Home Ενημερώσεις Το υπουργείο καταργεί τμήματα του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου – Ταλαιπωρία για τους μαθητές...

Το υπουργείο καταργεί τμήματα του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου – Ταλαιπωρία για τους μαθητές – Επιστολή της Αντιδημαρχίας

1449
1

Το Υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει να καταργήσει τμήματα του Επαγγελματικού Λυκείου(ΕΠΑΛ) με αποτέλεσμα να μη μπορούν να λειτουργήσουν τα ολιγομελή τμήματα και οι μαθητές του Πλωμαρίου θα πρέπει να “μεταναστεύσουν” στη Γέρα και τη Μυτιλήνη. Στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων ανέκαθεν ήταν η κατάργηση του ΕΠΑΛ. Αλήθεια ο κ. Καλάργαλης τι άποψη έχει;

Αναλυτικά στην επιστολή του Αντιδήμαρχου Πλωμαρίου, Μ. Αρμενάκα, που ακολουθεί:

ΠΡΟΣ:
1.-ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
2.- ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
3.-Δ/ΝΤΗ Β’/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κον ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΣΒΟΥ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΑΛ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
______________________________________
Κύριοι,
Μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης με αρ. πρωτ. 1484/28-09-2017 του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά την κατ εξαίρεση έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑ.Λ. ενημερωθήκαμε ότι στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου δεν εγκρίνεται η λειτουργία των εξής τμημάτων :

Τομέα Β’ Τάξης Πληροφορικής (6 μαθητές) και
Ειδικότητας Γ΄ Τάξης Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομίας (3 μαθητές),
Από την άλλη μεριά όμως παρότι ολιγομελές παραμένει το τμήμα Γεωπονίας, χωρίς να υπάρχει λογική εξήγηση αφού είναι στην ίδια κατηγορία με τα προηγούμενα. Καταδεικνύεται με τις ενέργειες αυτές ότι απώτερος σκοπός σας είναι η μελλοντική ολοκληρωτική κατάργηση του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου.

Εξαιτίας αυτής της αποφάσεως οι μαθητές των παραπάνω τμημάτων θα πρέπει είτε να αλλάξουν εν μέσω σχολικής χρονιάς σχολικό περιβάλλον είτε να αλλάξουν τομέα ή ειδικότητα φοίτησης είτε να διακόψουν τη φοίτησή τους .

Οι μεν μαθητές της Β΄ Τάξης θα πρέπει :
είτε να μετακινηθούν στο 1ο ΕΠΑΛ Γέρας ακολουθώντας τον τομέα Πληροφορικής αλλάζοντας όμως ειδικότητα εφόσον στη Γ΄Τάξη το ΕΠΑΛ Πλωμαρίου στηρίζει την ειδικότητα: Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής ενώ το ΕΠΑΛ Γέρας στηρίζει την ειδικότητα: Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
να μετακινηθούν σε σχολικές μονάδες της Μυτιλήνης προκειμένου να φοιτήσουν στον τομέα και την ειδικότητα που επέλεξαν
να αλλάξουν Τομέα και να φοιτήσουν στον Τομέα Γεωπονίας που είναι ο μόνος που πήρε έγκριση αν και έχει τον ίδιο αριθμό μαθητών (6).
Για τους μαθητές της Γ’ Τάξης της ειδικότητας Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομίας, οι οποίοι στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς θα συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις η προοπτική είναι να φοιτήσουν σε σχολικές μονάδες της Μυτιλήνης , που απέχει 42Χ2 χιλιόμετρα από το Πλωμάρι και συνδέεται με κακό οδικό δίκτυο.

Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των γονέων των μαθητών και ημών, οι οποίοι θα πρέπει να υποστούν μία τεράστια καθημερινή ταλαιπωρία και μια οικονομική αφαίμαξη για να τελειώσουν το Επαγγελματικό Λύκειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πλωμάρι έχει πληγεί από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 και οι κάτοικοι ακόμη γιατρεύουν τις πληγές τους ζώντας μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας. Για το λόγο αυτό ολόκληρο το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παρόλα αυτά χωρίς καν δεύτερη σκέψη έχετε προβεί ουσιαστικά στην κατάργηση μίας σημαντικής για το τόπο σχολικής μονάδας, αυθαίρετα και παράνομα.

Να σημειωθεί ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι το έτος 2015 εγκρίνονταν όλα τα ολιγομελή τμήματα, με απευθείας έγκριση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης , ενώ το 2016 , παρά την αλλαγή του νομού που αύξησε τα ελάχιστα όρια πλήθους μαθητών για τη λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων, κατόπιν διαμαρτυρίας γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών δεσμεύτηκε ο Περιφερειακός Διευθυντής για την κατ εξαίρεση έγκριση της λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων, όπως και έγινε. Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε με γνώμονα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση των μαθητών που κατοικούν σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές της χώρας , λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν μαθητές του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου που προέρχονται από χωριά που απέχουν μέχρι και 21 χιλιόμετρα από το σχολείο.

Αν λάβουμε υπόψη ότι τα τμήματα που δεν λειτούργησαν για μια χρονιά δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα e-epal για να τα επιλέξουν οι μαθητές την επόμενη χρονιά, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η προοπτική της κατάργησης μεμονωμένων τμημάτων μοιραία θα οδηγήσει στο κλείσιμο του σχολείου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε όχι μόνο την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων του ΕΠΑΛ Πλωμαρίου για το τρέχον σχολικό έτος έτσι ώστε να μην υποστεί ταλαιπωρία καμιά οικογένεια και οι μαθητές του σχολείου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη φοίτησή τους, αλλά και τη δημιουργία νέων όπως αισθητικής-κομμωτικής, ναυτικών επαγγελμάτων και τουριστικών, που δεν υπάρχουν στο νησί και θα τονώσουν το δυναμικό του και με μαθητές από άλλες περιοχές του νησιού
Σας γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε περαιτέρω υποβάθμιση των κατοίκων και της σεισμόπληκτης πόλης μας και ότι θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε περίπτωση εμμονής σας σε μια τέτοια παράνομη και αυθαίρετη ενέργεια.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

ΕΜΜΑΝΟΥΉΛ Π. ΑΡΜΕΝΑΚΑΣ

Facebook comments:

1 COMMENT

  1. Σήμερα είναι το ΕΠΑΛ, αύριο θα είναι το ΓΕΛ, σιγά σιγά τα παιδιά μας δεν θα μπορούν να φοιτήσουν στον τόπο τους. Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση Δημοτικής ενότητας, Συλλόγων & Σωματείων, γονέων-μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών. Όλοι μαζί ενωμένοι να σώσουμε το Πλωμάρι από το στραγγαλισμό και το μαρασμό που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν. Μην ξεχνάμε έχουν φύγει ήδη Δήμος,εφορία, ΙΚΑ, γίνονται προσπάθειες να φύγουν αστυνομία, πυροσβεστική, τράπεζες και τώρα πάνε να στερήσουν ένα πολύτιμο αγαθό από τα παιδιά μας, την παιδεία, βάζοντας στο στόχαστρο τα σχολεία του Πλωμαρίου. Θα το επιτρέψουμε; Αλλά όταν λέμε όλοι μαζί εννούμε όλοι μαζί. ” Διαχειμαζόμενοι και μη”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here