Home Άρθρα Διατηρείται λόγω προσφυγικού ο μειωμένος ΦΠΑ μέχρι τις 30/6/2018 σε Λέσβο, Χίο,...

Διατηρείται λόγω προσφυγικού ο μειωμένος ΦΠΑ μέχρι τις 30/6/2018 σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο

2879
0

Για ακόμα μια φορά θα δοθεί παράταση στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του αιγαίου λόγω του προσφυγικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο μειωμένος ΦΠΑ θα διατηρηθεί σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2018, χωρίς όμως κανείς προς το παρόν να μπορεί να προσδιορίσει τι μέλη γενέσθαι στη συνέχεια.

Θυμίζουμε ότι οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα από το ελληνικό Σύνταγμα, λόγω της νησιωτικότητας και των ειδικών συνθηκών άσχετα με το προσφυγικό.

Ίσως η απόφαση αυτή να σχετίζεται και με πιθανές πρόωρες εκλογές, πάντα στα πλαίσια των παροχών της τωρινής κυβέρνησης για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής:

Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά τού Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς την παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο μέχρι την 30η Ιουνίου 2018.

Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ στις 31 Δεκεμβρίου, θα δοθεί, στο τέλος του χρόνου (2017), έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπ’ όψιν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι βούληση της κυβέρνησης είναι «να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα», για αυτό αποφασίστηκε από το β’ μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου» στη νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για τον σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ’ αυτό της χερσαίας.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Επίσης, «για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη», θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here