Home Δελτία Τύπου Η Συνάντηση Των Πολιτιστικών Φορέων Στο Πλωμάρι

Η Συνάντηση Των Πολιτιστικών Φορέων Στο Πλωμάρι

1950
1

Σημαντικό βήμα, στην κατεύθυνση της ενιαίας εμφάνισης και δράσης των πολιτιστικών φορέων της περιοχής του καταργούμενου Δήμου Πλωμαρίου, αποτέλεσε η συνάντηση των εκπροσώπων τους, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος το μεσημέρι της Κυριακής 10 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου σωματείου.

Στην συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, πήραν μέρος εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων «Αλκαίος», «Πόλιον», του Αμπελικού «Σύνδεσμος Εθελοντών η Άμπελος», «Άκρα Σιών» του Ακρασίου, «Μπορός» του Νεοχωρίου, και της Πλαγιάς.

Εισηγούμενος το θέμα ο πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος Ξενοφών Μαυραγάνης, τόνισε την ανάγκη της ενότητας στην δράση για την ανάπτυξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του Δήμου Πλωμαρίου, που θα έχουν στόχο την καλλιέργεια και την ψυχαγωγία των μονίμων κατοίκων και δεν θα περιορίζεται η δράση τους, μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου τα πράγματα εμφανίζονται πιο εύκολα.

Είπε επίσης ότι η πρωτοβουλία αυτή του δ.σ. της Λέσχης, ξεκινά από την σκέψη ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη και την δημιουργία του Δήμου Λέσβου, δημιουργείται ένα νέο τοπίο με άγνωστες ακόμα λειτουργικές διαδικασίες και δυνατότητες να διαχειρισθεί την πολιτιστική δραστηριότητα, όταν μάλιστα θα έχει να αντιμετωπίσει την ύπαρξη δεκάδων πολιτιστικών συλλόγων υπαρκτών ή σφραγίδων που θα διατυπώνουν τα δικά τους αιτήματα. Μια ένωση ή ομοσπονδιοποίηση των φορέων, που θα προγραμματίζουν και θα πραγματοποιούν δράσεις, θα τους καταστήσει αξιόπιστους, αλλά και θα τους οπλίσει με διεκδικητικές ικανότητες.

Μιλώντας στη συνέχεια οι Μπάμπης Πετρέλλης, Δημήτρης Τσαμουράς, Θεολόγος Πατερέλης, Νίκος Λαγουμίδης, Ρεβέκκα Καρίπη, Δημήτρης Βελούτσος, Γιώτης Φρυδάς, Πέρσα Καλέμη, ιερέας Ευστράτιος Κακάμπουρας, Δημήτρης Μαλλιαρός, Αριστείδης Φρυδάς και Μανώλης Καλδέλλης, συμφώνησαν κατ’ αρχήν με την αναγκαιότητα μιας τέτοιας σύμπραξης, αφήνοντας να αποφασισθεί στο άμεσο μέλλον αν αυτή θα πάρει τη μορφή της άτυπης ένωσης ή της ομοσπονδίας.

Ο Μανώλης Καλδέλλης εκ μέρους του «Μπορού» μάλιστα τόνισε ότι η λειτουργία πρωτοβάθμιων σωματείων επιβεβαιώνει την πολιτιστική ταυτότητα των προερχόμενων από τον ίδιο τόπο ατόμων, που όμως πρέπει να ανοίγει το δρόμο προς το επερχόμενο. Και αυτόν δεν μπορούν να τον ανοίξουν μόνοι τους οι σύλλογοι. Πρέπει να συνυπάρξουν και να συνεργασθούν. Κι εμείς θέλουμε να συνυπάρξουμε, λέγοντας ένα δυνατό ναι.
Στην συνέχεια αποφασίσθηκε να ορίσουν τα σωματεία εκπρόσωπό τους, που θα μετάσχει στην επιτροπή που θα καθορίσει την μορφή της συνεργασίας, καθώς και της σύνταξης του καταστατικού χάρτη της.

Η επιτροπή θα συνέλθει σε συνεδρίαση το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου σε ένα από τα χωριά του Δήμου Πλωμαρίου και θα περατώσει τις εργασίες της στο συντομότερο δυνατό χρόνο, όπως ζητήθηκε από όλους όσους μετείχαν στη σύσκεψη.

Facebook comments:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here