Home Ελλάδα Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων για το...

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων για το έτος 2018

1537
0

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα Dikaiologitika.gr Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους για το έτος 2018. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, όσοι κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θέλουν να κυκλοφορούν νόμιμα τα οχήματά τους καί κατά τη διάρκεια του 2018 οφείλουν να έχουν καταβάλει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2017 τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στις κατηγορίες των τροχοφόρων τους.

Tα ποσά των τελών κυκλοφορίας που οφείλουν να πληρώσουν για το 2018 περίπου 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ για όλα τα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 31-10-2010, ενώ για όσα ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο και κυμαίνονται από 0,9 έως 3,72 ευρώ ανά γραμμάριο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα. Για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης τα τέλη κυμαίνονται από 75 έως 1.490 ευρώ ανάλογα με τον μικτό τους βάρος σε χιλιόγραμμα, ενώ για τα λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης τα ποσά των τελών κλιμακώνονται από 210 έως 510 ευρώ ανά όχημα, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων καθημένων.

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε. μέχρι 31-10-2010 τα τέλη ανέρχονται σε 290 ευρώ, ενώ για όσα ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010, τα τέλη υπολογίζονται και πάλι με βάση τις εκπομπές ρύπων. Για τα φορτηγά Δ.Χ. τα τέλη κυμαίνονται από 125 έως 1.460 ανά όχημα και ανάλογα με το μικτό βάρος σε χιλιόγραμμα, ενώ για τα λεωφορεία Δ.Χ. (αστικά, υπεραστικά και τουριστικά), τα τέλη κλιμακώνονται ανάλογα με τις θέσεις καθημένων επιβατών, από 210 έως και 595 ευρώ.

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους 2018 πρέπει να γίνει μέσω τραπεζών ή υποκαταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων ή μέσω e-banking. Για την πληρωμή μέσω τραπεζών ή μέσω των ΕΛ.Τ.Α., οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει πρώτα να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια από το σύστημα ΤΑΧΙSnet και στη συνέχεια να τα προσκομίσουν στα ταμεία των υποκαταστημάτων στα οποία θα προσέλθουν.

Για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων οι κάτοχοι των οχημάτων μπορούν να εισέλθουν, χωρίς τη χρήση κωδικών πρόσβασης στο TAXISnet, στην “εφαρμογή εκτύπωσης τελών κυκλοφορίας οχημάτων”, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/year2012/telhkykl/index.jsp. Στη συνέχεια, αφού εισέλθουν στο κυρίως μενού της εφαρμογής, θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Το ειδοποιητήριο θα εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή σε μορφή εκτυπώσιμου αρχείου pdf. Εναλλακτικά παρέχεται η δυνατότητα εισόδου στην εφαρμογή με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο TAXΙSnet.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής των τελών, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ισόποσου των οφειλομένων τελών με συνέπεια ο ιδιοκτήτης να υποχρεούται να πληρώσει τα αναλογούντα τέλη εις διπλούν.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here