Home Άρθρα Οι σεισμόπληκτοι και οι εκκλησιαστικοί άρχοντες

Οι σεισμόπληκτοι και οι εκκλησιαστικοί άρχοντες

1820
0

Γράφει ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης. Ο σεισμός της 12ης Ιουνίου με τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε στο νότιο μέρος της Λέσβου και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Πολιχνίτου και Πλωμαρίου, συγκίνησαν πολύν κόσμο και κινητοποίησαν ακόμα περισσότερο.

Μέχρι και το «αντεθνικόν» και «αντιχριστιανικόν» υπουργείο Παιδείας οδήγησαν στο να «επιδοτήσει» την βαθμολογία των υποψήφιων φοιτητών, σε σημείο που να γράφει το αγαπητό ΕΜΠΡΟΣ «τα ρίχτερ μας έβαλαν στα πανεπιστήμια».
Οι πάντες στον τομέα τους, έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων και να μειώσουν τις συνέπειες των καταστροφών.

Η πληγείσα περιοχή ανήκει εκκλησιαστικά στην μητρόπολη Μυτιλήνης, ο επίσκοπος της οποίας φέρει τον τίτλο «Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου». Δεν αναφέρεται βέβαια ο Πολιχνίτος, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι ανήκει στην δικαιοδοσία του. Στην περιοχή πολλοί ναοί, υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, με κυριότερους τους ναούς της Βρίσας και του Μεγαλοχωρίου, που όμως και μάλλον ευτυχώς ανήκουν στην δικαιοδοσία της αρχαιολογικής υπηρεσίας, έχοντας χαρακτηρισθεί προστατευόμενα μνημεία.

Στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στο Πλωμάρι εδρεύουν και τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Πλωμαρίου, τα οποία εδώ και πάρα πολύν καιρό διανύουν μια περίεργη αναστολή των δραστηριοτήτων τους, αφού η πενταμελής διοικούσα επιτροπή αδυνατεί να λειτουργήσει και να παράξει αποτελέσματα. Δύο κληρικοί ο μητροπολίτης και ο εν Πλωμαρίω αρχιερατικός του επίτροπος και τρεις λαϊκοί, ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου και οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, που αποτελούν την επιτροπή αδυνατούν να υπηρετήσουν το έργο τους, αφού ο ισόβιος πρόεδρός της με την επισκοπική του αυθεντία αρνείται είτε να συγκαλέσει συνεδρίαση, είτε να αναγνωρίσει τις αποφάσεις που λαμβάνει η νομίμως συνεδριάζουσα πλειοψηφία της. Αφού όπως είναι γνωστό στους πέντε οι τρεις αποτελούν και απαρτία και πλειοψηφία.
Έτσι τα πάντα παραμένουν ακίνητα. Μετά τον σεισμό και με το κίνημα αλληλεγγύης που περιέγραψα προηγουμένως, η πλειοψηφία ζήτησε από τον πρόεδρο να συνεδριάσει το όργανο ώστε να ληφθούν αποφάσεις σχετικές με την παροχή βοήθειας στους σεισμοπαθείς. Ως απάντηση επακολούθησε σιωπή. Λίγο πριν τον σεισμό ο επίσκοπος προκήρυξε εκλογές για την ανάδειξη νέας διοικούσας επιτροπής, που όμως δεν έγιναν λόγω του σεισμού. Οπότε αυτονοήτως παραμένει στα πράγματα η προ διετίας εκλεγείσα, που όμως τελικά έχει καταστεί ανενεργή.

Και διερωτάται κάθε καλόπιστος που παρακολουθεί τα πράγματα. Τι ακριβώς επιδιώκει ο σεβασμιότατος; Ποιος διαχειρίζεται και πώς τα σημαντικά ποσά που εισπράττονται κάθε μήνα βασικά από μισθώματα καταστημάτων ιδιοκτησίας των ΦΙΠ. Περίπου 4.000 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες. Για ποιο λόγο δεν διεκδικούνται οφειλόμενα μισθώματα, από κακόπιστους οφειλέτες, που κινδυνεύουν να παραγραφούν; Για ποιο λόγο θα πρέπει να μην λαμβάνουν υποτροφίες παιδιά που σπουδάζουν και έχουν ανάγκη βοηθείας. Και τελικά δεν ισχύει για τους εκκλησιαστικούς άρχοντες η προτροπή του Ιησού Χριστού στους μακαρισμούς «Μακάριοι οι ελεήμονες ότι αυτοί ελεηθήσονται», όταν μάλιστα τα ελέη που διαχειρίζονται δεν είναι δικά τους.

Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης

*Το Παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα Εμπρός

Facebook comments:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here