Home Δελτία Τύπου Δελτίο Τύπου απο τη Λέσχη “Βενιαμίν Ο Λέσβιος”

Δελτίο Τύπου απο τη Λέσχη “Βενιαμίν Ο Λέσβιος”

768
9

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10-12-2009 Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του τμήματος βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Πηνελόπη Μαυραγάνη- Τσιπίδου, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην ημερίδα «Ελαιόλαδο το χρυσάφι της Λέσβου» που οργανώθηκε από την «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος», τον χειμώνα του 2008, δημοσιεύθηκε σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά, των ΗΠΑ, «Επιθεώρηση τροφίμων και αγροτικής χημείας» (Journal of Agricultural and Food Chemistry).

Η μελέτη που είναι προϊόν πολυετών ερευνών του εργαστηρίου του τομέα βιολογίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το παρθένο ελαιόλαδο είναι το μοναδικό που δεν προκαλεί καμία αύξηση των μεταλάξεων. Αντίθετα το λινέλαιο, το σογιέλαιο, το σιταρέλαιο και το σησαμέλαιο αύξησαν σημαντικά το ποσοστό των μεταλλάξεων .

Επίσης τα πειράματα της ερευνητικής ομάδας απέδειξαν ότι το τηγανισμένο παρθένο ελαιόλαδο δεν επιφέρει καμία αύξηση των μεταλλάξεων. Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότερες ενώσεις που προκαλούν αύξηση των μεταλλάξεων , ενέχονται στην καρκινογένεση. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια, που μπορεί να προκληθεί από συσσώρευση μεταλλάξεων κυρίως σε τρεις ομάδες γονιδίων του ανθρώπου. Στα «πρωοογκονίδια», τα «ογκοκατασταλτικά» γονίδια και τα γονίδια επιδιόρθωσης του DNA».

Στην μελέτη, αναλύεται και αναπτύσσεται αναλυτικά, η προληπτική δράση του ελαιολάδου στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων, πέραν της αυτής καθαυτής της διατροφικής του αξίας.

Facebook comments:

9 COMMENTS

  1. Δεν είναι μόνο η αξία του ελαιόλαδου αυτή καθ αυτή αλλά και η μεγάλη του αξία όταν τυποποιείται σε μπουκάλια και ταξιδεύει στην Ελλάδα και στον κόσμο διαφημίζοντας το Πλωμάρι μας. Εκεί πρέπει να υπάρξει βοήθεια και προτροπή από τον Δήμο προς αυτούς τους ανθρώπους και αυτές τις επιχειρήσεις.

  2. Συμφωνω μαζί σου. Αλλά θα ήθελα να μάθω γιατί δεν σημετείχαν οι 2 από τους 3 τυποποιητές ελαιολάδου στην γιορτή ούζου 2009; Και το ούζο Πιτσιλαδή γιατί επίσης δεν πήρε μέρος; Ο δήμος Πλωμαρίου γενικά δεν στηρίζει και δεν έχει εκμεταλλευτεί τα παραδοσιακά προϊόντα μας εδώ και δεκαετίες, αλλά και οι ίδιοι οι επιχειριματίες δεν νοιάζονται όσο πρέπει για κάποια πράγματα. Και όταν ο ένας με τον άλλον δεν στηρίζει τους ντόπιους δεν θα πάμε μπροστά.

  3. Δεν την είχα προλάβει τη γιορτή ούζου και είχα στεναχωρηθεί.
    Σημαντικό στοιχείο αυτό που αναφέρεις για τον Πιτσιλαδή και τους άλλους δύο. Δεν το ήξερα. Οποιος τους γνωρίζει να τους ενημερώσει για αυτό το blog να μας απαντήσουν.
    Πάντως εδώ στην Αθήνα όλα -μα όλα- μου τα δώρα ούζα και λάδια είναι. Και είχα προτρέψει και κόσμο μέσω άλλης ιστοσελίδας να κάνει το ίδιο στηρίζοντάς τους. Αν μας σέβονται ας μας απαντήσουν.
    Να στηρίξουν και το blog…

  4. Το σχετικό θέμα υπάρχει εδώ : https://www.plomarinews.gr/?p=140
    και εδώ: http://www.plomaricity.gr/ouza2009b.html

    Το ούζο Πιτσιλαδή δεν είναι η πρώτη φορά που δεν πήρε μέρος, για τους εμφιαλωτές λαδιού πάλι, σίγορα δεν υπήρχε γιορτή ούζου που να συμμετείχαν όλοι. Νομίζω ότι ο δήμος Πλωμαρίου για το εκάστοτε περίπτερο, ζητάει ένα ποσο γύρω στα 400 ευρώ, σύμφωνα με το τι είχε πει ο ιδιοκτήτης μιας από τις τρεις εταιρείες που εμφιαλώνουν λάδι.

    Κατά τη γνώμη, μου καλό θα ήταν να γίνεται η γιορτή στη μαρίνα και όχι δίπλα απο το απαίσιο κτήριο του δημαρχείου.

  5. Ο πράγματι είναι λίγο… σνομπ,
    και το ούζο του είναι το ακριβότερο και πιο δυσκολοεύρετο
    εκτός Πλωμαρίου αλλά έχει αρκετά αξιόλογο προϊόν.

    Για τη μαρίνα συμφωνώ, μάλλον είναι πιο γραφικά.

    Αρκεί πρώτον να ΜΗΝ τσακώνονται οι εκ του Δήμου
    με τους υπαλλήλους των από πάνω μαγαζιών φαγητού…

    και δεύτερον να βρεθεί λύση να μην μιξάρει ο DJ του Camelot
    το Ι KNOW YOU WANT ME – PITBULL με το Η ΤΡΑΤΑ ΜΑΣ Η ΚΟΥΡΕΛΟΥ
    Η ΧΙΛΙΟΜΠΑΛΩΜΕΝΗ που ακούγεται από κάτω από τη μαρίνα…
    Δεν ταιριάζει ο ρυθμός και δεν κολλάει το μπιτ…

    Η πλατεία είναι πιο μεγάλη και χρηστική
    αν βέβαια η σκηνή στήνεται με φόντο το πάρκο.

  6. Τον Πιτσιλαδή εννοούσα στην αρχή του προηγούμενου σχολίου
    αλλά όταν βάζω ένα σύμβολο (αυτό που είναι δίπλα στο Μ
    στο πληκτρολόγιο) μπροστά από τη λέξη,
    μου τρώει το πρόγραμμα τη λέξη που ακολουθεί.
    Φτιάξτο admin.

  7. Αυτό που λες Γιάννη δε το κατάλαβα αλλα θα το τσεκάρω.
    Το περιστατικό που λες έγινε φέτος αλλα ήταν μεμονωμένο, αλλά πολύ άσχημο και τραμπούκικο από άποψη συμπεριφοράς κάποιων. Απο κει και πέρα εγώ είπα τη γνώμη μου ότι είναι πιο ωραία η επιλογή της μαρίνας και όχι της πλατείας. Την πλατεία την καθιέρωσε η σημερινή δημοτική αρχή.
    Και αν δεν μπορούν να τα βρουν με ένα μαγαζί, δε μπορεί να μεταφέρεται η εκδήλωση.

  8. Όταν έγραφα στην ιστοσελίδα του Μ. και Κ. Ξυπτερά και έβαζα τα κανονικά ελληνικά εισαγωγικά πριν και μετά τη λέξη έβγαζε στο τέλος 2 κουτάκια αντί των εισαγωγικών. Το ίδιο μου έχει συμβεί και σε άλλη ιστοσελίδα.
    Για αυτό είπα να βάζω όπου γράφω λέξη σε εισαγωγικά αυτά τα δύο που είναι στα πληκτρολόγια πάνω στο -κόμα- και στη -τελεία-.
    Οταν λοιπόν έβαζα μια λέξη ανάμεσα σε αυτά (ούτε να τα γράψω δε μπορώ τώρα) μου έτρωγε στη δική σου ιστοσελίδα. Αυτό έχει συμβεί στο σχόλιο -5- μετά το άρθρο -Ο- αλλά και στο αρθράκι σου για το ΑΣΥΛΟ όπου στο πρώτο μου σχόλιο μετά το άρθρο -Το- είχα γράψει τη λέξη -Ασυλο- μεταξύ αυτών των δύο συμβόλων.

    Θα μπήκαν τίποτα χάκερς του Ζαμτράκη…

  9. κε Μαλη κα Μαριανθη αγωνιστειτε μην μας παρουν το Δημο καηκαμε.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here