Home Επιστολές Επιστολή Της Επιτροπής Αγώνα Πλωμαρίου

Επιστολή Της Επιτροπής Αγώνα Πλωμαρίου

1772
7

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι δρομολογείται η κατάργηση πλείστων δημοσίων υπηρεσιών που λειτουργούν στο Πλωμάρι Λέσβου, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Λέσβου, τέως Καποδιστριακό Δήμο, από τον οποίο εξυπηρετούνται επτά χωριά : Ακράσι, Αμπελικό, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι, Μεγαλοχώρι, Πλαγιά και Τρύγονας.

Το Πλωμάρι διαθέτει σημαντικότατη πολιτισμική και εμπορική ιστορία, αλλά ακόμη διαθέτει ενεργό, δραστήριο πληθυσμό, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει περίπτωση «καλοκαιρινών» τουριστικών πόλων και μόνο. Άλλωστε, εδώ έχουν την έδρα τους και δραστηριοποιούνται οι πιο γνωστές εταιρίες παραγωγής ούζου στην Ελλάδα, καθώς και πλείστοι παραγωγοί και έμποροι ελαιολάδου.

Τις τελευταίες ημέρες εστάλη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αποφασίζει την αναστολή λειτουργίας της ΔΟΥ Πλωμαρίου – μεταξύ άλλων ΔΟΥ – από την 1η Νοεμβρίου 2011 και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στη ΔΟΥ Μυτιλήνης. Η εφαρμογή όμως της απόφασης αυτής θα αποτελέσει σοβαρότατο πλήγμα στην οικονομική ζωή του τόπου. Ακόμη και αν ορισμένες υπηρεσίες εξυπηρετούνται από τους υπαλλήλους του ΚΕΠ, το τμήμα του Κεφαλαίου και το Δημόσιο Ταμείο θα εξυπηρετείται μόνο από τη Μυτιλήνη, οπότε θα εκμηδενιστούν οι ήδη μειωμένες αγοραπωλησίες ακινήτων. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Πλωμάρι, τα τελευταία έτη έχουν γίνει σημαντικότατες επενδύσεις σε ακίνητα από αλλοδαπούς, κατοίκων χωρών – μελών της ΕΕ, επενδύσεις που οπωσδήποτε θα παύσουν, αφού για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου η ταλαιπωρία των εμπλεκόμενων μερών θα είναι δυσανάλογα μεγάλη, λαμβανομένης υπόψη της ανυπαρξίας οδικού δικτύου σύνδεσης με τη Μυτιλήνη.

Στο Πλωμάρι επίσης λειτουργεί Ειρηνοδικείο, το οποίο εξυπηρετεί όλη την περιφέρεια του τέως Δήμου. Μάλιστα, στο Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου διενεργούνται πλέον των 800 πράξεων ετησίως. Όμως και η υπηρεσία αυτή δρομολογήθηκε να καταργηθεί με μεταφορά της αρμοδιότητάς της στην πρωτεύουσα Μυτιλήνη, καθώς τα στοιχεία που έλαβαν υπόψη οι αρμόδιοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι αυτά των τελευταίων τριών ετών, περίοδο κατά την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης βρισκόταν σε μακροχρόνιες και διαρκείς αποχές από τα καθήκοντά τους προκειμένου να επιτύχουν την ίδρυση Εφετείου Αιγαίου. Αυτή άλλωστε την χρονική περίοδο σε όλα τα δικαστήρια ανεξαιρέτως της Λέσβου, ακόμη δηλαδή και της Μυτιλήνης, οι πράξεις που διενεργήθηκαν ήταν ελάχιστες. Αυτή όμως η εικόνα δεν είναι αντιπροσωπευτική της πραγματικής, υπό φυσιολογικές συνθήκες λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Πλωμαρίου, όμως αυτή στάθηκε ο λόγος που εντός Οκτωβρίου αναμένεται η έκδοση απόφασης παύσης της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου μας.

Στο Πλωμάρι ακόμη λειτουργεί υποκατάστημα του ΙΚΑ, το οποίο εξυπηρετεί ασφαλισμένους κατοίκους της πόλης αλλά και των γύρω επτά χωριών. Στο ΙΚΑ Πλωμαρίου απασχολούνται αυτή τη στιγμή δύο υπάλληλοι, καθώς μία υπάλληλος έχει αποσπασθεί σε υποκατάστημα του Πειραιά. Ακόμα και αν και στην περίπτωση αυτή ορισθεί στο μέλλον η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω του ΚΕΠ, η απλή καταβολή των ασφαλίστρων θα αναγκάζει τους πολίτες να μεταβαίνουν στη Μυτιλήνη, σε μία απόσταση 42 χλμ από το Πλωμάρι (πολύ περισσότερων από τα γύρω χωριά) διανύοντας έναν επαρχιακό δρόμο σε άθλια κατάσταση! Δεν τίθεται λοιπόν θέμα μείωσης των δημοσίων δαπανών εν προκειμένω, καθώς οι δύο εναπομείναντες υπάλληλοι θα κοστίσουν στο ελληνικό κράτος πολλά περισσότερα μεταφερόμενοι στο κεντρικό κατάστημα της Μυτιλήνης. Η απόφαση δε για το κλείσιμο του υποκ/τος του ΙΚΑ Πλωμαρίου αναμένεται να εκδοθεί εντός του μηνός Νοεμβρίου.

Επιπλέον, προσφάτως πληροφορηθήκαμε ότι δρομολογείται η κατάργηση του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στο Πλωμάρι είτε δια της πλήρους κατάργησης είτε δια της δημιουργίας γραφείου συναλλαγών που θα λειτουργεί ορισμένες ώρες και ημέρες εβδομαδιαίως. Εκτός του ότι το κατάστημα Πλωμαρίου είναι από τα παλαιότερα στο νησί μας, εξυπηρετεί περί τους 7.000 πελάτες το χειμώνα και υπερδιπλάσιο αριθμό πελατών το καλοκαίρι! Όπως δε ήδη αναφέραμε, στο Πλωμάρι δραστηριοποιούνται τέσσερις υγιέστατες και πανελλαδικά γνωστές ποτοποιίες, εταιρίες εμπορίας ελαιολάδου, πολλές ξενοδοχειακές και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, εκατοντάδες ελεύθερους επαγγελματίες, καθιστώντας το Πλωμάρι ένα σημαντικό οικονομικό και παραγωγικό κέντρο της επαρχίας, που όμως με μια τέτοιου είδους ενέργεια θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα και ίσως ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία!

Περαιτέρω, στην πόλη του Πλωμαρίου, που φιλοξενεί πλέον των 17.000 ανθρώπους το καλοκαίρι, που ακόμη και το χειμώνα σφύζει από ζωή, υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο δυστυχώς υπολειτουργεί. Μέχρι πρόσφατα υπηρετούσαν σε αυτό περί τους 16 αστυνομικούς, ενώ σήμερα υπηρετούν το πολύ 6! Η μη ενίσχυση του ΑΤ Πλωμαρίου εγκυμονεί πάρα πολύ μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια και τη διατήρηση της τάξης στην περιφέρειά μας, καθώς όπως προαναφέραμε δεν πρόκειται για ένα χωριό, αλλά για μία πόλη με ζωή όλο το χρόνο, και με σημαντικότατη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι.

Εκτός των ανωτέρω όμως, έχει ήδη εφαρμοσθεί το κλείσιμο των καταστημάτων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, που κάποτε απασχολούσαν 4 – 5 υπαλλήλους η κάθε υπηρεσία. Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα και θα εφαρμοστούν εντός δύο μηνών από σήμερα! Μία, χωρίς υπερβολή και άνευ προηγουμένου, «λαίλαπα» που θα καταστρέψει την οικονομική, πολιτισμική και επαγγελματική ζωή του τόπου μας. Ήδη, λόγω της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης, αντιμετωπίζουμε προβλήματα και προσπαθούμε να κρατηθούμε στον τόπο μας. Δεν είναι δυνατόν η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του Δημοσίου να εφαρμοσθεί με μία οριζόντια πολιτική παραγνωρίζοντας κάθε άλλο παράγοντα. Η επαρχία, και δη η νησιωτική επαρχία, πρέπει να παραμείνει ενεργή, δραστήρια, ζωντανή, άλλως οι συνέπειες θα είναι αντιστρόφως ανάλογες προς τις επιδιωκόμενες. Στο Πλωμάρι ιδίως, οι όποιες επενδύσεις θα συναντήσουν τόσα εμπόδια και δυσκολίες που θα εκμηδενιστούν. Κάθε εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα θα καταστεί τόσο δυσχερής, που τελικά θα παύσει. Το αποτέλεσμα θα είναι η πόλη του Πλωμαρίου να μετατραπεί σε ένα χωριό που ούτε και το καλοκαίρι θα αποτελεί πλέον πόλο έλξης για επισκέπτες, τα δε χωριά του θα ερημώσουν παντελώς. Όταν ξαφνικά, όλες οι υπηρεσίες που αποτελούν την έκφραση της παρουσίας του κράτους στην περιφέρειά μας, καταργηθούν, σε συνδυασμό με τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, η ερήμωση και η εγκατάλειψη είναι δεδομένη.
Να σας ενημερώσουμε δε, ότι συμπαριστάμενος στην προσπάθειά μας ο Δήμος Λέσβου, δια του Δημοτικού Συμβουλίου συνυπέγραψε σχετικό με τα θέματα αυτά ψήφισμα και ο Δήμαρχος Λέσβου, δεσμεύτηκε να ενισχύσει εμπράκτως τον αγώνα μας, με την δωρεάν παραχώρηση ακινήτων του Δήμου που βρίσκονται στο Πλωμάρι για τη στέγαση των υπηρεσιών που πρόκειται να καταργηθούν.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ

Το κείμενο εστάλη στου παρακάτω Παραλήπτες:
Προς Αξιότιμους Κυρίους :
1. Υπουργό Εσωτερικών, κ. Χάρη Καστανίδη
2. Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
3. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή
4. Αναπληρωτή Υπουργό Π.Ε.&Κ.Α. και Βουλευτή Λέσβου, κ. Νίκο Σηφουνάκη
5. Βουλευτή Λέσβου, κ. Σπύρο Γαληνό
6. Βουλευτή Λέσβου, κ. Σταύρο Σκοπελίτη
7. Γενικό Γραμματέα Φορολογικών &Τελωνειακών Θεμάτων, κ. Γιάννη Καπελέρη
8. Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρη Χαλκιώτη
9. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφερειάρχη κ. Νάσο Γιακαλή
10.Πρόεδρο κ. Σταύρο Δημηρούδη και Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου
11. Δήμαρχο Λέσβου, κ. Δημήτρη Βουνάτσο
12. Πρόεδρο κ. Χρήστο Κορδώνη και Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου
13. Επικεφαλής Συνδυασμών Αντιπολίτευσης Περιφ. Συμβουλίου Β. Αιγαίου
14. Επικεφαλής Συνδυασμών Αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου
16. ΜΜΕ Λέσβου

Facebook comments:

7 COMMENTS

  1. Το δυστύχημα είναι ότι της επιτροπής αγώνα όπως φαίνεται ηγούνται οι αποτυχημένοι δημοτικοί του τοπικού συμβουλίου,άρα τι περιμένουμε?ας μας πουν , εκλέχθηκε προεδρείο στην επιτροπή ? υπάρχει σχέδιο μελλοντικών ενεργειών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων? κλήθηκαν οι πολιτικοι,όλων των κόμματων καί οι δημοτικοί παράγοντες από όλους τους συνδυασμούς,στη λαική συνέλευση? γιατί δεν συμπεριελήφθησαν εξ οφίτσιο στην επιτροπή καί οι πρώην δήμαρχοι Πλωμαρίου,αλλά μόνο οι πρόεδροι των πολιτιστικών?κλήθηκε τελικά ο ο κ.δήμαρχος καί πως δικαιολόγησε την απουσία του?
    Προσωπικά πιστεύω ότι δεν κλήθηκε κανείς καί όλος αυτός ο θόρυβος έγινε για να καλυφθεί η απουσία του δημάρχου ο οποίος όπως φαίνεται φοβάται να έλθει στο Πλωμάρι για να μιλήσει στον κοσμο, αν ποτέ έλθει να μας το πεί για να προετοιμάσουμε, μια καλή υποδοχή , αλλά δεν το βλέπω ,σε κανένα πανηγυράκι μετά τα μεσάνυχτα που είναι λίγος ο κόσμος μπορεί να εμφανιστεί,όπως έκανε στη γιορτή του ούζου, φοβάται τους” μπαχαλάκηδες” του Πλωμαρίου.

  2. Λοιπόν για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε να γίνει μια συνάντηση των blogger του Πλωμαρίου. Πείτε μέρα,ώρα και τοποθεσία για να ορίσουμε και να το ανακοινώσουμε εδώ.
    Η συνάντηση θα είναι ανοιχτή για όλους και δεν χρειάζεται ο καθένας να λέει με ποιο όνομα/ψευδώνυμο γράφει, ελάτε και όσοι απλώς διαβάζετε χωρίς να έχετε γράψει ούτε μια φορά. Ελάτε να τα πούμε και μια φορά από κοντά. Οι επιτροπές μόνο καθυστέρηση φέρνουν.
    Περιμένω προτάσεις.

  3. Τελικά αυτός ο δήμαρχος θα αποδειχθεί ως ότι χειρότερο έβγαλε αυτός ο τόπος,προκαλεί με κάθε του ενέργεια .Ακόμη ένα κατόρθωμά του είναι ότι θέλει να προσλάβει (4) τέσσερις ειδικούς συνεργάτες.Εναν ειδικό συνεργάτη για θέματα λειτουργίας μονάδων κοινωνικής φροντίδας καί παιδικών σταθμών (μήπως τον θέλει για να βρεί τρόπους ώστε να καθιερώσει μόνιμα τα ταπεράκια στους παιδικούς σταθμούς?). Εναν ειδικό συνεργάτη για θέματα οργάνωσης των υπηρεσιών γραφείου του δημάρχου (δηλαδή έναν ειδικό για να του οργανώσει το γραφείο).Εναν ειδικό συνεργάτη για την αντιμετώπιση θεμάτων πολιτικής προστασίας και έναν ειδικό συνεργάτη για θέματα χωροταξίας,ανάπτυξης καί επενδύσεων.
    Θα μπορούσε να βρεί δύο απόστρατους αξιωματικούς , έχουμε πολλούς στο νησί καί να τους ζητήσει να εργαστούν εθελοντικά για την οργάνωση το γραφείου του καί για τα θέματα πολιτικής προστασίας, σημειώνεται ότι στην γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας ,ηγείται συνήθως απόστρατος αξιωματικός.Για τα θέματα κοινωνικής φροντίδας καθώς καί για τα θέματα χωροταξίας, ανάπτυξης καί επενδύσεων θα μπορούσε καί πάλι να ζητήσει βοήθεια,εθελοντικα βέβαια ,από αντίστοιχους καθηγητές του πανεπιστημίου Λέσβου, από τον εμπορικό σύλλογο,το τεχνικό και εμπορικό επιμελητήριο κ.λ.π .
    Τα χρήματα δεν είναι δικά του,στη θέση αυτών θα μπορούσε να προσλάβει εργάτες καθαριότητας γιατί το νησί βρωμάει ,και τεχνίτες που υπάρχουν πολλές ανάγκες σε όλο το νησί.Καί το πιό “κουφό” καί άκρως ρουσφετολογικό?η πλήρωση των θέσεων θα διενεργηθεί με απόφαση του ίδιου του δημάρχου ο οποίος και θα προσλάβει τα πρόσωπα που κατά την κρίση του είναι κατάλληλα για τις συγκεκριμένες θέσεις.Προσόντα ?γενικά καί αόριστα,κατάθεση αιτήσεων μέχρι 10 Οκτώβρη,όποιος έχει τον δήμαρχο ως” μπάρμπα στη κορώνη” θα είναι τυχερός καί πρέπει να κάνει αίτηση ,αν καί νομίζω ότι αυτοί έχουν ήδη προσληφθεί.
    Δήμαρχε κάποιος πρέπει να σε καρφώσει στην τρόικα. Μη ξεχνάς ότι επίκειται εργασιακή εφεδρεία καί απολύσεις στους δήμους . Υπερχρεωμένος κατά τα λεγόμενα του δημάρχου,ο δήμος,αλλά τίποτε δεν τον εμποδίζει να κάνει περιττές καί ρουσφετολογικές προσλήψεις, δεν πρέπει να ντρέπεται ο δήμαρχος?εσείς τι λέτε?

  4. ποιός είπε στον κ.δήμαρχο “καλά που είστε γραφικός καί γελάμε”?
    Το να είναι κάποιος γραφικός , είναι κάτι που μας κάνει να γελάμε κάποιες φορές,το να είναι κάποιος ανίκανος ή ανήμπορος καί αποτυχημένος αυτό μας οδηγεί σίγουρα στο κλάμα καί στη δυστυχία.

  5. Θέλω να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις για το έγγραφο που στάλθηκε και αφορά στις υπό κατάργηση υπηρεσίες.
    1.Αναγράφεται εσφαλμένα ότι πρόσφατα πληροφορηθήκαμε τη δρομολόγηση κατάργηση πλείστων υπηρεσιών,κλπ.Δεν το πληροφορηθήκαμε πρόσφατα αλλά πρόσφατα ξύπνησαν έπειτα από λαική απαίτηση οι διοικούντες τον δήμο καί τον τέως δήμο Πλωμαρίου.Συνεπώς μπορούμε να λέμε ή να γράφουμε ότι πρόσφατα άρχισε η κατάργηση των υπηρεσιών στο Πλωμάρι.
    2.Η κατάργηση της ΔΟΥ δεν βλάπτει μόνο τις αγωραπωλησίες των ακινήτων στο Πλωμάρι όπως αναγράφετα,.εν πάσει περιπτώσει τη δουλειά αυτή με την ΔΟΥ θα την κάνει ο μεσίτης ή ο συμβολαιογράφος της αγοραπωλησίας,βλάπτει όλο τον πληθυσμό της πόλης γιατί για κάθε επαφή, από ερώτηση ως καί συναλλαγή των πολιτών θα είμαστε υποχρεωμένοι,να διανύσουμε κάθε φορά 85 χιλιόμετρα κακού και επικίνδυνου οδικού δικτύου,να επιβαρυνθούμε με έξοδα κίνησης και να έχουμε μεγάλο χάσιμο πολύτιμου χρόνου,συνεπώς αφορά όλο τον πληθυσμό της πόλης.
    3.Για το ειρηνοδικείο που ακόμη θεωρητικά δεν έχει βγεί η σχετική απόφαση πρεπει παράλληλα να κινηθεί και ο δικηγορικος σύλλογος Λέσβου με την καθοδήγηση καί απαίτηση των νομικών που διατηρούν γραφείο στη πόλη μας
    4.Για την εθνική τράπεζα δεν νομίζω ότι η υποβάθμισή της θα επιφέρει σημαντικές ανωμαλίες στη διακίνηση κεφαλαίων-καταθέσεων-συναλλάγματος και λοιπών τραπεζικών εργασιών,λειτουργούν ακόμη τρείς τράπεζες στη πόλη μας,σαυτή τη περίπτωση θα ζημιωθεί μόνο η εθνική τράπεζα αλλά και φυσικά οι υπάλληλοι που πιθανόν θα μετακινηθούν στη Μυτιλήνη με την κατάργηση ορισμένων θέσεων,νομίζω ότι εκεί πιθανόν το πρόβλημα να οφείλεται στην έλλειψη διεύθυνσης του υποκαταστήματος . Η τράπεζα είναι στο χρηματιστήριο και λειτουργεί με ιδιωτικά και εμπορικά κριτήρια.
    5.Για το αστυνομικό τμήμα,νομίζω ότι εκεί πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στη διατήρηση του τμήματος στη πόλη μας και με προσωπικές παραστάσεις του δημάρχου και της επιτροπής αγώνα,πρέπει να αγωνιστούμε να παραμείνει το τμήμα στο Πλωμάρι,ας προτείνουμε τη στέγαση του αστυνομικού τμήματος στο κτίριο του τέως δήμου πλωμαρίου .Πιστεύω ότι αν η πρόταση για την στέγαση των υπηρεσιών ετίθετο εγκαίρως στα αρμόδια υπουργεία και στο ΙΚΑ, τότε ίσως να ήταν διαφορετική η αντιμετώπιση από αυτά.
    6.Για τον δήμο Λέσβου-δήμαρχο,δεν συμπαραστάθηκε και δεν έκανε τίποτε για να μην καταργηθούν οι υπηρεσίες ή για να προτείνει εναλλακτικές λύσεις .Ακόμη περιμένουμε το δημοψήφισμα που είχε εξαγγείλει προεκλογικά για τον” κακοκράτη”.
    Πιστεύω ότι τώρα είναι αργά για κάθε ενέργεια ή αγώνα,αυτό έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα,πιστεύω ακόμη ότι το κράτος επειδή δεν έχει χρήματα θα περικόψει δαπάνες από τον κρατικό προυπολογισμό που αφορούν στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και στη εξυπηρέτηση των πολιτών,λιγότερα χρήματα από το κράτος σημαίνει ταλαιπωρία και περισσότερα έξοδα για τους πολίτες,συνεπως για να μη έχει πολλαπλά προβλήματα ο πολίτης,στο τόπο μας, πρέπει να οργανωθεί ανά γειτονιά,συνοικία,τοπική ενότητα, σε ομάδες εργασίας και διευκόλυνσης των πολιτών,όπως εξυπηρέτηση των αδυνάτων ,πολιτική προστασία από φυσικά φαινόμενα,διεκπεραίωση εργασιών των αδυνάμων πολιτών από εθελοντικές ομάδες εργασίας και την ενημέρωση των πολιτών,οργάνωση καθαριότητας ανά γειτονιά και συνοικία και ένα σωρό άλλες διευκολύνσεις που πρέπει να οργανώσουμε και να κάνουμε μόνοι μας, για να κάνουμε τη ζωή μας καλίτερη και να βοηθήσουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας.
    Ολα αυτά απαιτούν χρόνο και εθελοντική εργασία συνεπώς πρέπει πρώτα να οργανώσουμε ένα κεντρικό όργανο διοίκησης -συντονισμού δράσεων και ομάδες εθελοντικής εργασίας ανά γειτονιά και αντικείμενο εργασίας ή εξυπηρέτησης.Ποιός θα το ξεκινήσει?φυσικά όχι οι αποτυχημένοι άρχοντες της πόλης μας, αλλά απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας που αγαπούν τον τόπο και έχουν όρεξη για εθελοντική εργασία.ζητώ λοιπόν αν συμφωνείτε με ένα έστω από τα παραπάνω να συναντηθούμε και να τα συζητήσουμε ολα αυτά και οποιαδήποτε αλλη πρόταση έχετε και να ξεκινήσουμε δουλειά, ο καιρός περνάει και η απάθεια και η αδιαφορία μας θα μας οδηγήσουν σύντομα σε αδιέξοδα..
    Πρόταση,επιστρέφω στη παλαιά ιδέα της ” δρασης πολιτων” με διαφορετική οργάνωση και σκοπό λειτουργίας, παράλληλα με τον αρχική σκέψη.Ζητώ από τον κ.Αρμενάκα,τον admin και τον Ερμή να αναλάβουν τη πρωτοβουλία συνάντησης και να ορίσουν τόπο,χρόνο και τοποθεσία συνάντησης.

  6. τι έγινε αγαπητοί συμπολίτες?”κάτσαμε”?ούτε φωνή, ούτε κάποια κίνηση?πρόταση?τίποτε δεν κινείται πάλι?κατάλαβα θα μας “φάει” πάλι το καφενείο το ούζο και ο ωχαδελφισμός,άστα μωρέ να τα κάνουν οι άλλοι ,δεν βαριέσαι εμείς θα σώσουμε τη πόλη?άσε μας στην ησυχία μας ,αφού τη” βγάζουμε καθαρή”όπως είμαστε τι τα θες τώρα?λυπάμαι κύριοι,αλλά αυτοι είμαστε και καλά μας κάνουνε,συγνώμη για τη μέχρι τώρα ενασχόληση μου,για το κοινό καλό έστω με αυτές τις λιγοστές ταπεινές γνώμες που εξέφρασα στο blog,αλλά από ότι έχω καταλάβει δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά κανένας,μας αρέσουν μόνο να λέμε λόγια….είμαστε άξιοι της τύχης μας.

  7. Τρία ενδιαφέροντα κείμενα προς επίδοξους “αγωνιστές”,ειληκρινείς και απατεώνες.

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

    Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2002 και ώρα 8.00 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό σχολείο Βραχασίου Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων του Βραχασίου, του Σισίου και της Μιλάτου που έλαβε την παρακάτω απόφαση για την ίδρυση του Δήμου Βραχασίου:

    ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΑΧΑΣΙΟΥ

    Εμείς, οι πολίτες του Βραχασίου, της Μιλάτου και του Σισίου, αποφασίζουμε την ίδρυση του δικού μας Δήμου, του Δήμου Βραχασίου.

    Ζώντας σε ένα τόπο με ιστορική, δημοκρατική και αγωνιστική παράδοση αιώνων δεν μπορούμε να ανεχτούμε το βιασμό των συνταγματικών και ατομικών μας δικαιωμάτων, δεν μπορούμε να ανεχτούμε την καταδίκη των χωριών μας στην απομόνωση και την ερήμωση, δεν μπορούμε να ανεχτούμε την επιβολή του ρουσφετιού και του παρασκηνίου στο μέλλον του τόπου μας. Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα εφαρμογής του σχεδίου «Ι.Καποδίστριας» στην περιοχή, οι τοπικές μας κοινωνίες αποφάσισαν δημοκρατικά και ομόφωνα την ίδρυση του Δήμου Βραχασίου. Ακολούθησαν οι εκβιαστικές αντιδράσεις κάποιων στη Νεάπολη που θεώρησαν ότι η Νεάπολη έχει αποκλειστικά δικαιώματα διοίκησης στα χωριά μας, παρά την αντίθετη γνώμη μας. Η κυβέρνηση τελικά το 1998 υποχώρησε στο παρασκήνιο και τους εκβιασμούς, ακύρωσε την ίδρυση του Δήμου Βραχασίου (που η ίδια τον είχε σχεδιάσει) αλλά εδώ και τέσσερα χρόνια παραδέχεται συνεχώς ότι έκανε λάθος.

    Σ΄ αυτά τα τέσσερα χρόνια του δύσκολου και επίπονου αγώνα μας ακούμε συνεχώς από υπουργούς, βουλευτές και κυβερνητικούς παράγοντες ότι έγινε λάθος, ότι έχουμε δίκιο, ότι θα γίνουν αλλαγές στο χωροταξικό σχεδιασμό του «Καποδίστρια». Τέσσερα χρόνια ανυποχώρητου αγώνα με μαζικές κινητοποιήσεις, με δημοκρατικές συνελεύσεις, με πανελλήνια αναγνώριση του δίκαιου του αιτήματος, με υποστήριξη από όλους τους πολιτικούς χώρους, με ποινικοποίηση και στημένες δίκες και καταδίκες, με εκβιασμούς, με δυο συγχωριανούς μας χαμένους. Τέσσερα χρόνια υποσχέσεων.

    Εμείς οι πολίτες της περιοχής, οι απόγονοι των σφακιανάκηδων, δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την κοροϊδία της κυβερνητικής εξουσίας. Κάνουμε πράξη αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνει, αυτό που η κυβέρνηση συνεχώς μας υπόσχεται, κάνουμε πράξη αυτό που με αγώνες έχουμε κατακτήσει. Δημιουργούμε το δικό μας Δήμο, το Δήμο Βραχασίου και στις 11Αυγούστου ημέρα μνήμης και τιμής στο συναγωνιστή μας Μανόλη Λασιθιωτάκη, θα ψηφίσουμε για το δικό μας Δήμαρχο, για το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο. Δημιουργούμε ένα Δήμο που έχει ήδη αυτοδιοικητική υπόσταση αφού ουσιαστικά η δημοτική διοίκηση στην περιοχή ασκείται από εμάς τους ίδιους αυτά τα τέσσερα χρόνια.

    Πιστεύουμε ότι η ίδρυση του Δήμου Βραχασίου από εμάς αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον της περιοχής και ελπίζουμε ότι η όποια κυβερνητική εξουσία θα αναγνωρίσει έμπρακτα το δίκιο μας. Γιατί πάν΄ απ΄ όλα «ο δικός μας Δήμος είναι δική μας υπόθεση».

    Εξέλεξαν δήμαρχο κόντρα στον «Καποδίστρια»

    Εκλογές για να εκλέξουν δικό τους δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο, έκαναν χθες οι κάτοικοι του Βραχασίου, της Μιλάτου και του Σισίου στο νομό Λασιθίου, οι οποίοι επί πέντε χρόνια εκδηλώνουν με διάφορους τρόπους την αντίδρασή τους στη λειτουργία του Δήμου Νεαπόλεως, που επέβαλε ο νόμος «Καποδίστριας».

    Οι κάτοικοι των τριών χωριών δεν συμφώνησαν με την ένταξή τους στον εν λόγω δήμο και το έκαναν γνωστό με δυναμικές και θεαματικές κινητοποιήσεις, συγκρούσεις με την Αστυνομία και τους υπαλλήλους του δήμου.

    Δεν μετείχαν στις εκλογές του 1998, που έγιναν με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, και δηλώνουν ότι δεν θα μετάσχουν ούτε στις φετινές εκλογές. Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, οργάνωσαν χθες δική τους εκλογική διαδικασία, η οποία έγινε σε τρία εκλογικά τμήματα. Δικαίωμα ψήφου, είχαν οι μόνιμοι κάτοικοι άνω των 18 ετών και όσοι έχουν οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας.

    Μοναδικός υποψήφιος δήμαρχος ήταν ο Νίκος Κυβερνητάκης, ενώ από τους 20 συμβούλους που μετείχαν στο κοινό ψηφοδέλτιο, εκλέχτηκαν οι 15. Σύμφωνα με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα, ψήφισαν περίπου 1000 άτομα.

    Οι εκλογές αφιερώθηκαν στη μνήμη του Μ. Λασηθιωτάκη, ο οποίος έπαθε εγκαύματα και πέθανε πέρυσι στις 11 Αυγούστου, στην προσπάθειά του να εμποδίσει άλλο συγχωριανό του να αυτοπυρποληθεί στη διάρκεια κινητοποίησης στο Σίσι. Το άτυπο δημοτικό συμβούλιο, θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Αγώνα, θα συναντάται με τους εκπροσώπους της πολιτείας και θα αποφασίζει για θέματα που αφορούν τα τρία χωριά. Στη διάρκεια της διαδικασίας, που ολοκληρώθηκε στις 8 το βράδυ, ήταν ισχυρή αλλά διακριτική η παρουσία της Αστυνομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 12/08/2002

    Το Βραχάσι, ο «Καποδίστριας» και το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού στην Αυτοδιοίκηση

    Του Χριστου Ζουραρι*

    Οσοι νοήμονες άνθρωποι ζουν σε αυτόν τον τόπο διερωτώνται για ποιο λόγο η νομοθετική ρύθμιση ενός χρονίζοντος προβλήματος, που αφορά σε δύο κοινότητες της Κρήτης, προκάλεσε μείζονα πολιτική αναταραχή. Πράγματι, πώς εξηγείται το γεγονός ότι για μια ασήμαντη κυβερνητική τροπολογία, η οποία υπερψηφίστηκε και από το ΚΚΕ και από τον Συνασπισμό, το μεν ΠΑΣΟΚ έδωσε μια λυσσαλέα αντιπολιτευτική μάχη που κορυφώθηκε με την «ηρωική» έξοδο από το Κοινοβούλιο, τα δε διαπλεκόμενα ΜΜΕ επεδόθησαν σε ένα καταιγισμό παραπληροφόρησης όπου έλαμψαν η παχυλή αμάθεια, η υποκρισία, ο φανατισμός και, ως ανεμένετο, η αθλιότητα;

    Προβλήθηκε, εν αρχή, ένα επιχείρημα-πυροτέχνημα ικανό να πείσει μόνον τους αφελείς. Οτι, δηλαδή, η τροπολογία με την οποία αναγνωρίζεται η διοικητική αυτοτέλεια των κοινοτήτων της Μιλάτου και του Βραχασίου είναι ολέθρια, διότι «αποδομεί» ή «κατεδαφίζει» τον σεβάσμιο νόμο «Καποδίστρια». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Προφανώς ότι στο δικαιικό μας σύστημα υπάρχουν νόμοι διαφορετικοί από αυτούς που ξέρουμε και οι οποίοι είναι ιεροί και απαραβίαστοι – νόμοι ταμπού. Και ότι ένας τέτοιος νόμος ηυξημένης ισχύος είναι και ο νόμος «Καποδίστριας», ο οποίος δεν επιδέχεται ούτε διορθώσεις ούτε τροποποιήσεις, έστω και αν η εφαρμογή του έχει δημιουργήσει στις τοπικές κοινωνίες εντάσεις, οικονομική δυσπραγία, εμφύλιες διενέξεις, απόγνωση, ακόμη και θανάτους!

    Αυτή η παγκοσμίως πρωτότυπη νομική θεωρία, που μέχρι κορεσμού προβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τους χειροκροτητές του, μπορεί μεν να είναι συνεπής προς το επίπεδο της νομικής παιδείας των συντακτών του νόμου και των υποστηρικτών του, δεν παύει όμως να εκπλήσσει, αν αναλογισθούμε ότι ακόμη και ο Αστικός Κώδικας, το κορυφαίο δημιούργημα της ελληνικής νομικής επιστήμης, δεν απέφυγε ούτε τις διορθώσεις ούτε τις τροποποιήσεις, όταν αυτές κατέστησαν αναγκαίες υπό την πίεση της πραγματικότητας.

    Με εξίσου εκκωφαντικό τρόπο, διασαλπίστηκε επίσης urbi et orbi, ότι ο νόμος «Καποδίστριας» αποτελεί το άκρον άωτον του εκσυγχρονισμού διότι, χάρις σε αυτόν, δημιουργήθηκαν ευρύτερες αυτοδιοικούμενες μονάδες – οι μόνες ικανές να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα επιχειρησιακά προγράμματα μεγάλης εμβέλειας. Λίγα ξενόγλωσσα βιβλία, ωστόσο -προσιτά ακόμη και στην μακρινή Ηπειρο- και μία στοιχειώδης ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις του θεσμού της αυτοδιοίκησης θα διευκόλυναν τους συντάκτες αυτού του νόμου να αντιληφθούν, επιτέλους, ότι η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να αναζητείται σε λύσεις, που θίγουν την αυτονομία των τοπικών συσσωματώσεων, δηλαδή σε λύσεις, που πλήττουν τον πυρήνα της κοινωνίας των πολιτών.

    Ολα αυτά είναι, ίσως, ψιλά γράμματα. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο νόμος «Καποδίστριας» σχεδιάσθηκε και εφαρμόστηκε με πλήρη συνέπεια προς το πασοκικό ήθος: με τις κατάλληλες μετακινήσεις ή προσαρτήσεις κοινοτήτων κατακτήθηκαν όσοι δήμοι διέκειντο εχθρικά προς το τότε κυβερνών κόμμα. Με την αύξηση των αρμοδιοτήτων των Δημοτικών Υπηρεσιών δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, τις οποίες κατέλαβαν ορδές ημετέρων. Και με αυτά και άλλα πολλά (π.χ. ηυξημένες προμήθειες και λοιποί εξοπλισμοί) επετεύχθη, επιτέλους, η πολυπόθητη άλωση του Δημοσίου Ταμείου. Και όλα αυτά υπό το λαμπρό πρόσχημα του εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

    Πώς να μην διαφυλαχθεί, λοιπόν, ως κόρη οφθαλμού, το αγλάισμα αυτό της εκσυγχρονιστικής νομοθεσίας! Αυτά και άλλα συναφή διέγνωσαν εγκαίρως οι κάτοικοι της Μιλάτου και του Βραχασίου. Εκτιμώντας ότι τα συμφέροντά τους, αλλά και η ιστορία των χωριών τους, άλλα επιτάσσουν, δεν αποδέχθηκαν την προφανούς υστεροβουλίας κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειάς τους. Αρνήθηκαν να προσαρτηθούν στον Δήμο Νεάπολης και έκτοτε πορεύτηκαν μόνοι τους, εκτός διοικητικού συστήματος, χωρίς κρατικούς πόρους, αγωνιζόμενοι για την αναγνώριση των δικαίων τους αλλά και για την επιβίωση των κοινοτήτων τους.

    Υπό μία έννοια, επρόκειτο περί ανταρσίας. Οχι, όμως, κατά του κράτους, αλλά κατά του εγκαθιδρυμένου στην Κρήτη πασοκικού συστήματος εξουσίας που ήλεγχε τα πάντα. Και έτσι ερμήνευσε το ΠΑΣΟΚ την απείθεια των δύο κατ’ εξοχήν πράσινων κΚοινοτήτων του καταπράσινου νομού Λασιθίου που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι. Και προκειμένου να μην κλονιστεί η ηγεμονία του κόμματος στον νομό και να αποτραπεί η εξάπλωση της αμφισβήτησης, αποφασίστηκε ότι οι δύο κοινότητες έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου επιστρατεύθηκε σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός. Τα κονδύλια κόπηκαν, τα έργα ματαιώθηκαν, οι διορισμοί αποκλείστηκαν, οι λιγοστοί συμβασιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι κυνηγήθηκαν, οι διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν, οι απεργοί πείνας συκοφαντήθηκαν, οι θάνατοι αποσιωπήθηκαν και οι μηνύσεις, οι συλλήψεις και οι καταδίκες έπληξαν δικαίους και αδίκους.

    Μόνη φωτεινή εξαίρεση σε αυτό το πανδαιμόνιο διώξεων και αποκλεισμών υπήρξε η στάση που τήρησε ο επιχώριος μητροπολίτης Πέτρας. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η οργή του ΠΑΣΟΚ κατά των δύο κοινοτήτων της Κρήτης έρχεται από παλιά. Και αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με την «κατεδάφιση» του «Καποδίστρια» -ένα αστείο πρόσχημα- ούτε καν με την αυτονόητη αντιπολιτευτική ρητορική.

    Την εξήγηση πρέπει να αναζητήσουμε αλλού. Στο πραγματικό, και ιδίως συμβολικό, πλήγμα που ένιωσε να δέχεται από τις δύο κοινότητες το ΠΑΣΟΚ στους δύο πυλώνες της ηγεμονίας του: στην κομματοκρατία (εν καιρώ εξουσίας) και στο ιδεολόγημα του εκσυγχρονισμού με το οποίο, ακόμη και σήμερα, στους δίσεκτους χρόνους, αποκοιμίζει τους αφελείς. Με άλλα λόγια, το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ήδη αναγορεύσει το Βραχάσι και τη Μίλατο σε «καταστατικούς» αντιπάλους, αναγκάστηκε να δώσει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή μια γελοία μάχη pro domo sua και ηττήθηκε πανηγυρικά.

    * Ο Χρίστος Ζουράρις είναι δικηγόρος.

    (δημοσίευμα στην εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” στις 10/3/2006)

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_865550_10/03/2006_176700

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here