Home Ενημερώσεις Μας κατηγορούν για υπονόμευση του ρόλου της ΤΕΔΚ

Μας κατηγορούν για υπονόμευση του ρόλου της ΤΕΔΚ

1300
2

ΑΠΟ ΤΟ emprosnet.gr ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ.
04/02/2010 «Ευχαριστούμε… όχι»
Ξεκάθαρα ο δήμος Αγιάσου αρνείται να συμμετάσχει στη σύσκεψη που είχε συγκαλέσει για χθες το απόγευμα ο δήμος Πλωμαρίου με αντικείμενο τον «Καλλικράτη», όπως και σε όποια άλλη σχετική συζήτηση, αν προηγουμένως δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το χωροταξικό των συνενώσεων. Ο δήμαρχος Αγιάσου, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ώρα για επικαλύψεις του ρόλου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Λέσβου, τονίζει πως στην παρούσα φάση είναι άκαιρες και άσκοπες τέτοιες συζητήσεις. Πάντως, ο δήμαρχος δεν αποφεύγει να ασκήσει εμμέσως και κριτική στην πρωτοβουλία του δήμου Πλωμαρίου, λέγοντας ότι τέτοιες συσκέψεις υπονομεύουν το ρόλο και την ενότητα της ΤΕΔΚ.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Βαρβαγιάννης και το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου, με πρόσκλησή τους προς τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων δήμων, τους καλούσαν σε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το σχέδιο «Καλλικράτης» και κυρίως για το τι μέλλει γενέσθαι στη συγκεκριμένη περιοχή. Χθες, λίγες ώρες πριν την καθορισμένη συνάντηση που κάλεσε ο δήμος Πλωμαρίου, ο δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, δημοσιοποίησε την αρνητική του απάντηση να συμμετάσχει ο δήμος του σε μια τέτοια συνάντηση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάσου, όπως θυμίζει ο κ. Χατζηπαναγιώτης, έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή του στην προτεινόμενη διοικητική μεταρρύθμιση και σε κάθε σχέδιο συνένωσης των δήμων της χώρας, θεωρώντας ότι «θα λειτουργήσει αρνητικά όχι μόνο για την περιοχή αυτή, αλλά και για όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα για τους μικρούς δήμους». Τις αποφάσεις του έχει γνωστοποιήσει στην ΤΕΔΚ Ν. Λέσβου, το συνδικαλιστικό όργανο όλων των δήμων του νομού, ενώ κάθε είδους διαδημοτικές επαφές και συζητήσεις καλό είναι, σύμφωνα πάντα με το δήμαρχο Αγιάσου, να διεξάγονται σε επίπεδο ΤΕΔΚ.

Υπονόμευση…
Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηπαναγιώτης στην απάντησή του προς το δήμο Πλωμαρίου, σημειώνει: «Όπως γνωρίζετε, αποφάσισε (σ.σ. η ΤΕΔΚ) να μην τοποθετηθεί οριστικά, εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, και δη στο χωροταξικό θέμα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάθε επιμέρους επαφή μεταξύ μεμονωμένων δήμων υπονομεύει την ενότητα και το ρόλο της ΤΕΔΚ.»
Θεωρούμε ότι είναι άσκοπο και άκαιρο, τη στιγμή που δεν είναι γνωστός ο νέος διοικητικός χάρτης, να αρχίσουν επαφές και συζητήσεις σε επίπεδο Δημοτικών Συμβουλίων με τους όμορούς μας δήμους, με τους οποίους διατηρούμε άριστες σχέσεις, και να διατυπώνονται υποθετικά σενάρια για το τι μέλει γενέσθαι χωρίς την παραμικρή επίσημη ενημέρωση», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αγιάσου, που ευχαριστώντας για την πρόσκληση δηλώνει ότι ο δήμος του παραμένει πρόθυμος να συνεργαστεί με το δήμο Πλωμαρίου σε οποιοδήποτε θέμα θα προωθήσει το συμφέρον των δήμων.
Ευχαριστώ το μέλος του Blog, “Jim” για την αποστολή του άρθρου.

Πηγή:www.emprosnet.gr

Comments Closed

2 COMMENTS

  1. Xρόνια τώρα σε blog και ιστοσελίδες “μάλλιασε” η γλώσσα μου να φωνάζω για παράδοση και χαμένες αξίες και ήθη που στην Αγιάσο τα σέβονται περισσότερο και φροντίζουν για τη αναβίωσή τους.

    Χρόνια τώρα προειδοποιώ ότι η Αγιάσος έχει τουρίστες και επισκέπτες όλο το χρόνο. Εμείς έχουμε πολύ κόσμο τον Ιούλιο και Αύγουστο ενώ αυτοί έχουν λιγότερο, αλλά έχουν καθ’ όλο το χρόνο. Και ο θρησκευτικός τουρισμός είναι διαδεδομένος σε όλη την Ελλάδα.

    Χρόνια τώρα υποστηρίζω παραδοσιακά καφενεία, πεζοδρομήσεις, συνήθειες, παραδοσιακές μουσικές, προϊόντα, παραδοσιακές γιορτές και έθιμα.

    Χρόνια τώρα λέμε για παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς (είναι η Αγιάσος) ή για τμήμα παραδοσιακά διατηρητέο σε ένα τόπο.
    Όχι ότι αυτά, τώρα με τον Καλλικράτη, παίζουν από μόνα τους μεγάλη σημασία.

    Αλλά ορίστε: σηκώσανε και οι Αγιασώτες κεφάλι.
    Ότι και να κάνουν είναι ένα χωριό.
    Όμορφο μεν – χωριό δε.

  2. ΑΠΟ ΤΑ aiolikanea.gr
    – ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
    Σύσκεψη από μηδενική βάση προτείνει ο Ζαμτράκης
    08.02.2010 18:00:00 Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Σύσκεψη από μηδενική βάση και με ίσους όρους προτείνει ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Γέρας, Σωτήρης Ζαμτράκης, σε απαντητική επιστολή του προς τον Δήμαρχο Πλωμαρίου, Δημήτρη Βαρβαγιάννη, για την συζήτηση του σχεδίου της διοικητικής μεταρρύθμισης.
    Όπως είναι γνωστό, ο κ. Βαρβαγιάννης απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα πρόσκληση στους Δημάρχους Γέρας, Ευεργέτουλα, Αγιάσου και Πολιχνίτου να συμμετέχουν σε σύσκεψη που θα γίνει την Τετάρτη, 10 του μηνός, στο Δημαρχείο Πλωμαρίου για το σχέδιο “Καλλικράτης”. Ήδη ο Δήμαρχος Αγιάσου, Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης απάντησε ότι δεν θα συμμετέχει στην σύσκεψη γιατί η θέση του είναι ξεκάθαρα κατά των συνενώσεων, ενώ και ο κ. Ζαμτράκης δεν δέχεται να παρευρεθεί σε μια συζήτηση κατά την οποία ο Δήμος Πλωμαρίου έχει αποφασίσει να εμμείνει στην θέση του να είναι το Πλωμάρι η έδρα του νέου διευρυμένου Δήμου, ο οποίος πιθανότατα θα δημιουργηθεί από την συνένωση των παραπάνω όμορων Δήμων.
    Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ προτείνει να γίνει σε πρώτη φάση συνάντηση των 5 Δημάρχων και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος.
    Ο κ. Ζαμτράκης αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον Δήμαρχο Πλωμαρίου: «Ειλικρινά θα χαιρόμουν πολύ για την πρωτοβουλία σας αυτή, παρά το γεγονός ότι έχω δεχτεί ανεπίτρεπτες επιθέσεις και χαρακτηρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας και προέρχονται όχι μόνο από απλούς πολίτες, αλλά και ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Πλην όμως, σε ημερησία εφημερίδα (“Αιολικά Νέα” 2/2/2010) βρίσκω απόφαση ευρείας σύσκεψης που έγινε στο Πλωμάρι με την συμμετοχή σου και την συμμετοχή του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, στην οποία για πολλοστή φορά επαναλήφθηκε απόφαση των κατοίκων του Πλωμαρίου και του Δημοτικού Συμβουλίου ότι “το Πλωμάρι πρέπει να είναι η έδρα του νέου Δήμου που θα δημιουργηθεί στην περιοχή κλπ.” και κατά δήλωσή σου στην απόφαση αυτή εμμένετε. Για την απόφασή σας είστε ασφαλώς άξιοι συγχαρητηρίων. Πλην όμως εγώ δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια συζήτηση με ειλημμένη απόφαση. Η οποιαδήποτε πρόταση είναι συζητήσιμη, κάθε όμως απόφαση που έχει ληφθεί εκ των προτέρων απορρίπτεται. Ως εκ τούτου και προκειμένου μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία να μην οδηγηθεί σε αποτυχία, προτείνω συνάντηση των 5 Δημάρχων σε πρώτη φάση, στην οποία θα συμφωνηθούν οι όροι και το πλαίσιο της συζήτησης και στη συνέχεια ευρεία σύσκεψη για ανταλλαγή απόψεων από μηδενική βάση και με ίσους όρους. Έτσι, κατά την άποψή μου, είναι πιθανό να καταλήξουμε σε αποδεκτή από όλους λύση προς όφελος όλων των Δήμων της ευρύτερης περιοχής».

Comments are closed.