Home Ενημερώσεις Παράνομες ανασκαφές σε δημοτικό ακίνητο στο Πλωμάρι – Φήμες για αναζήτηση θησαυρού

Παράνομες ανασκαφές σε δημοτικό ακίνητο στο Πλωμάρι – Φήμες για αναζήτηση θησαυρού

3857
1

Ενήμεροι για το θέμα είναι και η Αστυνομία και ο Δήμος Λέσβου και η Αντιδημαρχεία Πλωμαρίου. Το θέμα είναι γνωστό τις τελευταίες ημέρες στο Πλωμάρι και στη δημοσιότητα το έφερε στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα “Τα Νέα Της Λέσβου”.



Στο δημοτικό ακίνητο που είναι γνωστό ως “Κληροδότημα Γιασέλη” το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, άγνωστοι προέβησαν σε ανασκαφές στον αύλειο χώρο της οικίας που βρίσκεται κοντά στο τέλος του παραλιακού δρόμου εντός του κληροδοτήματος.

Το σημείο μετά τις ανασκαφές θυμίζει αρχαιολογικό χώρο όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, ενώ υπάρχουν ίχνη από μικρό ερπυστριοφόρο σκαπτικό μηχάνημα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση-ενημέρωση και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Δήμος Λέσβου μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει προχωρήσει σε μήνυση. Πιστεύεται ότι ίσως να πρόκειται για αρχαιοκάπηλους ή για ανθρώπους που αναζητούν χρυσό ή άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι ανασκαφές έγιναν βράδυ Μεγάλης Πέμπτης προς ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής. Προς το παρόν παραμένει άγνωστο τι αναζητούσαν οι δράστες και αν βρήκαν κάτι. Τα σενάρια που ακούγονται είναι πολλά, για θησαυρούς από εποχής Τουρκοκρατίας, αστικός μύθος μιλάει για κρυμμένα πολύτιμα αντικείμενα του ιδιοκτήτη, μέχρι για χρυσό που έκρυψαν οι Ναζί κατά την κατοχή, άλλωστε πολλοί συμπολίτες μας στο Πλωμάρι έχουν ροπή σε τέτοιες διαδόσεις και στο ράδιο αρβύλα.

Για την ιστορία, στο παρελθόν ανεπίσημα είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του ακινήτου ξένοι επιχειρηματίες, ενώ λέγεται ότι υπήρχε και μελέτη αξιοποίησης του χώρου από τον Δήμο Πλωμαρίου πριν την ενοποίηση των δεκατριών Δήμων σε έναν με τον έκτρωμα-νόμο του Καλλικράτη, η οποία έμεινε όμως στα χαρτιά.



Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι βρέθηκε επιτέλους το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, που κοσμούσε τον Παρθενώνα, κατασκευής του ξακουστού γλύπτη Φειδία. Το άγαλμα είχε κλαπεί επί τουρκοκρατίας και το πλοίο που το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, είχε ναυαγήσει στην Αγία Βαρβάρα. Οι ναυαγοί το έθαψαν προσωρινά στο κτήμα Γιασέλη και ξεκίνησαν για να πάρουν άλλο μεγάλο καράβι που θα το μετέφερε στην Πόλη. Όμως για κακή τους τύχη και το δεύτερο πλοίο ναυάγησε και πήρε στο θάνατο όσους γνώριζαν για το άγαλμα. Τη μεγάλη Παρασκευή τα χαράματα το άγαλμα αφού φορτώθηκε σε κοντέινερ, έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here