Home Δελτία Τύπου Ενημερώσεις από την Λέσχη Πλωμαρίου

Ενημερώσεις από την Λέσχη Πλωμαρίου

540
0

Νέα έκθεση ζωγραφικής με έργα του μηχανικού και μέλους του πολιτιστικού σωματείου Γιώργου Σιταρά, εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος.


Τα 21 έργα που εκθέτει ο ζωγράφος είχαν παρουσιασθεί στο Αρχοντικό Γεωργιάδη στα πλαίσια του Λεσβιακού καλοκαιριού, τον περασμένο μήνα. Σημειώνεται ότι είναι η τέταρτη έκθεση που διοργανώνεται στο έτος που διανύουμε και έχει προγραμματισθεί έκθεση αγιογραφίας του Γιάννη Βάμβουρα για το Σάββατο 27 Αυγούστου.

2. ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, που εξελέγη κατά τις αρχαιρεσίες της 31ης Ιουλίου καταρτίσθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: Ξενοφών Μαυραγάνης

Αντιπρόεδρος : Γιώτης Φρυδάς

Γενικός Γραμματέας: Θεολόγος Πατερέλης

Ταμίας: Γιάννης Λαγουτάρης

Βιβλιοθηκάριος-κοσμήτωρ: Μαρία Βάμβουρα-Κωνσταντακέλλη

Η εξελεγκτική επιτροπή αποτελέσθηκε από τους Νίκο Ανδρόνικο, Γιώργο Λαγουμίδη και Αριστείδη Φρυδά, ενώ στην επιτροπή προστασίας φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος μετέχουν οι Στέλιος Καλδέλλης, Μιχάλης Μπελάς και Γιώργος Σιταράς.

Κατά την πρώτη της συνεδρίαση το νέο Δ.Σ. αποφάσισε να παρουσιάσει του επετειακό λεύκωμα «ΛΕΣΒΟΣ 1912-2012. Εκατό χρόνια ελευθερίας», την Δευτέρα 22 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα της Λέσχης.

Για την παρουσίαση, στην οποία είναι καλεσμένοι όλες οι αρχές, πολιτικές, αυτοδιοικητικές, θρησκευτικές, στρατιωτικές, και αστυνομικές και βεβαίως οι πολίτες, δεν θα σταλούν ιδιαίτερες προκλήσεις και για λόγους οικονομικούς και για λόγους αρχής.

Οι λεπτομέρειες της παρουσίασης θα γνωστοποιηθούν μέσω του τύπου και αφισών.

3. ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Με τον τίτλο «Λέσβος 1912-2012. Εκατό χρόνια Ελευθερίας», κυκλοφορεί το επετειακό λεύκωμα που εξέδωσε η «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», τιμώντας την εκατοστή επέτειο της 8ης Νοεμβρίου 1912.

Στο λεύκωμα περιέχονται συνεργασίες των Μαριάνθης Βάμβουρα, Αλφόνσου Δελή, Αριστείδη Καλάργαλη, Βασιλικής Κουρβανιού, Άρη Κυριαζή, Νίκου Παπαδέλλη, Παναγιώτη Παρασκευαϊδη, Παναγιώτη Σκορδά, Ιωάννου Στεφανίδη, Γιάννη Χατζηβασιλείου, που έχουν γραφτεί ειδικά γι αυτήν την έκδοση.

Περιέχονται επίσης κείμενα των Ηλία Βενέζη, του μεγάλου παιδαγωγού Μίλτου Κουντουρά γραμμένα για το μέγα γεγονός, καθώς επίσης δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, φωτογραφίες τόπων και ανθρώπων που είχαν άμεση σχέση με την μάχη του Κλαπάδου, που δόθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1912, δηλαδή ένα μήνα μετά την απόβαση των ναυτικών δυνάμεων στη Μυτιλήνη.

Στις 150 σελίδες του λευκώματος, που έχουν επιμεληθεί οι Αμφιτρίτη Καζάζη Καπερώνη, Ξενοφών Μαυραγάνης και Αριστείδης Φρυδάς, περιλαμβάνεται κάθε τι που έχει γραφεί για το σημαντικό αυτό γεγονός της ελληνικής ιστορίας, ακόμα και η τουρκική ματιά, μέσα από την μελέτη του Τούρκου καθηγητή του πανεπιστημίου της Ισταμπούλ Ιντρίς Μποκάν, πολλά τμήματα της οποίας παρατίθενται μεταφρασμένα.

Η κεντρική διάθεση του λευκώματος γίνεται από την Λέσχη Πλωμαρίου στα τηλέφωνα 6974733499, 2252032267 και 31615 και η διακίνησή του από την ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε., που είχε και την ευθύνη της έκδοσης.

Η τιμή του λευκώματος έχει ορισθεί στα 20 ε. αλλά για παραγγελίες άνω των 20 αντιτύπων, θα γίνεται έκπτωση 15%. Σε κάθε περίπτωση μαζικής παραγγελίας, θα εκδίδεται τιμολόγιο.

4. ΤΟ «ΨΑΡΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΟΥΡΑ» ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ

Ανάγνωση διηγημάτων από το καινούργιο βιβλίο του Ξενοφώντα Ε. Μαυραγάνη «Ψάρι με κεφάλι και ουρά», οργανώνουν το τοπικό συμβούλιο και ο πολιτιστικός σύλλογος Παλαιοχωρίου και ο σύλλογος Παλαιοχωριτών Αττικής «Η Μελίντα».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο Παλαιοχωρίου στις 7.30 το απόγευμα της Πέμπτης 11 Αυγούστου με αφορμή το γεγονός ότι πολλά από τα διηγήματα του βιβλίου έχουν ως χώρο δράσης το Παλαιοχώρι ή αναφέρονται στους μετανάστες μεγάλο αριθμό των οποίων διαθέτει το χωριό.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εκτός από την ανάγνωση κειμένων, θα διαβαστούν δημοσιευμένες κριτικές και απόψεις λογοτεχνών και η θέση του συγγραφέα.

Θα επακολουθήσει η συνήθης ουζοποσία με συνοδεία μουσικής.


Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here