γράμματα, τι εφόδια περιμένουμε να πάρουν για το μέλλον; Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να βρείτε άμεσα και από κοινού μια λύση. Με τη νέα γενιά δεν μπορεί να παίζει κανείς.»

«Αγωνιστική Παρέμβαση Καθηγητών»
«Εκρηκτικό το πρόβλημα»

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο νησί από τη διακοπή των δωρεάν σχολικών δρομολογίων καταγγέλλει η «Αγωνιστική Παρέμβαση Καθηγητών Λέσβου», που καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμπαρασταθούν στους μαθητές.
Χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών «εκρηκτικό», η «Αγωνιστική Παρέμβαση» τονίζει πως η παράταση που έχει δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου για τις ισχύουσες συμβάσεις, δεν έχει βοηθήσει στην επίλυσή του.
Αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ειδικά στη Λέσβο, η παράταξη κάνει λόγο για «μεθόδευση νέου χαρατσιού για την κοινωνική πλειοψηφία», που «εκβιάζεται προκειμένου να στείλει τα παιδιά της στο σχολείο».
«Δεν είναι κινδυνολογία η προειδοποίηση πως στις συνθήκες της κρίσης οδηγούμαστε σε ακόμα μεγαλύτερο αποκλεισμό μαθητών από την εκπαίδευση», αναφέρει η παράταξη, καλώντας τους εκπαιδευτικούς, το εκπαιδευτικό κίνημα, την ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, να σταθούν δίπλα στους μαθητές και τους γονείς τους, διεκδικώντας δωρεάν, ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά στα σχολεία.

Πηγή: www.emprosnet.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here