Home Δελτία Τύπου Δελτίο Τύπου από το ΙΤΕ για την παρουσίαση του βιβλίου του Α....

Δελτίο Τύπου από το ΙΤΕ για την παρουσίαση του βιβλίου του Α. Ν. Ανδριώτη

673
0

Παρουσίαση βιβλίου του Δρ. Αντώνη Ανδριώτη με θέμα: “Η θεωρία του Πανταχηκινήτου του Βενιαμίν Λεσβίου – Από τον αιθέρα των Καρτεσιανών στην παγκοσμιότητα και τον δυϊσμό των φαινομένων μεταφοράς της ενέργειας”. Ιαν 26, 2010 Παρουσίαση βιβλίου του Δρ. Αντώνη Ανδριώτη, Διευθυντή Ερευνών του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ) που θα γίνει την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 17:00 στο Αμφιθέατρο του ΙΤΕ στα Βασιλικά Βουτών.

Το βιβλίο θα προλογίσουν ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος επί τιμή του ΙΤΕ κ. Ελευθέριος Οικονόμου και ο αναπληρωτής καθηγητής της Αστροφυσικής – Αστρονομίας και Μηχανικής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στράτος Θεοδοσίου.

Με το βιβλίο “Η θεωρία του Πανταχηκινήτου του Βενιαμίν Λεσβίου”, ο συγγραφέας ανασύρει από τα σωζόμενα χειρόγραφα της Φυσικής του Λέσβιου φυσικού, τις αναφορές τις σχετικές με το προτεινόμενο (περί τα 1790-1800 μΧ) πρότυπο (μοντέλο) φυσικής του Βενιαμίν, αναφερόμενο ως το Πανταχηκίνητον.

Ο συγγραφέας δίδει, για πρώτη φορά, μια συστηματική και ολοκληρωμένη εικόνα της θεωρίας του Πανταχηκινήτου, που παρουσιάζει αυστηρή εσωτερική δόμηση και έχει συγχρόνως χαρακτηριστικά της σύγχρονης φυσικής.

Όπως αποσαφηνίζει ο συγγραφέας, το Πανταχηκίνητον δεν είναι ένα είδος αιθέρα. Αποτελεί το μέσο πραγμάτωσης κάθε ενεργειακού φαινομένου. Είναι μια πρώιμη ταυτοποίηση της Ενέργειας και παρουσιάζει τα δυναμικά χαρακτηριστικά της κυματικής συμβολής.

Κατά τον ερευνητή, η θεωρία του Πανταχηκινήτου «είναι θεμελιωμένη στη βαθιά κατανόηση των μέχρι τότε γνωστών πειραματικών επιβεβαιώσεων των ιδιοτήτων της βαρύτητας, του ηλεκτρισμού, του μαγνητισμού, των οπτικών φαινομένων, της θερμότητας, της ακουστικής. Χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει τα σοβαρά κενά της θεωρίας αυτής, ο ερευνητής συμπεραίνει πως η “μεγαλοφυής πρόταση” του Βενιαμίν αρκεί για να του αποδώσει τον τίτλο του “πατέρα των σύγχρονων ενοποιητικών θεωριών της Φυσικής”.

Με το βιβλίο του ο Δρ. Αντώνης Ανδριώτης προσπαθεί να δείξει, ότι η θεωρία του Πανταχηκινήτου αποτελεί ένα σημαντικότατο κομμάτι της εθνικής μας επιστημονικής κληρονομιάς και ειδικότερα αυτής των φυσικών επιστημών στην ιστορία των οποίων διεκδικεί επάξια μια τιμητική θέση.

Στοιχειά Επικοινωνίας:
Γραφείο Δημοσιών Σχέσεων
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
Τηλ.: 2810 391509 & 391510, Fax: 2810 391513
E-mail: pr@admin.forth.gr

Στοιχεία Σχετικά με τον Συγγραφέα : http://esperia.iesl.forth.gr/~andriot

Χρήσιμα Links

Έχει προηγηθεί η παρουσίαση της συλλεκτικής ομοιοτυπικής αναπαραγωγής του χειρογράφου του Β΄ τόμου της Φυσικής του Βενιαμίν Λεσβίου, της χειρόγραφης βιογραφίας του Βενιαμίν από τον σχολάρχη Γ. Α. Αριστείδη – Πάππη και μονογραφίας του Αντώνη Ν. Ανδριώτη, την Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008, στην αίθουσα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία), παρουσία των Νομάρχη Λέσβου κ. Παύλου Βογιατζή, του Δημάρχου Πλωμαρίου κ. Δημήτρη Βαρβαγιάννη και το Δ.Σ. της Λέσχης Πλωμαρίου “Βενιαμίν Ο Λέσβιος” στην βιβλιοθήκη της οποίας ανήκει το χειρόγραφο αυτό της Φυσικής.

Δημοσίευση «Καθημερινής»: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_14/04/2009_311037

Τοπικός τύπος: http://www.plomaricity.gr/fisiki.html

Απόσπασμα της ομιλίας του Α. Ανδριώτη, που δόθηκε στο συνέδριο “Νεοελληνικός Διαφωτισμός. Η περίπτωση του Βενιαμίν Λεσβίου”, Πλωμάρι Λέσβου, 19- 21 Ιουνίου 2009:

MOV01527

Συμπέρασμα της Θεωρίας του Πανταχηκίνιτου με την Σύγχρονη Φυσική:

Comments Closed