Home Βιβλία Παρουσίαση βιβλίου: “H Λέσβος τα δύσκολα χρόνια 1941 – 1946”

Παρουσίαση βιβλίου: “H Λέσβος τα δύσκολα χρόνια 1941 – 1946”

774
2

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του συγγραφέα Αριστείδη Κλήμη, που γεννήθηκε στο Πλωμάρι παρουσιάζουν τα “Αιολικά Νέα” ακολουθεί το θέμα:
“Η Λέσβος κατά τα δύσκολα χρόνια 1941-1946” τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Αριστείδη Κλήμη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Πρόκειται για μια σημαντική συμβολή, που φωτίζει από μια “τρίτη” πλευρά (πέραν των δύο, που αντιπροσωπεύουν τις δύο, των νικητών και των ηττημένων του εμφυλίου), τη δύσκολη πενταετία ‘41 – ‘46.
Το βιβλίο αρχίζει από την περίοδο του ‘40, οπότε ξεκινά και η θητεία του Αρ. Κλήμη στο ναυτικό. Ο πόλεμος ξεκινά, οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα. Αρχίζει η δύσκολη κατοχική περίοδος. Ο συγγραφέας και πτυχιούχος της Νομικής βρίσκεται στο υποκατάστημα Μυτιλήνης στην ΑΤΕ. Το επισιτιστικό πιέζει. Η κατάσταση χειροτερεύει μέχρι που έρχεται ο Σεπτέμβρης του ‘44 και μαζί η φυγή των Γερμανών από τη Μυτιλήνη.
Από το Σεπτέμβριο του ‘44 έως το Μάρτιο ‘46 πολλά γίνονται στη Λέσβο. Γι’ αυτά έχουν γραφεί αρκετά, όχι όμως τόσα ώστε να μπορεί να αποτιμηθεί ψύχραιμα από τους ιστορικούς η περίοδος αυτή.

Ο Αρ. Κλήμης παρουσιάζει τις πολιτικές εξελίξεις, όπως τις προσέλαβε εκείνος , που δεν ήταν οργανικά ενταγμένος σε κανένα από τα δύο στρατόπεδα, που είχαν διαμορφωθεί τότε. Για το λόγο αυτό η μαρτυρία του έχει ιδιαίτερη αξία μια και είναι απαλλαγμένη από σκοπιμότητες.
Έχει σημασία δε ότι αναφέρεται στις ‘’ιδιόμορφες Χριστιανοκομμουνιστικές αντιλήψεις” (κυρίως σε Μανταμάδο και Αγιάσο), όπως τις χαρακτηρίζει, “που προσπαθούσαν τότε να κρατήσουν την Εξουσία στη Λέσβο μακριά από το Κράτος των Αθηνών’’. Όπως γράφει ο Κλήμης «σύντομα το ΕΑΜ, το ΚΚΕ, ο ΕΛΑΣ και άλλες αυτόκλητες παραφυάδες της Εξουσίας, άρχισαν να δίνουν στη Λέσβο την εντύπωση καταστάσεως που προσπαθούσε να κρατήσει μόνιμα την Εξουσία, σαν να την είχε κατακτήσει εδώ με Επανάσταση του Λαού, ή έπειτα από μάχες με τον κατακτητή.
Με διάφορες εκδηλώσεις έδειχνε ότι αντιστεκόταν στην προσπάθεια που άρχισε η κεντρική Κυβέρνηση (στην οποία μετείχαν και το ΕΑΜ και το ΚΚ) να εγκαταστήσει Αρχές και υπηρεσίες, να αναστηλώσει το Κράτος. Το ΚΚ με την τότε νοοτροπία του και σε πλήρη άγνοια (άγνοια όλων μας βέβαια) ακολουθούσε το δρόμο του με τη λατρεία στον “πατερούλη” Στάλιν που θα βοηθούσε για την οριστική κατάκτηση της Εξουσίας. Σταδιακά άρχισε η απομάκρυνση από το ΕΑΜ αξιόλογων προσώπων είτε που ανήκαν σε αυτό από λίγο παλαιότερα είτε που προσχώρησαν τον τελευταίο καιρό. Άρχισαν απορίες και συζητήσεις. Από την αντίδραση αυτή δημιουργήθηκε ανεπίσημα η Ένωση Δημοκρατικών Λέσβου».
Το κλίμα της εποχής αποτυπώνεται μέσα από την αρθρογραφία του Κλήμη, τόσο στη “Δημοκρατία”, όσο και στο “Κυριακάτικο Δελτίο”. Ακολουθούν τα Δεκεμβριανά.
Στη Λέσβο, ο Δεκέμβρης του ‘44 έληξε με νίκη της Αριστεράς που κατάφερε να εμποδίσει την αποβίβαση των αγγλικών στρατευμάτων από πλοία που είχαν αγκυροβολήσει ανοιχτά της Λέσβου (go back). Ωστόσο οι ανοιχτές πληγές της εποχής αυτής οδήγησαν λίγο αργότερα στην εμφύλια σύρραξη και σε πογκρόμ κατά των αριστερών με φυλακίσεις και εξορίες.

Ο συγγραφέας
Ο Αριστείδης Κλήμης γεννήθηκε στο Πλωμάρι το 1915, έζησε για λίγο στη Μικρασία και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Σπούδασε αρχικά Συνεταιριστικά, εν συνεχεία Νομικά – Οικονομικά. Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα της Στατιστικής στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή. Η συγγραφική του δράση γνωστή, με δεκάδες βιβλία συνεταιριστικά, νομικά, αγροτικής οικονομίας και πολιτικής, καθώς και λογοτεχνικά. Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συντάκτης: Χριστίνα Βογιάννη
www.aiolikanea.gr

Facebook comments:

2 COMMENTS

  1. O συγγραφέας?
    Ο Αριστείδης Κλήμης?
    Γεννήθηκε στο Πλωμάρι?
    Έχει τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών?

    Εμείς ασχολούμαστε στο Πλωμάρι με το ποιόν DJ θα φέρει το καφέ-bar, αν θα έχει χορεύτριες το Σάββατο, τι είπε ο ένας, τι έκανε ο άλλος, με ποιον γα_ _ _ηκε αυτή, και πόσο μαλ_κας είναι αυτός που περνάει…

    Με το θάρρος της γνώμης μου ένα έχω να πω:
    Έεεεερε τα χάλια μας…

    Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση.

  2. Θα προτείνω στον Σύνδεσμο όπως παλαιότερα είχαμε τιμήσει τον Πρύτανη κ. Κ. Μουτζούρη που κατάγεται απο το Πλωμάρι, να τιμήσουμε στην φετινή κοπή της βασιλόπιτας τον κύριο Α. Κλήμη αν είναι εφικτό.

    Θα πώ κάτι τελείως άσχετο με το θέμα.
    Σχετικά με τους DjS και τις χορεύτριες που είπες, είχα πάει στο Kosmopolis στο Μαρούσι για ταινία και εκεί είναι μια μικρογραφια του Mall. Έχει μερικά μαγαζιά για φαγητό, καφέ, ποτό, δισκοπωλεία και άλλα. Έτσι όπως στεκόμασταν, βλέπουμε να περνάνε κάποιες χορεύτριες, σαν αυτές που χορεύουν στα μαγαζια της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου, ντυμένες ανάλογα. Και σταματούσαν μερικοί και μερικές και κοιτούσαν σαν χάνοι άλοι τραβούσαν φωτογραφίες ή βίντεο κατά τη διάρκει που χορεύαν έξω από το γνωστο μαγαζι Applebees. Απο κεί πέρναγε κόσμος όλων των ηλικιών και στο μυαλό μου ήρθε το Πλωμάρι και η Μυτιλήνη. Αλλά εδώ όταν γίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι και κανα μεγάλο ή συμαντικό γεγονός που θα προκαλέσει πάταγο στην περιοχή. Και εδώ υπάρχουν τα πάντα και είναι θέμα το τι θέλει ο καθένας να δει ή να ακούσει ή να κάνει για να διασκεδάσει.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here