Home Δελτία Τύπου Ο Εορτασμός Των Ελευθέριων Στη Λέσχη Πλωμαρίου

Ο Εορτασμός Των Ελευθέριων Στη Λέσχη Πλωμαρίου

558
0

Με μια παράγραφο από το περίφημο σύγγραμμα του ιστορικού αναλυτή Έρικ Χομπσμπάουμ, «Η εποχή των άκρων- Ο σύντομος εικοστός αιώνας 1914-1991», εισήγαγε το θέμα της επετειακής εκδήλωσης για τα Ελευθέρια της Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, στην αίθουσα της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» ο πρόεδρός της Ξενοφών Μαυραγάνης.

«Η καταστροφή του παρελθόντος, ή μάλλον των κοινωνικών μηχανισμών που συνδέουν τη σύγχρονη εμπειρία μας , με την εμπειρία των προηγούμενων γενιών, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αλλόκοτα φαινόμενα προς τα τέλη του 20ου αιώνα.
Οι περισσότεροι νέοι σήμερα μεγαλώνουν σ’ ένα κλίμα διαρκούς παρόντος, χωρίς καμιά οργανική σχέση με το δημόσιο παρελθόν της εποχής που ζουν. Στα τέλη της δεύτερης χιλιετηρίδας , το γεγονός αυτό κάνει τους ιστορικούς, δουλειά των οποίων είναι να ενθυμούνται ό,τι οι άλλοι ξεχνούν, πιο χρήσιμους από ποτέ άλλοτε. Όμως γι αυτό τον λόγο οι ιστορικοί, πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από απλοί χρονικογράφοι, επιφορτισμένοι να υπενθυμίζουν ή να συλλέγουν και να επεξεργάζονται τα στοιχεία και γεγονότα, μολονότι αυτό αποτελεί μια από τις αναγκαίες λειτουργίες τους», υπογράμμισε ο ομιλητής για να τονίσει την λανθασμένη αντίληψη των νέων, που ταυτίζουν ανάλογες εκδηλώσεις με εθνικιστικές ή πατριδοκαπηλικές εκδηλώσεις. Κι αυτό γιατί η μελέτη και προβολή της ιστορίας, όπως αυτή καταγράφηκε στα μέσα της εποχής, δεν είναι προπαγάνδα και διαφώτιση, ώστε να τη φοβούνται και να την αποφεύγουν οι νέοι.

Στην συνέχεια ανέγνωσε το ιστορικό κείμενο του Πλωμαρίτη πολιτικού Μαλλιάκα Λαίλιου, που υπήρξε μέλος του Κομιτάτου, που επικοινώνησε με τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη, δίνοντάς του πληροφορίες για την κατάσταση των τουρκικών στρατευμάτων και καλώντας τον να επισπεύσει την απελευθέρωση του νησιού.

Κλείνοντας την παρουσίαση του ιστορικού ντοκουμέντου ο Ξενοφών Μαυραγάνης, που συνοδεύονταν από φωτογραφίες, ζωγραφιές και κείμενα της εποχής, από την συλλογή του μέλους του Δ.Σ. Γιώτη Φρυδά που προβάλλονταν σε οθόνη, ζήτησε από τους Πλωμαρίτες να προασπίσουν το ιστορικό σωματείο, που η δημοτική αρχή προσπαθεί να του επιβάλει οικονομική ασφυξία.

Comments Closed