Home Εκδηλώσεις Ανοιχτή Πρόσκληση στους Πολίτες για το Σχέδιο Καλλικράτη

Ανοιχτή Πρόσκληση στους Πολίτες για το Σχέδιο Καλλικράτη

465
0

Το σχέδιο Καλλικράτης που θα πάρει οσονούπω τη μορφή σχεδίου νόμου, προβλέπει τη νέα διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, με κατάργηση των νομαρχιών, δημιουργία νέων Δήμων με συνένωση παλαιών και μείωση του αριθμού τους, την εκλογή αιρετού Περιφερειάρχη και σωρεία άλλων μεταρρυθμίσεων , που θα ανασυντάξουν το διοικητικό χάρτη της χώρας σύμφωνα με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά δεδομένα και πρότυπα, ώστε να δημιουργηθούν δυνατοί δήμοι, πληθυσμιακά της τάξεως των 20.000 κατοίκων και άνω, οι οποίοι διαθέτοντες πλήρη κατάλογο υπηρεσιών, ικανά στελεχωμένων, θα δύνανται να είναι αυτάρκεις, να προβαίνουν σε σύνταξη μελετών και κατασκευή έργων με χρηματοδότηση κατευθείαν από την Ε.Ε. ή την τοπική Περιφέρεια, θα διαθέτουν δε ακόμη και ISO.

Γίνεται κατανοητό από την ανάγνωση και μόνο του κειμένου του σχεδίου που έλαβε το όνομα του από τον ικανότατο αρχιτέκτονα της αρχαιότητας Καλλικράτη, ότι το Πλωμάρι ως έχει, αλλά και οι παρακείμενοι Δήμοι Πολιχνίτου, Αγιάσου, Γέρας κλπ, δεν έχουν τις δυνατότητες αυτοτελούς βιώσιμης ύπαρξης, αλλά και επιβίωσης, είτε λόγω πληθυσμιακής και οικονομικής ανεπάρκειας, είτε λόγω ανυπαρξίας ή μη στελέχωσης δημοτικών υπηρεσιών πλην του Δήμου Πλωμαρίου και εγκατάστασης δημοσίων υπηρεσιών επίσης πλην του Δήμου Πλωμαρίου.

Το Πλωμάρι γεωγραφικώς κείται στο νότιο τμήμα του νησιού, αποτελεί την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού, ο οποίος κατά την τελευταία απογραφή έφθανε άνω 3.600 κατοίκων, ο οποίος έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, έχει δε ενσωματώσει αλλοδαπούς πολίτες της Ευρωπαϊκής ενώσεως όχι μόνον.

Οι παραγωγικές του δυνάμεις ασχολούνται τον πρωτογενή τομέα παραγωγής (καλλιέργεια χιλιάδων ελαιοδένδρων), τη μεταποίηση (εργοστάσια έκθλιψης ελαιοκάρπου, εμφιάλωσης λαδιού, παραγωγής ούζου) με εξαγωγές στο εξωτερικό και ανεπτυγμένο τον τριτογενή τομέα παραγωγής ήτοι υπηρεσίες τουρισμού.

Στο Πλωμάρι έδρα Δήμου από απελευθερώσεως της Λέσβου, και εμπορικό κέντρο του νησιού από τότε, υπάρχουν Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, Τελωνείο, Λιμεναρχείο, Αστυνομικό Τμήμα, Αγρονομείο, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, Πταισματοδικείο, Ειρηνοδικείο στο οποίο λειτουργεί και μεταβατική έδρα Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, Κτηνιατρείο, Κέντρο Υγείας, Ταχυδρομείο, ΟΤΕ, Εμπορική, Εθνική, Αγροτική Τράπεζα, θυρίδα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου, αρχιτεκτονικά και δικηγορικά γραφείο, οδοντιατρεία, λογιστικά γραφεία και γενικά ότι απαιτεί ο σύγχρονος άνθρωπος και επιχειρηματίας για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του.

Διαθέτει λιμάνι και μαρίνα, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τις τουρκικές ακτές και οδικούς άξονες που το συνδέουν με τους Δήμους Αγιάσου, Πολιχνίτου, Γέρας και Ευεργέτουλα, οι οποίοι όμως χρήζουν βελτιώσεων.

Εμείς στο Πλωμάρι ως άλλοι αρχιτέκτονες στο πνεύμα του νομοθέτη και του Καλλικράτη έχουμε ένα όνειρο. Το όνειρο αυτό συμπεριλαμβάνει απαραιτήτως και τους Δήμους Πολιχνίτου, Αγιάσου, Γέρας και Ευεργέτουλα. Γιατί;

Διότι ο πληθυσμός των περιοχών αυτών ασχολείται με την καλλιέργεια της ελιάς, και συμπληρώνει μαζί μας το μαγικό αριθμό των 20.000? κατοίκων. Διότι οι κάτοικοι των Βατερών και της Βρίσας που έχουν αναπτύξει τον τουρισμό ξυπνούν το πρωί και βλέπουν εμάς και εμείς αυτούς, με την κατασκευή δε όπου χρειάζεται άλλως την επέκταση του υπάρχοντος οδικού δικτύου κατά 16 χιλιόμετρα (δρόμος Πλωμαρίου Βατερών παραθαλάσσιος) η απόσταση μεταξύ μας εκμηδενίζεται και σε έξι λεπτά συναντούμε οι μεν τους δε. Κατά συνέπεια, αξιοποιεί όλο το νότιο τμήμα του νησιού το λιμάνι Πλωμαρίου για την φορτοεκφόρτωση των προϊόντων που παράγει και που εισάγει είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα είτε από και προς την Τουρκία.

Δημιουργείται ένα ακαταμάχητο τουριστικό προϊόν που συνδυάζει τις μονάδες Πλωμαρίου, Βατερών και Περάματος Γέρας, τις παραλίες Βατερών και Αγίου Ισιδώρου Πλωμαρίου, την ναυτική παράδοση του Πλωμαριού, τα πολύκεντρα των πόλεων αυτών, τα ελαιοτριβεία, τα ιαματικά νερά Πολιχνίτου και Κρυφτής, τους παραδοσιακούς παραθαλάσσιους ψαράδικους οικισμούς Δρώτας και Ταρτιού, σε συνδυασμό με το ιερό προσκύνημα της Αγιάσου, αλλά και την νυχτερινή διασκέδαση που παρέχουμε. Τουριστικές μονάδες ισχυρές σε Βατερά και Πλωμάρι, αλλά και αυτές που πρόσφατα δημιουργήθηκαν στην Ευρειακή και στο κόλπο Γέρας. Ο τουρίστας-πελάτης έχει πληθώρα επιλογών παραμονής σε μία απόσταση 20-30 χιλιομέτρων από το Πλωμάρι, τους δε προορισμούς του, μπορεί να τους αλλάξει καθημερινά.

Ο ντόπιος πληθυσμός, εκτός από τον τουρισμό, θα έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται για τις εμπορικές του συναλλαγές αλλά και τη γραφειοκρατική του εξυπηρέτηση, το Πλωμάρι που διαθέτει ΔΟΥ και έτσι να αποφύγει τη συμφόρηση της ΔΟΥ Μυτιλήνης που απευθύνεται σήμερα. Η αλιευτική και αγροτική παραγωγή, θα διοχετεύεται ευκολότερα στα δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία θα διατηρήσουν τις ήδη υπάρχουσες υπηρεσίες τους.

Το κυριότερο όλων. Το προϊόν “Δήμος Πλωμαρίου”, απευθύνεται με πολύ μεγάλες αξιώσεις, σε μία αγορά 10.000.000 κατοίκων των παραλίων της Τουρκίας, με μία μόνο σύνδεση με δελφίνι με τη Σμύρνη αλλά και με τη Χίο. Το 1/1000 αυτών να επισκεφθεί το Δήμο Πλωμαρίου, το εισόδημα των κατοίκων θα εκσφενδονισθεί στα ύψη. Και βεβαίως θα πάμε και εμείς και θα αφήσουμε τον οβολό μας, αλλά εμείς είμαστε μόνο 20.000. Μη ξεχνάτε ότι το Πλωμάρι όταν είχε συναλλαγές με τους απέναντι αριθμούσε 12.000? και διέθετε πλούτο, εξ? ού και τα πολλά ελαιοτριβεία, α σαπωνοποιεία, τα ραφινερί, ο στόλος πλοίων και ναυπηγείων .

Το Πλωμάρι έχει συνείδηση πρωτεύουσας Δήμου προερχόμενη από τα 100 χρόνια λειτουργίας του σε αντίθεση με τους άλλους.

Έχουμε τροφοδοτήσει την κεντρική πολιτική σκηνή, με Πλωμαρίτες βουλευτές, (Γεωργαντέλης και Βουνάτσος πατήρ και υιος-διαταλέσας και Νομάρχης). Έχουμε, εκλέξει Πλωμαρίτη Νομάρχη, Έχουμε ντόπιο Πρύτανη Πανεπιστημίου (Κ. Μουτζούρης), αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου (Η. Κωνσταντινίδης) Πρόεδρο Εφετών (Λαγουμίδης), Πρόεδρο Βουλής (Ι. Τραγάκης).

Υπερέχουμε αριθμητικά ως πόλη όλων των χωριών του νοτίου τμήματος της Λέσβου, θεωρούμε εαυτούς όχι την τελευταία τρύπα του ζουρνά, αλλά πολίτες που δικαιούνται να απαιτήσουν καλύτερη μεταχείριση από τους τοπικούς και όχι μόνο άρχοντες.

Η Αγιάσος καθαρά αγροτικός πληθυσμός, με έντονη πολιτιστική παράδοση και ικανούς κατοίκους θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νέου Δήμου και η ίδια θα δεχθεί στρώματα τουριστών που σήμερα βλέπει μόνο το Δεκαπενταύγουστο.

Τα Βατερά και ο Πολιχνίτος δεν θα περιμένουν τον τουρίστα να κάνει 70 χλμ για τα επισκεφθεί αλλά θα τον έχουν κοντά τους εντός μισής ώρας, άλλως εντός 7 λεπτών διά θαλάσσης.

Τα χωριά της Γέρας δεν θα αποτελούν πια χωριά από τα οποία περνά κάποιος για να πάει στη Μυτιλήνη, αλλά περιοχή που θα έχει πρόσβαση σε λιμάνι , ΔΟΥ, Κέντρο Υγείας μέσα σε 12 χλμ, πρόσβαση στην εργασία και στις μεταποιητικές επιχειρήσεις του Πλωμαρίου μέσα σε λίγο χρόνο, ο δε σε νηπιακή ηλικία τουρισμός της θα αναπτυχθεί κατακόρυφα πλέον με την ανάπτυξη των παραλιακών της περιοχών και των αναπαλαιωθέντων εργοστασίων-ελαιοτριβείων. Τα χωριά της Γέρας θα έχουν πια λόγο στο κέντρο αποφάσεων.

Αυτό είναι το όραμα μας σε λίγες γραμμές. Για να υλοποιηθεί θέλουμε βεβαίως τη βοήθεια του Κράτους, στην οδό Πλωμαρίου-Βατερών, στην επισκευή του άξονα Παπάδου-Πλωμαρίου και στην ασφαλτόστρωση έξι χιλιομέτρων υπάρχουσας οδού Μεγαλοχωρίου-Αγιάσου.

Κυρίως όμως θέλουμε να πείσουμε τους κατοίκους των όμορων Δήμων ότι η ανάπτυξη τους δεν είναι βιώσιμη για να μην πω ότι είναι φθίνουσας μορφής εάν μείνουν αυτόνομοι διότι δεν πληρούν ούτε τα πληθυσμιακά κριτήρια , ούτε διαθέτουν ανάλογες στελεχωμένες υπηρεσίες για να αποτελέσουν Δήμο, όπως αυτοί που πρόκειται να δημιουργηθούν με τον «Καλλικράτη» όπως το Πλωμάρι, στην περίπτωση δε που προσεταιριστούν τη Μυτιλήνη, θα αποτελούν ένα από τα χωριά της, χωρίς στόχο, χωρίς προοπτική, χωρίς μέλλον.

Στο Πλωμάρι όμως θα αποτελούν τα δυνατά, μεγάλα, και αποφασιστικής σημασίας κομμάτια ενός ομοειδούς και συμπαγούς παζλ, το οποίο εγγυάται ανάπτυξη και μέλλον.

Ελάτε όλοι μαζί μας να αγωνιστούμε για ένα νέο Δήμο στο νότιο τμήμα της Λέσβου. Ελάτε να φτιάξουμε ένα νέο Δήμο Πλωμαρίου με έδρα το Πλωμάρι, κέντρο του νησιού, κόσμημα του Αιγαίου.

Τη Κυριακή 7.2.2010 στις 6 το απόγευμα στο ΚΑΠΗ Πλωμαρίου, έξω από κομματικές παρατάξεις ο Μανώλης Αρμενάκας, ο Γιώτης Φρυδάς, ο Αριστείδης Αράπογλου, ο Νίκος Αντωνάκας, ο Μπάμπης Πετρέλης και άλλοι πολίτες που ενδιαφερόμαστε για το μέλλον του Πλωμαρίου, σας καλούμε για να συζητήσουμε, να ακούσουμε και να ακούσετε απόψεις.

Εμμανουήλ Αρμενάκας

Bookmark and Share

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here