Home Πολιτικά Πλήγματα στην Αυτοδιοίκηση από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Πλήγματα στην Αυτοδιοίκηση από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

1915
0

Ανακοίνωση του Τμήματος Αυτοδιοίκησης της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ—ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΛΕΣΒΟΥ. Πλήγματα στην Αυτοδιοίκηση από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από προσχηματικό «διάλογο» με τους μεγαλοδημάρχους της ΚΕΔΕ, ψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές ο νέος νόμος για τις Περιφερειακές-Δημοτικές Εκλογές, που περιλαμβάνει πολλές αντιδημοκρατικές διατάξεις και έχει την υπογραφή Βορίδη. Καταργώντας τις προοδευτικές διατάξεις που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με τον νόμο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», ψήφισαν τα παρακάτω:

1. Καταργούν την Απλή Αναλογική για τα Δημοτικά και τα Περιφερειακά Συμβούλια, ορίζοντας το 60% των συμβούλων από το ψηφοδέλτιο του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη, ακόμα και στις περιπτώσεις που στον πρώτο γύρο έρθει δεύτερος, σε πλήρη αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών χωρών.

2. Επιβάλλουν την εκλογή Δημάρχου με 43% από τον πρώτο γύρο για να αποτρέψουν δημοκρατικές συνεργασίες στο δεύτερο γύρο.

3. Καταργούν τα αυτόνομα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη Συμβουλίων στις Κοινότητες, υποχρεώνοντας τους υποψήφιους για τις Κοινότητες να ενταχθούν στα κομματικά ψηφοδέλτια των Δημάρχων.

4. Αλλοιώνουν την ψήφο των Δημοτών, αφού σε όλες τις Κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους, θα ορίζονται Πρόεδροι όσοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο όποιου θα εκλεγεί Δήμαρχος, ανεξάρτητα πόσους ψήφους θα πάρει στο Χωριό τους. Ορίζουν δε πλασματική πλειοψηφία 60% σε όλα τα Συμβούλια Κοινοτήτων από το ψηφοδέλτιο όποιου εκλεγεί Δήμαρχος και πάλι ανεξάρτητα από τους ψήφους κάθε συνδυασμού στα Χωριά. (Τον ορισμό Προέδρων μειοψηφίας, τον «ξέχασαν» προσωρινά, λόγω πολλών αντιδράσεων και θα το περάσουν με κάποια μεταμεσονύχτια τροπολογία ).

· Με διατάξεις σε προηγούμενους νόμους, επέβαλαν προσλήψεις χωρίς κριτήρια ΑΣΕΠ,( από 3 μήνες τις έκαναν μέχρι 8 μήνες), αύξηση του ορίου αναθέσεων, που από 20 χιλιάδες ευρώ στις έκαναν 60 χιλιάδες ευρώ, για να εκμαυλίζουν συνειδήσεις αναθέτοντας με αδιαφάνεια, μελέτες, έργα και υπηρεσίες και εξυπηρετώντας πρόσωπα και πράγματα καταστάσεις για ψηφοθηρικούς λόγους. Παράλληλα, εδώ και πολύ καιρό έχουν υποβαθμίσει Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, μεταφέροντας αποφασιστικές αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές, στις οποίες είχαν φροντίσει από τον Αύγουστο του 2019, να επιβάλουν πλασματική πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη προκειμένου να μην λειτουργήσει η απλή αναλογική.

· Τα παραπάνω αντιδημοκρατικά μέτρα, απογοητεύουν και απομακρύνουν από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση πολλούς δημιουργικούς πολίτες με ενδιαφέρον για την αυτοδιοίκηση που δεν επιθυμούσαν να ενταχθούν σε στενά κομματικά ψηφοδέλτια, και αναθάρρησαν από τις διατάξεις του νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 και το οξυγόνο που πρόσφερε. Έτσι συγκρότησαν προοδευτικά ψηφοδέλτια σε δήμους και χωριά , αλλά τώρα με μεγάλη απογοήτευση βλέπουν αυτές τις αλλαγές.

· Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο συντοπίτη που θητεύει ή ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γυρίσει τη πλάτη στα εκβιαστικά τους διλήμματα και να ενώσει τη φωνή του για την κατάργηση των παραπάνω αντικοινωνικών διατάξεων που θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση τον λόγο έχουν οι πολίτες με τη ψήφο τους στις Εθνικές εκλογές και την καταδίκη των πολιτικών που προσπαθεί να επιβάλει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here