Home Αγροτικά - Αλιεία - Κτηνοτροφία Σχέδια Βελτίωσης: Μπορούσαν και καλύτερα!

Σχέδια Βελτίωσης: Μπορούσαν και καλύτερα!

791
0

Γράγει ο Στρατής Νικολάου. Ανακοινώθηκαν επί τέλους οι πίνακες επενδύσεων των αγροτών για τα Σχέδια Βελτίωσης, παρά τις διαβεβαιώσεις του τότε Αναπληρωτή Υπουργού αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα ο οποίος κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη, πέρσι τέτοιο καιρό, είχε υποσχεθεί ότι αυτό θα γινόταν μέσα στον περασμένο Φλεβάρη!

Τότε, ως Αγροτικό Γραφείο Σύριζα Λέσβου, είχαμε ασκήσει έντονη κριτική λέγοντας ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι και ότι αντίθετα με όσα είπε ο κ. Σκρέκας θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση του Προγράμματος. Επίσης και τότε, αλλά και στην συνέχεια, με παρεμβάσεις μας ζητήσαμε το Πρόγραμμα να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τόσο από το ποσό της υπερδέσμευσης που είχε αφήσει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου όσο και από την μεταφορά χρημάτων που δεν αξιοποιήθηκαν από άλλα Προγράμματα της Περιφέρειάς μας, ενώ επίσης προβλέψαμε ότι ο καταμερισμός των επενδύσεων δεν θα είναι αναλογικός σε όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας με κίνδυνο κάποια από αυτά να μην μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες για τον αγροτικό τους τομέα επενδύσεις. Υποστηρίξαμε επίσης την άποψη ότι ακόμα και αν όλες οι επενδύσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα, με βάση τον βαθμό υλοποίησης του προγράμματος, το συνολικό ποσό υλοποίησης του Προγράμματος δεν θα αλλάξει σημαντικά και το επί πλέον ποσό μπορεί να καλυφθεί.

Αποδείχτηκε λοιπόν σήμερα ότι όλες οι προβλέψεις και οι προτάσεις που κάναμε πριν ένα χρόνο ήταν σωστές. Θα σημειώσω επίσης κάτι ακόμα. Στο αίτημα της Περιφέρειάς μας για επί πλέον αύξηση του προϋπολογισμού τόσο στο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, όσο και στο πρόγραμμα Leader, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ απαντούσε επίμονα ότι δεν υπάρχουν χρήματα. ¨Όμως, όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση που εξέδωσε χρονικά αργότερα το ίδιο το Υπουργείο, τα 126 εκατ. κοροενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς δόθηκαν από αδιάθετα και αναδιανεμημένα κονδύλια του ΠΑΑ! Άρα επί πλέον χρήματα για να δοθούν υπήρχαν (και ακόμα υπάρχουν).

Εδώ θα μου πείτε μα καλά η ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς δεν έπρεπε να δοθεί; Βεβαίως και έπρεπε! Και μάλιστα άργησε χρονικά ενώ δεν δόθηκε και σε όλους όσους την δικαιούνταν.
Ο Σύριζα στο πρόγραμμά του «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» είχε προτείνει η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών να δινόταν από εθνικούς πόρους και το φθινόπωρο στο τέλος της προγραμματικής περιόδου όταν θα καλύπτονταν πλέον όλες οι χρηματικές ανάγκες των προγραμμάτων του ΠΑΑ, τότε, ό,τι χρήματα περισσέψουν να δοθούν ως ενισχύσεις στους πληγέντες από τον κορονοϊό αγρότες. Με αυτό τον σχεδιασμό και με αυτή την πολιτική και οι αναγκαίες πιστώσεις θα είχαν δοθεί στα Σχέδια Βελτίωσης, και στο Πρόγραμμα Leader, και η ενίσχυση στους ελαιοπαραγωγούς θα δινόταν γρήγορα χωρίς να γίνει το μπάχαλο που άφησε τους μισούς δικαιούχους απ έξω.

Είναι αναγκαίο να τα πούμε όλα αυτά γιατί συνήθως πολλοί λένε, ότι δεν γίνονται διαφορετικές προτάσεις, ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές ή ότι όποιος και να βγει την κυβέρνηση τα ίδια θα κάνει. Τέτοιες απόψεις όμως δεν είναι σωστές γιατί και διαφορετικές πολιτικές υπάρχουν και διαφορετικές λύσεις στα ίδια προβλήματα με καλύτερα αποτελέσματα μπορούν να δοθούν.

Στρατής Νικολάου
Υπεύθυνος Αγροτικού γραφείου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου.

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here