Home Ενημερώσεις “Σταμπωτά” λιθόστρωτα στην πλατεία της Πλαγιάς

“Σταμπωτά” λιθόστρωτα στην πλατεία της Πλαγιάς

1607
1

plagia1Στην αισθητική αναβάθμιση της πλατείας στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Πλαγιάς, προχωρά το επόμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή Πλωμαρίου, στην προσπάθειά της να αναδείξει το πλέον κεντρικό σημείο του χωριού.
Ωστόσο η παρέμβαση που σχεδιάζει ο Δήμος δεν είναι συνηθισμένη, καθώς στις προθέσεις του είναι η δημιουργία του λεγόμενου “σταμπωτού”, όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται στην ορολογία που χρησιμοποιούν οι αρχιτέκτονες, καθώς δεν πρόκειται για το κανονικό, παραδοσιακό πλακόστρωτο, αλλά για ανάγλυφο που προσιδιάζει όμως πολύ στο πρωτότυπο.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο έργων Γιάννη Ξανθούλη και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μας είπαν σχετικά.
«Το γεφύρι που υπάρχει υπόγεια της περιοχής που καλύπτει η σημερινή πλατεία του χωριού, πιθανολογούμε ότι δεν θα αντέξει το βάρος μιας παρέμβασης με κυβόλιθους ή πλάκες, όπως στο παραδοσιακό πλακόστρωτο. Για να αποφύγουμε λοιπόν δυσάρεστες και πιθανά καταστροφικές εκπλήξεις, καταλήξαμε μετά από προσεκτική έρευνα των επιλογών που είχαμε στη λύση του “σταμπωτού”, το οποίο και εμφανίσιμο είναι και περισσότερο ασφαλές εν προκειμένω.
Η παρέμβαση θα γίνει επί της πλατείας και στις συμβαλλόμενες σε αυτήν οδούς και στο κομμάτι που εκτείνεται από το κατάστημα Χαρέλλη, μέχρι το καφενείο Καραμπάση στην άλλη μεριά, πλησίον του ναΰδριου του Αγίου Γεωργίου του Πασγιάνου, όμορου με την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Πιστεύουμε ότι είναι μια παρέμβαση που θα ικανοποιήσει πρώτα τους κατοίκους και κατά δεύτερο λόγο τους επισκέπτες του χωριού», είπε ο κ. Ξανθούλης.

Η τεχνοτροπία του “σταμπωτού”
Τα σταμπωτά δάπεδα είναι μια τεχνολογία που εφαρμόζεται στην Αμερική και στην Ευρώπη εδώ και πενήντα χρόνια με άριστα αποτελέσματα.
Χρησιμοποιούνται κυρίως για πλακοστρώσεις εξωτερικών χώρων, λόγω της μεγάλης αντοχής και διάρκειάς τους στο ψυχρό περιβάλλον, στις μεγάλες θερμοκρασίες και στο παραθαλάσσιο περιβάλλον.
Οι τομείς εφαρμογής είναι πολλοί: Πλακοστρώσεις ιστορικών κέντρων, δρόμοι, πλατείες, πεζοδρόμια, λεωφορειόδρομοι, πάρκινγκ, ράμπες κ.λ.π.
Το δάπεδο stampart κατασκευάζεται από μπετόν C16/20, οπλισμένο με σιδηρή σχάρα το οποίο ενισχύεται με ίνες πολυπροπυλενίου και με επίπαση προστίθενται σκληρυντικά χρώματα. Επικαλύπτεται με αντικολλητικό και διαμορφώνεται με εύκαμπτα καλούπια σε πλήθος διακοσμητικών σχεδίων. Στο τέλος σφραγίζεται με ακρυλική ρητίνη (δύο στρώσεις).
Το ελάχιστο πάχος του υποστρώματος είναι 10 cm για τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για πεζούς και 15 cm για τις επιφάνειες όπου κυκλοφορούν ελαφρά οχήματα.
Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο έργο της πλατείας Πλαγιάς, το σταμπωτό θα προσιδιάζει με παραδοσιακό πλακόστρωτο (με αρμό), ενώ ο Δήμος δεν έχει ακόμη καταλήξει οριστικά στο σχέδιο που τελικά θα επιλέξει.
Πάντως το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στο ποσό των 140.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ”.
Συντάκτης : Η εκ Πλωμαρίου καταγόμενη, Ασημένια Μήλιου. Από την Εφημερίδα Αιολικά Νέα.
http://www.aiolikanea.gr/news/authors.php?author=2260

Facebook comments:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here