Home Αφιερώματα Αφιέρωμα στον εκ Πλωμαρίου καταγόμενο πολιτικό Δημήτρη Χαλκιώτη

Αφιέρωμα στον εκ Πλωμαρίου καταγόμενο πολιτικό Δημήτρη Χαλκιώτη

1487
0

Όπως θα διαβάσατε εδώ στο blog, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής, για την κοπή της Βασιλόπιτας πλην του Ν. Σηφουνάκη, παρευρέθη και ο Δ. Χαλκιώτης ο οποίος κατάγεται από το Πλωμάρι και πρόσφατα τοποθετήθηκε από τον Πρωθυπουργό στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιώτικής Πολιτικής. Μάθαμε κάτι που δε ξέραμε, δηλαδή ότι κατάγεται από το Πλωμάρι και αποφάσισα να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα. Παρακάτω σας παραθέτω το βιογραφικό του και την πρόσφατη πρώτη μεγάλη συνέντευξη, που έδωσε στην εφημερίδα Εμπρός, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Βιογραφικό: Ο Δημήτρης Χαλκιώτης (Δρ) γεννήθηκε το 1962 στη Μυτιλήνη, όπου τέλειωσε το σχολείο. Στη συνέχεια, σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης και μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου απέκτησε τους τίτλους Diploma και Master (MA). Στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εκπόνησε επίσης τη διδακτορική του διατριβή (Οικονομικά της Εκπαίδευσης), την οποία ολοκλήρωσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών του οποίου αναγορεύθηκε Διδάκτωρ.

Είναι Διευθυντής του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, και Γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ. Είναι επίσης Καθηγητής-Σύμβουλος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, στο πρόγραμμα Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων .

Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (1995-2000) και Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας (1994-1995). Έχει επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες του ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και στην Εθνική Επιτροπή για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις εθνικές εκλογές του 2004 ήταν υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Λέσβου, ενώ από το 2005 είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, και μέλος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης. Διετέλεσε Γραμματέας Οργανωτικού της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεγ. Βρετανίας (1989-1995). Υπήρξε μέλος του Αριστερού Ευρωπαϊκού Φόρουμ στο Λονδίνο (Oμιλος Σοσιαλδημοκρατικών Ευρωπαϊκών Κομμάτων) καθώς και Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μεγ. Βρετανίας και Γραμματέας αυτού.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων (επιστημονικού και κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου), ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης της αθλητικής εφημερίδας Λεσβιακά Σπορ και ανταποκριτής της Αθλητικής Φωνής και Ηχούς στη Μυτιλήνη (1979-1982). Η δραστηριότητά του στα αθλητικά πράγματα, εκτός δημοσιογραφικού πλαισίου πλέον, ενεγράφη και από τη θέση του Ειδικού Γραμματέα στο Δ.Σ. του Αιολικού (1985) καθώς και του Προέδρου του Συνδέσμου Κριτών Στίβου Λέσβου (1979).

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός του Σώματος Υλικών Πολέμου. Είναι παντρεμένος με την ποιήτρια Χριστίνα Κατάλδο και έχουν δυο παιδιά.

Φωτογραφίες από την παρουσία του Δ. Χαλκιώτη στην εκδήλωση του Συνδέσμου Πλωμαριτών

Η συνέντευξη στο Εμπρός: «Oι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά»
Γράφει: Γιακουμή Πέλλη – Εφημερίδα Εμπρός. 23/01/2010

Στην πρώτη του συνέντευξη από ανάληψης των καθηκόντων του στη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δημήτρης Χαλκιώτης μιλάει στο «Ε» για τις προτεραιότητες που θέτει, προκειμένου να προχωρήσουν δράσεις οι οποίες είχαν «παγώσει» από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά και τη θέλησή του να ενισχύσει την ευρωπαϊκή διάσταση της νησιωτικότητας.
Σχολιάζει τις «κομματικές γκρίνιες» μετά τη διανομή θέσεων ευθύνης, ενώ δε διστάζει να μιλήσει και για τη συνεργασία του με το Νίκο Σηφουνάκη, με δεδομένη την παλιά «αντιπαλότητα» μεταξύ τους όταν ήταν συνυποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ.

Είναι μόλις λίγες ημέρες από τότε που αναλάβατε καθήκοντα στη γενική γραμματεία. Ποια ήταν η πρώτη εικόνα που αποκομίσατε από αυτή την επαφή με το χώρο;
«Η πρώτη εικόνα είναι κατ’ αρχάς ότι αυτό που είχα ως ιδέα διαπιστώνω στην πράξη ότι είναι αληθές και αυτό που είναι αληθές είναι ότι η γενική γραμματεία είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, και επιτελικό, και επιχειρησιακό, που υλοποιεί πραγματικά εθνική πολιτική σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο. Με λύπη μου διαπίστωσα, βέβαια, από την άλλη μεριά, ότι πολλές πολιτικές που είχαν χαραχθεί κι είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται μέχρι το 2004, εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί τεράστια προβλήματα.
Από εκεί και πέρα, σε αγαστή συνεργασία πάντα με τον υφυπουργό που έχει την πολιτική εποπτεία της γραμματείας, τον κ. Σηφουνάκη, έχουμε θέσει τις προτεραιότητες, που είναι πρώτον η ενεργοποίηση των πολιτικών που είχαν εγκαταλειφθεί και δεύτερον με βάση και τα νέα δεδομένα που με την πάροδο του χρόνου έχουν δημιουργηθεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό χώρο – που γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Σηφουνάκης απ’ όταν ήταν ευρωβουλευτής – να αναδείξουμε και τη σημασία της νησιωτικότητας. Για την οποία πρέπει να πω ότι και από τις δικές μου επαφές στις Βρυξέλλες διαπιστώνω πως υπάρχει μια υποχωρητικότητα, ένα πισωγύρισμα σε επίπεδο Ε.Ε.. Συγκεκριμένα υπάρχει μια τάση, αν όχι εγκατάλειψης, πάντως δεν είναι σε προτεραιότητα πλέον οι λεγόμενες χωρικές πολιτικές. Και χωρικές πολιτικές στην Ε.Ε. είναι η νησιωτικότητα, είναι οι ορεινές περιοχές και οι αραιοκατοικημένες περιοχές. Εκεί, λοιπόν, βρισκόμαστε σε ένα πολύ λεπτό σημείο ισορροπίας. Υπήρχε ένα κείμενο της Ε.Ε. που είχε τεθεί σε διαβούλευση και εκεί οι αναφορές είναι πολύ μικρές. Πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση γιατί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.»

Θέμα ανθρώπων
Αυτή η γενική γραμματεία έχει φθάσει πολλές φορές ένα βήμα πριν την κατάργηση και κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή «διασώζεται». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατά καιρούς αναρωτιούνται αν έχει τελικά τις αρμοδιότητες και τους πόρους για να παίξει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε στο Αιγαίο.
«Είναι ένα σημαντικό ερώτημα αυτό και νομίζω ότι πέρα από το θεσμικό περιεχόμενο, τη διαφορά την κάνουν πολλές φορές οι άνθρωποι. Είπα και πριν ότι είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Αυτό είναι αποδεκτό και έχει αναγνωριστεί και από την κυβέρνηση σήμερα, το Γιώργο Παπανδρέου – άλλωστε ένας Παπανδρέου ίδρυσε το υπουργείο Αιγαίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Από εκεί και πέρα, η διαφοροποίηση που θα πρέπει να γίνεται στην πολιτική ως προς το χώρο του Αιγαίου είναι σαφής. Και αυτό, και στρατηγικά, και από πλευράς σχεδιασμού, και από πλευράς εφαρμογής πολιτικών, πρέπει να το αναδείξει η γενική γραμματεία τώρα. Άλλωστε έχουν διατηρηθεί όλες οι αρμοδιότητες που είχε πριν το υπουργείο. Τώρα υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος που είναι ο υφυπουργός ο κ. Σηφουνάκης και από εκεί και πέρα μένει σε μας να αναδείξουμε με τη δουλειά μας τη σπουδαιότητα και το τι μπορούμε να πετύχουμε. Και εκεί θα κριθούμε κιόλας.»
Ως προς τα ακτοπλοϊκά, διατηρούνται οι αρμοδιότητες;
«Σαφώς και διατηρούνται. Εδώ θα πρέπει να πούμε, και είναι σημαντικό, ότι ως ένα μεγάλο βαθμό τα χέρια μας είναι δεμένα από αποφάσεις και πράξεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, πρέπει να το δούμε στρατηγικά και σε βάθος έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την ποιότητα που αξίζει στα νησιά μας και στους κατοίκους τους.»
Είπατε και στην ομιλία σας στην εκδήλωση κοπής της πίτας ότι θέλετε να προχωρήσετε «πολιτικές που είχαν σταματήσει». Ανάμεσα σε αυτές τις πολιτικές ήταν – ως προς το ακτοπλοϊκό – και η απόκτηση νέων σύγχρονων πλοίων.

Μπορούν αυτές οι πολιτικές σήμερα να συνεχιστούν;
«Αυτά εξετάζουμε τώρα. Μελετάμε τα δεδομένα, γιατί αν δε δεις τα δεδομένα και τις συνθήκες που επικρατού, δεν μπορείς να σχεδιάσεις πολιτική. Είμαστε στη φάση μελέτης και σχεδιασμού.»

Συνύπαρξη με Σηφουνάκη
Με τον κ. Σηφουνάκη ήσαστε «αντίπαλοι» όταν κατεβαίνατε ως υποψήφιοι βουλευτές στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ τώρα πρέπει να συνυπάρξετε και στη γενική γραμματεία. Πώς είναι η αυτή η συνεργασία;

«Είπα πριν ότι τη διαφορά την κάνουν οι άνθρωποι. Πρέπει να διαχωρίζουμε την πολιτική δράση και τη στόχευση από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει μια προσωπικότητα. Εγώ το έλεγα και όταν πολιτευόμουν εδώ, και το υποστηρίζω ακόμη, ότι πολλές φορές τέτοιου είδους σχέσεις χαλάνε από το σύστημα το οποίο ισχύει. Δηλαδή το σύστημα το οποίο θέλει να τ’ αλλάξει ο Γιώργος Παπανδρέου – και καλά κάνει – είναι ένα σύστημα που δημιουργεί έναν ανταγωνισμό, που δεν έχει καμμιά αξία ανάμεσα στους υποψηφίους που διεκδικούν, αν θες, τους ίδιους “πελάτες”.
Από εκεί και πέρα, εγώ αυτό που διαπιστώνω είναι ότι ο Νίκος Σηφουνάκης έχει μια πολύ μεγάλη πολιτική πορεία, μια ώριμη πορεία και ότι τελικά με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, τη συνένωση των δυνάμεων, το ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ εδώ στη Λέσβο που δουλεύει συλλογικά και συνολικά σε όλα τα μέτωπα, κι ότι αυτό καταδεικνύεται και στην πράξη. Και θα πω και κάτι άλλο. Αν θυμάστε, και τις δυο φορές που ήμουν υποψήφιος την προεκλογική περίοδο, εμείς δεν είχαμε ποτέ δημόσια αντιπαράθεση, σίγουρα είχαμε κάποιες διαφορές στις αντιλήψεις.
Από εκεί και πέρα, επειδή και εγώ έχω μια μεγάλη εμπειρία ως στέλεχος, έχω περάσει από διάφορα πόστα, γνωρίζω τι σημαίνει να δουλεύεις συλλογικά. Δε νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, και από την πλευρά του υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία και από την πλευρά μου, και πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί γιατί έχει να κάνει με το πλαίσιο που έχει θέσει ο πρωθυπουργός με τις προτεραιότητες που καλούμαστε να υπηρετήσουμε για το συμφέρον του τόπου μας και το πώς θα προοδεύσουμε. Εκεί είμαστε συντεταγμένοι, ταγμένοι και οι δυο.»
Οι τοποθετήσεις στελεχών σε διάφορα πόστα έχουν δημιουργήσει γκρίνιες και κόντρες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Θα έχουν φθάσει και στα αυτιά σας τέτοιου είδους δυσαρέσκειες σε τοπικό επίπεδο…
«Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι καθετί καινούργιο έχει τις δυσκολίες του. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δείχνει τη συνέπεια του προέδρου σε αυτό που έλεγε προεκλογικά. Είναι σαφές ότι η σχέση κόμματος – κυβέρνησης, επειδή οι όροι είναι, και πρέπει να είναι, οριοθετημένοι, είναι μια σχέση που θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή. Σίγουρα ο βραχίονας μέσα στην κοινωνία, σε μια κομματική δημοκρατία, είναι το κόμμα. Το να δίνεις, όμως, την αίσθηση ότι προσφέρεις, αγωνίζεται, προσπαθείς γιατί είσαι στρατευμένος σε έναν πολιτικό οργανισμό και αυτό το χρησιμοποιείς για να αντλήσεις κάποια άλλα αξιώματα, είναι μια σχέση μη υγιής. Αυτό προσπάθησε να καταδείξει και ο πρόεδρος. Αλλά, εδώ που τα λέμε, επειδή έχουν ευθύνη και οι δημοσιογράφοι σε αυτά. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία – την οποία παρακολούθησα από κοντά – τα κριτήρια για την επιλογή των στελεχών για τα πολιτικά αξιώματα ήταν επτά. Όμως οι δημοσιογράφοι κυρίως έπαιζαν μόνο ένα…»

Να αλλάξουμε…
Δηλαδή;
«Το βιογραφικό. Το βιογραφικό το οποίο καταγράφει τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες κάποιου δε συμπεριλαμβάνει βιώματα και εμπειρίες. Δηλαδή όσα διδακτορικά και αν έχει κάποιος, δε σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει πολιτικά. Δηλαδή το πώς θα διαχειριστεί κρίσεις, το πώς θα χειριστεί ανθρώπους και ανθρώπινες σχέσεις, το τι επιλογές θα κάνεις. Σίγουρα οι γνώσεις βοηθάνε αν έχεις συμβατικότητα. Δε μίλησε κανένας για τη συμβατικότητα των τυπικών προσόντων με τις απαιτήσεις που έχει ένα αξίωμα και τις ευθύνες. Όμως η διαδικασία το έλεγε από την αρχή. Είχε επτά κριτήρια. Είχε, για παράδειγμα, πολιτική δράση. Ποτέ δεν είπε και ο Παπανδρέου και η Επιτροπή που όρισε ότι δε θα ληφθούν αυτά υπ’ όψιν. Απλώς πέτυχε και κάτι πάρα πολύ θετικό. Ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια δεξαμενή 23.000 ανθρώπων που μπήκαν σε αυτήν τη διαδικασία και τώρα, όταν χρειάζονται κάποιον ειδικό, είτε για σύμβουλο είτε για οτιδήποτε άλλο, ψάχνουν να βρουν μέσα από τα βιογραφικά. Επίσης, μέσα από αυτή τη διαδικασία απέκλεισε κάποιους που δε θα είχαν τα ελάχιστα προσόντα να μπορέσουν να σταθούν σε μια τέτοια θέση με πάρα πολλές απαιτήσεις. Ήταν και αυτό θετικό. Το αρνητικό είναι η καθυστέρηση. Υπάρχει επίσης και κάτι άλλο. Το ότι δε θα μπορούσαν να μπουν “κολλητοί” υπουργών σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της διοίκησης σε ένα υψηλό επίπεδο. Κάτι από το οποίο υπέφερε η χώρα μας. Ε, αυτά επιτέλους πρέπει να τ’ αλλάξουμε.»
Θα πρέπει ν’ αλλάξουν, υπάρχει όμως και πάλι κριτική ότι τελικά ξέφυγε από τις κομματικές δεσμεύσεις του…
«Θα σας πω ένα παράδειγμα. Όταν ήμουν ειδικός γραμματέας Παιδείας είχα την ευθύνη της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό μεταξύ άλλων. Είχα πολλές σχέσεις με τη Γερμανία, γιατί εκεί έχουμε τα περισσότερα ελληνικά σχολεία. Κάποτε, λοιπόν, ρώτησα υπουργό ομοσπονδιακού κρατιδίου πώς επιλέγουν τους διευθυντές των σχολείων. Κάτι που μας απασχολεί στην Ελλάδα πάρα πολύ. Και μου είπε – αυτός ήταν σοσιαλδημοκράτης- ότι είναι αυστηρά κομματικοί. Πού; Στη Γερμανία, που υποτίθεται ότι είναι η χώρα της αξιοκρατίας. Αλλά μου είπε, είναι οι καλύτεροι που έχουμε από πλευράς προσόντων γιατί πολλές από αυτές τις θέσεις είναι θέσεις εφαρμογής πολιτικής. Είτε παιδεία είναι αυτή, είτε υγεία, είτε ο κοινωνικός τομέας, υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές. Τον αν θα δώσω εγώ έμφαση στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο φορέα είναι μια ιδεολογική επιλογή. Η γνώση είναι ουδέτερη. Ο τεχνοκράτης προσεγγίζει μέσα από έναν ορθολογισμό τα διάφορα ζητήματα. Σε επίπεδο όμως ανθρώπων, το τι προκρίνουν και τι επιλογές θα κάνουμε είναι καθαρά θέμα ιδεολογικό, δεν μπορεί να καταργηθεί η ιδεολογία.»
Και μια που αναφερθήκατε στην παιδεία, οι πληροφορίες σάς ήθελαν μέχρι την τελευταία στιγμή στο υπουργείο Παιδείας…
«Ναι, πράγματι.»
Τι άλλαξε στην πορεία και αλλάξατε ρότα προς τη γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής;
«Δε θέλω να το σχολιάσω. Ουδέν σχόλιο. Επιλέχθηκα από τον πρωθυπουργό για αυτήν τη θέση. Στέλεχος είμαι, όπου μου αναθέτουν θα πάω. Τα προβλήματα, βέβαια, τα γνώριζα εδώ γιατί πολιτευόμουν εδώ, παρακολουθούσα από μέσα και επειδή έχω γνώσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη λόγω σπουδών και για τους ανθρώπινους πόρους, που είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, άρα και γι’ αυτό υπήρχε μια συμβατότητα.»
Η θέση στη γενική γραμματεία έχει αλλάξει την καθημερινότητά σας, μια και οι απαιτήσει πλέον είναι πολλές. Πόσο έχει αλλάξει και τη ζωή σας η απόσταση από την οικογένειά σας;
«Οφείλω να ομολογήσω ότι ακόμη προσπαθώ να βρω το ρυθμό μου, γιατί αλλιώς είναι να υπηρετείς κάποιες θέσεις από την αντιπολίτευση και αλλιώς σε μια θέση ευθύνης. Η οικογένεια πηγαινοέρχεται και εγώ πηγαίνω γιατί έχω δουλειές που αφορούν τη γενική γραμματεία και στην Αθήνα. Δεν είναι εύκολο, αλλά το μεγαλύτερο διάστημα θα είμαι εδώ.»
Από τα πρώτα ζητήματα που έχετε δει, ποια είναι η προτεραιότητα που βάζετε και θα θέλατε να συνδέσετε το όνομά σας με τη θητεία στη γενική γραμματεία;

«Κατ’ αρχάς νομίζω ότι προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη, είναι η ποιότητα ζωής, και όλα αυτά υλοποιούνται μέσα από τις συγκοινωνίες, τις μεταφορές που είναι βασικές αρμοδιότητες της γενικής γραμματείας. Είναι επίσης σημαντικό να ενισχύσουμε τις δράσεις στην ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας στο Αιγαίο. Και εγώ θα βάλω και τη λεγόμενη ευρωπαϊκή διάσταση. Την ανάδειξη της νησιωτικότητας σε επίπεδο ευρωπαϊκό.»
Είπατε ότι θ’ ανακοινώσετε και δράσεις πάνω σε αυτό. Πότε θα γίνει αυτό;
«Θα είμαστε έτοιμοι, και σε συνεννόηση με τον υφυπουργό, περίπου σε ένα μήνα.»
Και κάτι τελευταίο. Ο δήμος Μυτιλήνης έχει θέσει και παλιότερα αίτημα και συνεχίζει να διεκδικεί το κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα η γενική γραμματεία.

Το αίτημα είναι παλιό και επειδή σε αυτό στηρίζει και την προσπάθειά του για απόκτηση νέου δημαρχείου, υπάρχουν περιθώρια να γίνει μια συμφωνία;
«Είναι κάτι που θα το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος ακόμη ν’ απαντήσω. Το έχω ακούσει, δεν το έχω δει επίσημα.»

Bookmark and Share

Πηγές: www.emprosnet.gr & http://do.pasok.gr/eterodhmoteslesbou

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here