Home Ενημερώσεις Εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά & Παναγροτική κινητοποίηση στη Λέσβο

Εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά & Παναγροτική κινητοποίηση στη Λέσβο

3834
0
SHARE

Εκδήλωση στην πλατεία Σαπφούς την πρωτομαγιά από το εργατικό κέντρο Λέσβου. 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι, αγρότες, νέοι και νέες
Φέτος, η ημέρα του εορτασμού της πρωτομαγιάς, έρχεται σε μια περίοδο που η εργατική τάξη της χώρας μας, αλλά και του νησιού μας, γίνονται μάρτυρες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά και των αυξημένων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων εντείνουν την επιθετικότητα τους ενάντια στους λαούς της Μεσογείου, δημιουργώντας ταυτόχρονα και κύματα προσφύγων και μεταναστών .

Τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που δίνουν γη και ύδωρ στους φονιάδες των λαών. Όχι μόνο διατηρεί και αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας, αλλά μέσα σε μόλις δυο χρόνια γέμισε την Ελλάδα αμερικάνικες νατοϊκές βάσεις, στην Αλεξανδρούπολη, στον Άραξο, την Ανδραβίδα, το Άκτιο, στην Λάρισα, στην Σύρο, διαφημίζοντας ότι είναι οι «εγγυητές» της ειρήνης στην περιοχή, την ίδια στιγμή που καραβάνια με πρόσφυγες περνάνε το Αιγαίο προσπαθώντας να γλιτώσουν από τους πυραύλους που εκτοξεύονται από τον ΝΑΤΟικό στρατό, με άμεση συμμετοχή και της χώρας μας. Δεν θα διστάσουν να μπλέξουν το λαό μας σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Απαιτείται επαγρύπνηση από τον λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, με τον τούρκικο λαό, τους λαούς των Βαλκανίων. Το νησί μας μέσα σε όλη αυτή τη κατάσταση, συνεχίζει να παραμένει η κύρια πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών, δείχνοντας καθημερινά έμπρακτα ο λαός της Λέσβου την αλληλεγγύη του στους κατατρεγμένους.

Αυτές είναι οι απαιτήσεις του κεφαλαίου. Την στιγμή που έχουμε ματώσει στα 9 χρόνια της κρίσης για να σωθούν τα μονοπώλια, τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται για τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία θα είναι το ίδιο οδυνηρή για τα λαϊκά στρώματα. Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιός θα είναι ο ωφελημένος από μια τέτοια ανάπτυξη! Αυτή θα στηριχτεί στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας, στην καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων από τη μια και φρούδων ελπίδων από την άλλη που θα μοιράζει απλόχερα η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνεχίζει τον υπονομευτικό της ρόλο. Στήριξε χωρίς καν προσχήματα την κυβέρνηση για να περάσει τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, ακόμα και τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας! Πριν λίγες μέρες έτρεξε στα κρυφά κατά παραγγελία της μεγαλοεργοδοσίας να υπογράψει για άλλη μία χρονιά το πάγωμα των μισθών νομιμοποιώντας τον επαίσχυντο διαχωρισμό σε μισθό 586 ευρώ και τα 511 για κάτω των 25 ετών, για να μην έχει εμπόδια η ανάπτυξη που έρχεται!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφτασε στο σημείο να επιλέξει την 1η ΜΑΗ για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για χρέη στις τράπεζες και στο δημόσιο, ακόμα και για 500 ευρώ! Ρίχνουν πάνω στον λαό τα κοράκια των τραπεζικών ομίλων, ετοιμάζουν 130.000 πλειστηριασμούς! Είναι καθήκον απέναντι στους εργαζόμενους, στην ιστορία του εργατικού κινήματος, τα συνδικάτα να μπουν μπροστά και να κάνουν πράξη το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Τιμάμε όλους όσους έδωσαν την ζωή τους, για να έχουμε δικαιώματα στη δουλειά και στη ζωή, με μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, ελεύθερο χρόνο, κοινωνική ασφάλιση, για να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, σε ένα κόσμο χωρίς πολέμους, προσφυγιά. Τιμάμε τους νεκρούς μας, του Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες του Μάη του 36, τους διακόσιους της Καισαριανής την πρωτομαγιά του 44.

Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας.

Πυκνώνουμε τις γραμμές των συνδικάτων μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Απαιτούμε εδώ και τώρα την απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!

Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.

Απαιτούμε τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς.
Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής από κάθε χώρο εργασίας, από κάθε γειτονιά.

Σύγχρονοι Δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε!

Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Προσλήψεις σε παιδεία, υγεία εδώ και τώρα. Δώστε λεφτά για παιδεία και υγεία όχι για του ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!

Το φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα σε μεγάλους αγώνες και εξεγέρσεις μας οδηγεί σήμερα περισσότερο από ποτέ:

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ
ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ, 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΑΠΦΟΥΣ

Κάλεσμα για Παλλεσβιακή – Παναγροτική κινητοποίηση την πρωτομαγιά από τον ΟΑΣ Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά του νησιού μας σε γενικό ξεσηκωμό. Οργανώνουμε Παλλεσβιακή – Παναγροτική κινητοποίηση συμμετέχοντας μαζικά και μαχητικά μαζί με του φυσικούς συμμάχους μας, τους εργαζόμενους σ’ όλους τους κλάδους τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους, τους νέους και τις νέες, για να τιμήσουμε την 1η Μάη, στη πλατεία Σαπφούς στις 11 το πρωί , ημέρα μνήμης των μεγαλύτερων εργατικών αγώνων παγκοσμίως. Μέρα ορόσημο για την αιματοβαμμένη κατάκτηση εργατικών δικαιωμάτων των λαών.

Με αφετηρία τη Πρωτομαγιά και δυναμώνοντας την συμμετοχή κορυφώνουμε τη δράση μας με δυναμικό συλλαλητήριο, τη μέρα άφιξης του Πρωθυπουργού στο νησί που έρχεται για να διακηρύξει την «δίκαιη ανάπτυξη» και την έξοδο από τα μνημόνια στο περιφερειακό συνέδριο του Β. Αιγαίου.

Αγρότες – κτηνοτρόφοι. Η ΟΑΣΛ σας καλεί να δώσουμε δυναμικό παρόν και να διαδηλώσουμε ενάντια στη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική που έρχεται ενισχυμένη από τη νέα ΚΑΠ της Ε. Ε., την εφαρμογή της απ’ όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα και που μας οδηγεί στον αφανισμό.

Συνάδελφοι ο πρωθυπουργός έρχεται για να κάνει ακόμα μια φιέστα, παρόμοια με τις προηγούμενες διατυμπανίζοντας το τέλος της λιτότητας και τον ερχομό της ανάπτυξης. Όλο το περιεχόμενο των ομιλιών του, στα αναπτυξιακά συνέδρια που οργάνωσε σ’ όλη τη χώρα, ήταν γεμάτα με υποσχέσεις για τέλος των μνημονίων και για «δίκαιη ανάπτυξη».

Η μικρομεσαία αγροτιά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα απ’ τις πολιτικές που ακολουθούνται, αφού δεν μπορούμε να ισοσταθμίσουμε το κόστος παραγωγής που συνεχώς αυξάνεται με την αξία του παραγόμενου προϊόντος, που ολοένα μειώνεται. Ενώ κερδοσκοπούν στις πλάτες μας οι μεσάζοντες και οι μεγαλέμποροι, ήρθε και η κάθετη πτώση των τιμών σε γάλα και ελαιόλαδο που θα εκμηδενίσει την όποια ανάσα είχαμε για να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα ενίσχυσης των αγροτών για το Β. Αιγαίο διαθέτει ψίχουλα για τους ελαιοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους αφού τα χρήματα που θα δοθούν δεν εξασφαλίζουν ούτε το 10% των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα. Προγράμματα για νέους και παλιούς αγρότες απαιτούν προϋποθέσεις σε εκτάσεις απαγορευτικές για τους περισσότερους, έξοδα σχεδίων βελτίωσης και χρόνια καθυστέρηση αποπληρωμής ενισχύουν τη λογική της ατομικής πρωτοβουλίας ή της ομάδας παραγωγών αποφεύγοντας όπως ο διάβολος το λιβάνι, μέτρα που θα ενισχύσουν το σύνολο των ελαιοπαραγωγών όλης της χώρας.

Αγρότες – αγρότισσες, διαδηλώνουμε και απαιτούμε μια δίκαιη ανάπτυξη, σε μια άλλη πολιτική που επίκεντρό της θα έχει τον αγρότη – κτηνοτρόφο. Μια πολιτική, που με κεντρικό σχεδιασμό θα μας δίνει εφόδια και στήριξη, για να παράγουμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα καλύπτοντας τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Συνάδελφοι, όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε:

1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.
2. Άμεση στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων του νησιού μας απ’ τη ζωονόσο της ευλογιάς, με αξιοπρεπείς αποζημιώσεις και όχι ψίχουλα. Να συνεχιστεί η επιδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων που επλήγησαν για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι την πλήρη ανασύσταση των κοπαδιών τους.
3. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.
4. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
5. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
6. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
7. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
8. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
9. Άμεσα δημιουργία μονάδας καύσης ζωικών αποβλήτων (αποτεφρωτήρας ) στο νησί με ευθύνη και έλεγχο του κράτους.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 25/04/2018

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here