Home Ενημερώσεις Για 3 εβδομάδες βάρδιες πρωί-απόγευμα για το Α’ και Γ’ Δημοτικό &...

Για 3 εβδομάδες βάρδιες πρωί-απόγευμα για το Α’ και Γ’ Δημοτικό & Μεταφορά μαθητών από τα χωριά στο Πλωμάρι

2468
0

Την παρούσα ενημέρωση λάβαμε από τον Συντονιστή για τον σεισμό της 12/6/2017, κ. Βασίλης Τεντόμα. Λόγω της καθυστέρησης στο να τοποθετηθούν οι λυόμενες εγκαταστάσεις για το Α΄Δημοτικό σχολείο Πλωμαρίου και για τρία δημοτικά σχολεία από τα χωριά(Μεγαλοχωρίου, Πλαγιάς και Τρύγωνα), υπάρχουν προσωρινές τροποποιήσεις για 3 και 2 εβδομάδες αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, οι μαθητές του Α’ Δημοτικού που είναι ακατάλληλο λόγω του σεισμού, θα παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα της νέας σχολικής χρονιάς στο χώρο του κτιρίου του Γ’ Δημοτικού το οποίο θα λειτουργήσει με βάρδιες πρωί και απόγευμα, δηλαδή μέχρι να τοποθετηθούν λυόμενα κτίρια στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Πλωμαρίου, όπου εκεί θα γίνονται τα μαθήματα μέχρι να αποκατασταθεί το κτίριο του Α΄Δημοτικού, σύμφωνα πάντα με το δελτίο τύπου.

Όσον αφορά τους μαθητές των δημοτικών σχολείων από Πλαγιά, Τρίγωνα και Μεγαλοχωρί, θα παρακολουθούν για δυο εβδομάδες τα μαθήματα κανονικά στεγασμένα σε χώρους του Γ’ Δημοτικού σχολείου Πλωμαρίου, με ταυτόχρονη εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών από τα χωριά τους στο Πλωμάρι. Αυτό θα ισχύσει μέχρι να τοποθετηθούν λυόμενες εγκαταστάσεις σε κάθε ένα σχολείο στο κάθε ένα χωριό αντίστοιχα.

Ελπίζουμε η ταλαιπωρία των μαθητών, λόγω της ανικανότητας του κράτους, της κυβέρνησης και του δήμου, να μη κρατήσει παραπάνω από το διάστημα που έχει αναφερθεί στο παρόν δελτίο τύπου.

Για αναλιτικότερες πληροφορίες διαβάστε το παρακάτω κείμενο.

Η σχετική ενημέρωση:

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Στις 7-9-2017 στις 9,00 πμ, στο γραφείο του αντιδήμαρχου Τεχνικών υπηρεσιών κ. Κ. Κατσαρού οργανώθηκε από τον κ. αντιδήμαρχο σύσκεψη με τη συμμετοχή του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Α. Καλάργαρη, των προϊσταμένων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.κ. Αικ. Στρατάκη και Μ. Καπιωτά, του αντιδήμαρχου Παιδείας κ. Π. Κατσαβέλλη και εμού, με την ιδιότητα του συντονιστή για τον σεισμό της 12/6/2017.

Από την σύσκεψη προέκυψαν και αποφασίστηκαν τα παρακάτω, σχετικά με την κατάσταση των σχολικών κτιρίων του νησιού και με τις προσωρινές ρυθμίσεις λειτουργίας σε όσα σχολεία απαιτηθεί:

Από τα 50 περίπου σχολικά κτίρια που έπαθαν σοβαρότερες έως ελαφρότερες ζημιές από τον σεισμό της 12/6/2017, η συντριπτική τους πλειοψηφία θα είναι πανέτοιμη να δεχτεί τα παιδιά τη πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς (11/9/2017).

Στα σχολικά κτίρια που υπέστησαν σοβαρότερες ζημιές, που θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο για αποκατάσταση των ζημιών και στα οποία δεν υπήρξε δυνατότητα να μεταστεγαστούν προσωρινά σε παρακείμενα σχολικά κτίρια που δεν είχαν υποστεί ζημιές η μόνη εναλλακτική λύση ήταν η τοποθέτηση λυομένων αιθουσών.

Η κατασκευή των βάσεων των λυομένων αιθουσών, που αφορούν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία Πλαγιάς, Τρίγωνα και Μεγαλοχωρίου έχουν ήδη έχει ολοκληρωθεί και από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η τοποθέτηση των λυομένων.
Τα σχολεία αυτά θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν με καθυστέρηση δύο (2) εβδομάδων σε σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τις δύο (2) αυτές εβδομάδες τα παραπάνω σχολεία θα στεγαστούν σε χώρους του 3ου Δημ. Σχολείου Πλωμαρίου, με ταυτόχρονη εξασφάλιση της μεταφοράς των μαθητών από τα χωριά τους στο Πλωμάρι.

Για το 1ο Δημ. Σχολείο Πλωμαρίου, αρχικά είχε θεωρηθεί μονόδρομος η στέγασή του κατά 100% σε λυόμενες αίθουσες στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου , που όμως δεν υπήρχε ο απαραίτητος χώρος για να τοποθετηθούν. Τελικά με μια εξοικονόμηση χώρων στο κτίριο του Γυμνασίου πρόκυψε η αναγκαιότητα εξασφάλισης και τοποθέτησης μόνο τεσσάρων (4) λυομένων αιθουσών για τις οποίες υπήρχε ο απαραίτητος χώρος .
Οι βάσεις για την τοποθέτηση των παραπάνω λυομένων, που εξασφαλίστηκαν από την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι το 1ο Δημ. Σχολείο θα λειτουργήσει εκεί με καθυστέρηση τριών (3) εβδομάδων σε σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τις τρεις (3) αυτές εβδομάδες αναγκαστικά το 1ο Δημοτικό θα συστεγαστεί με το 3ο Δημ. Σχολέιο Πλωμαρίου με λειτουργία πρωί-απόγευμα.

Το Νηπιαγωγείο Πολυχνίτου θα μεταφερθεί σε χώρους του (κλειστού) Γηροκομείου Πολυχνίτου με μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξή του, λόγω κάποιων απαραίτητων εργασιών ευπρεπισμού.

Για το Δημ. Σχολείο Πολυχνίτου, αρχικά είχε θεωρηθεί μονόδρομος η στέγασή του σε 13-15 λυόμενες αίθουσες στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου , που όμως δεν υπήρχε ο απαραίτητος χώρος για να τοποθετηθούν. Τελικά με μια εξοικονόμηση χώρων πρόκυψε η αναγκαιότητα εξασφάλισης και τοποθέτησης μόνο τεσσάρων (4) λυομένων αιθουσών για τις οποίες υπήρχε ο απαραίτητος χώρος .

Οι βάσεις για την τοποθέτηση των παραπάνω λυομένων, που εξασφαλίστηκαν από την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και εκτιμάται ότι το Δημ. Σχολείο Πολυχνίτου θα λειτουργήσει εκεί με καθυστέρηση τεσσάρων (4) εβδομάδων σε σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τις τέσσερις (4) αυτές εβδομάδες αναγκαστικά το Δημοτικό Πολυχνίτου θα συστεγαστεί με το Γυμνάσιο -Λύκειο με λειτουργία πρωί-απόγευμα. Όπως αναφέρθηκε από τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Καλάργαρη και από την προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας κα Στρατάκη, σε συνεννόηση με το Υπ. Παιδείας, στη περίπτωση λειτουργίας σχολείων πρωί-απόγευμα, για παιδαγωγικούς λόγους επιβάλλεται η λειτουργία του δημοτικού το πρωί.

Τέλος σχετικά με το δημοτικό σχολείο & το νηπιαγωγείο Βρίσας, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τον σεισμό, με την ευθύνη των Τεχνικών υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας ήδη προχωρούν με γοργό ρυθμό οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και εγκατάστασης λυομένων αιθουσών.

Κατ΄αρχάς είχε εκτιμηθεί ότι οι αίθουσες θα ήταν έτοιμες περί τα μέσα Οκτωβρίου. Σήμερα η εκτίμηση είναι ότι το σχολικό κτίριο θα είναι έτοιμο λίγο νωρίτερα με καθυστέρηση μόνο τεσσάρων (4) εβδομάδων σε σχέση με την έναρξη της
σχολικής χρονιάς, δηλ. στις 9/10/2017.

Για τις τέσσερις (4) αυτές εβδομάδες δεν υπάρχει εναλλακτική λύση μεταφοράς του δημοτικού-νηπιαγωγείου Βρίσας κάπου αλλού και όπως αναφέρθηκε από τους αρμόδιους της εκπαίδευσης η πιθανότερη λύση θα είναι η παράταση του σχολικού έτους κατά τον ίδιο χρόνο, δηλ. για τέσσερις (4) εβδομάδες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1Η: Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τελικά δεν απαιτήθηκε εξασφάλιση από την ΚΤΥΠ άλλων αιθουσών, πέραν των δεκατεσσάρων (14) που αρχικά είχαν ζητηθεί και που φθάνουν στο νησί μέχρι το Σάββατο 9/9/2017.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2Η: Η σχετική απόφαση για τις προσωρινές ρυθμίσεις λειτουργίας των σχολείων ανήκει στον Δήμαρχο Λέσβου, μετά από σχετική εισήγηση του Περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης, που θα κινηθεί στα παραπάνω συμφωνηθέντα πλάισια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3Η: Στη σύσκεψη για όλα τα παραπάνω υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, εκτός από τις (φυσιολογικές) αντιρρήσεις του προϊστάμενου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καπιωτά σε σχέση με τη ρύθμιση για το πρωί-απόγευμα του Πολυχνίτου, που όμως δεν μπορούσαν να υπερβούν τις κατευθύνσεις του υπ. Παιδείας για προτίμηση λειτουργίας των δημοτικών σχολείων το πρωί.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 7-9-2017
Βασίλης Τεντόμας
Συντονιστής για τον σεισμό της 12/6/2017

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here