Home Γιάννης Μπουρνούς “Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” από τον κ. Μηταράκη για τη σίτιση προσφύγων-“φαντασμάτων”

“Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” από τον κ. Μηταράκη για τη σίτιση προσφύγων-“φαντασμάτων”

757
0

Δελτίο τύπου: Δήλωση του Βουλευτή Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, για την απάντηση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην ερώτησή μας για τη σίτιση στο ΚΥΤ Μόριας:
“Με την ερώτησή μας της 20ης Οκτωβρίου 2020 στα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη θέταμε το θέμα της «εξαφάνισης» τεσσάρων χιλιάδων φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ της Μόριας που δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη νέα δομή που φτιάχτηκε στον Καρά Τεπέ μετά την πυρκαγιά της 8ης Σεπτεμβρίου, αλλά εμφανίζονταν κανονικά στις λίστες σίτισης με κόστος δεκάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο.

Στην απάντησή του, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, παραπέμποντάς μας για τα στοιχεία που λαμβάνει, στο Υπουργείο Μετανάστευσης.

Ομοίως, και ο κ. Μηταράκης παραπέμπει ξεκάθαρα την αναζήτηση ευθυνών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για όλα όσα αφορούν τη διαδικασία σίτισης, «καταμέτρηση γευμάτων και λογιστικό έλεγχο».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν επαναλαμβάνει στην απάντησή του τον αστείο ισχυρισμό του σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι δήθεν δύο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αναχώρησαν “παράνομα” ακτοπλοϊκώς από τη Λέσβο μετά την πυρκαγιά στο ΚΥΤ Μόριας. Αντιθέτως, στην απάντησή του στην ερώτησή μας, αναφέρεται κατά κύριο λόγο σε περίπου 1500 νόμιμες κατά μόνας αναχωρήσεις που έγιναν τον Αύγουστο του 2019 (πριν την καταστροφή του ΚΥΤ), καθώς και σε αναχωρήσεις που συνέβησαν κατά κύριο λόγο μετά τη διαπίστωση της αριθμητικής διαφοράς μεταξύ Μόριας και Καρά Τεπέ. Αποτυγχάνει, δηλαδή, να μας απαντήσει πειστικά στο κρίσιμο ερώτημα που θέσαμε.

Πέραν, όμως, του ποσοτικού ζητήματος, από την απάντηση του κ. Μηταράκη προκύπτει κι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα πολιτικής διαχείρισης: Το Υπουργείο Μετανάστευσης επιχειρεί να αποδώσει αυτή την τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο πληθυσμών – του ΚΥΤ Μόριας πριν καταστραφεί και του Καρά Τεπέ – κατά κύριο λόγο στην παρουσία ενός μεγάλου αριθμού ατόμων που δεν υπόκειντο σε γεωγραφικό περιορισμό ή ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι διέμεναν «περιμετρικά του ΚΥΤ της Μόριας» και αναχώρησαν «για να καταλήξουν στην πλατεία Βικτωρίας της Αθήνας».

Παραδέχεται, δηλαδή, εμμέσως, ότι η ιδεοληπτική διαχείριση του προσφυγικού από την κυβερνηση της ΝΔ (που διέκοψε την αποσυμφόρηση για σχεδόν ένα χρόνο) οδήγησε σε χαοτικές καταστάσεις, διογκώνοντας το πρόβλημα αστεγίας και εξαθλίωσης. Γι’ αυτό ακριβώς είχαμε πρόσφυγες που ζούσαν «περιμετρικά» της Μόριας, δηλαδή σε ιδιοκτησίες των κατοίκων της κοινότητας Μόριας, ή σήμερα περιφέρονται στις πλατείες της Αθήνας. Για τόσο σοβαρή και οργανωμένη διαχείριση μιλάμε.

Ωστόσο, το βασικό ερώτημά μας παραμένει αναπάντητο: Υπήρχε ένας αριθμός μερικών χιλιάδων που κανείς δεν γνώριζε πού βρίσκονται και πού μετακινούνταν, αλλά εμφανίζονταν να σιτίζονται κανονικά στο ΚΥΤ Μόριας και αυτά τα γεύματα εξωφλούνταν κανονικά.

Ο κ. Μηταράκης μας ενημερώνει πως η φυσική απογραφή διαμενόντων που γίνεται μια φορά τον χρόνο, δεν έχει διεξαχθεί από τον Ιούλιο του 2019! Από την άλλη, με έκπληξη διαβάζουμε πως στη νέα δομή στον Καρά Τεπέ οι διαμένοντες «καταμετρούνται καθημερινά» και πραγματοποιείται επίσης καταμέτρηση και «λογιστικός έλεγχος» για τις μερίδες φαγητού. Και γιατί αυτό δεν διεξαγόταν στο ΚΥΤ Μόριας; Πώς ξαφνικά απέκτησαν αυτή την ικανότητα οι υπηρεσίες του Υπουργείου και δεν την είχαν πριν καεί το ΚΥΤ Μόριας;

Κατά τα άλλα, ο κ. Μηταράκης έχει δίκιο σε ένα πράγμα. Πράγματι εναντιωνόμαστε «συνεχώς» στις νέες κλειστές δομές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και προβάλλουμε σαν «μόνη αντιπρόταση» την αποσυμφόρηση των νησιών μας προς μικρότερες δομές της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή έναν ήπιο διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο. Να είναι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε να θεωρούμε απαράδεκτη τη μετατροπή των νησιών μας σε στρατόπεδα προσφύγων. Όσο για τους σιτιζόμενους-“φαντάσματα”, εδώ είμαστε και θα συνεχίσουμε τη διερεύνηση”.

4/12/20

ΕΠΙΣΥΝΤΑΠΤΟΝΤΑΙ: Οι απαντήσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ερώτησή μας.

Η απάντηση από το Υπουργείου Προστασίας

ΠΡΟΣ: ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
ΘΕΜΑ : Απάντηση στην από 20-10-2020 με αριθμό 799 ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Ι. ΜΠΟΥΡΝΟΥ, Σ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, Χ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ, Γ. ΓΚΙΟΛΑ, Θ. ΔΡΙΤΣΑ, Σ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ, Ν. ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ, Μ. ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ, Κ. ΜΑΛΑΜΑ, Χ. ΜΑΜΟΥΛΑΚΗ, Κ. ΜΑΡΚΟΥ, Γ. ΜΟΥΖΑΛΑ, Γ. ΜΠΑΛΑΦΑ, Κ. ΜΠΑΡΚΑ, Κ. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, Ν. ΠΑΠΠΑ, Π. ΠΟΛΑΚΗ, Π. ΠΟΥΛΟΥ, Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ, Ι. ΣΑΡΑΚΙΩΤΗ, Π. ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ, Ο. ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ, Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΥ, Ν. ΦΙΛΗ, Θ. ΦΩΤΙΟΥ, Μ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ και Ρ. ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι, δυνάμει του ν. 4058/2012 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 63), ως τροποποιήθηκε και ισχύει, συστάθηκε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου (Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α.), ως το «Εθνικό Κέντρο Συντονισμού» -κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1896 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2019-, υλοποιώντας το εθνικό σύστημα επιτήρησης των συνόρων και ανταλλάσσοντας πληροφορίες με τα αντίστοιχα Κέντρα των λοιπών κρατών – μελών και τον Frontex.

Στο πλαίσιο δε των αρμοδιοτήτων του και προς τον σκοπό δημιουργίας της «Εθνικής Εικόνας της Κατάστασης», το Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α. συλλέγει στατιστικά στοιχεία από τους συναρμόδιους Φορείς και καταρτίζει ημερήσια αναφορά για την επισκόπηση της κατάστασης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (https://infocrisis.gov.gr).

Όσον, ειδικότερα, αφορά στον αριθμό των φιλοξενούμενων υπηκόων τρίτων χωρών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) Λέσβου, το Ε.Σ.Κ.Ε.Σ.Μ.Α. -μη διαθέτοντας πρωτογενή, επί του πεδίου, ενημέρωση- λαμβάνει καθημερινά έγγραφη πληροφόρηση από το καθ’ ύλην αρμόδιο Τμήμα Συντονισμού κι Εποπτείας Περιφερειακών Δομών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταφέροντάς τη αυτούσια στο ανωτέρω ενημερωτικό δελτίο. Δέον να σημειωθεί ότι η εν λόγω διαδικασία λήψης, αποτύπωσης και διαβίβασης των πληροφοριακών, προς δημοσιοποίηση, στοιχείων ακολουθείται από τον Αύγουστο του 2017.

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η απάντηση από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here